Site icon Όλο Υγεία

6 τροφές και ροφήματα που κιτρινίζουν τα δόντια – Ακόμη και τις όψεις πορσελάνης

τροφές και ροφήματα κιτρινίζουν δόντια

Φωτογραφία: 123rf

Αν παρατηρείτε ότι τα δόντια σας χάνουν τη λευκότητά τους, ίσως φταίνε ορισμένες τροφές και ροφήματα που καταναλώνετε καθημερινά. Οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι κάποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν κιτρίνισμα ακόμη και στις όψεις πορσελάνης. Ποιες είναι οι 6 πιο «ένοχες» επιλογές για τον αποχρωματισμό των δοντιών;

Πότε η απώλεια δοντιών αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρά προβλήματα υγείας και αιφνίδιο θάνατο

Γιατί κιτρινίζουν τα δόντια από τις τροφές και τα ροφήματα;

Το κιτρίνισμα των δοντιών μπορεί να προκληθεί τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς παράγοντες. Εξωτερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη συσσώρευση χρωστικών ουσιών από ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, το κρασί, αλλά και το κάπνισμα, που αφήνουν λεκέδες στην επιφάνεια του σμάλτου των δοντιών. Εσωτερικοί παράγοντες σχετίζονται με αλλαγές στη δομή του ίδιου του δοντιού, όπως η σταδιακή αποτριβή του σμάλτου με την ηλικία, που επιτρέπει στο φυσικά κίτρινη οδοντίνη να φαίνεται περισσότερο, ή με συστηματικές παθήσεις και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των δοντιών, σύμφωνα με το Journal of Pharmaceutical Research International.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα για να διατηρήσουμε ένα λαμπερό, λευκό χαμόγελο.

Ωστόσο, οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι ορισμένες βασικές τροφές ευθύνονται για το κιτρίνισμα των δοντιών, ακόμη και αν τηρούμε καλή στοματική υγιεινή.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αδαμαντίνη, το εξωτερικό στρώμα των δοντιών, προστατεύει τα δόντια από τερηδόνα και φθορά από το μάσημα, αλλά δεν μπορεί πάντα να αποτρέψει τους λεκέδες.

Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο; Ποια μπορεί να είναι τα αίτια και τι να κάνετε

Η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών είναι πορώδης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει τις χρωστικές ουσίες από τρόφιμα και ποτά, οδηγώντας σε λεκέδες.

Η οδοντίατρος Dr Hanna Kinsella δήλωσε στη Daily Mail: «Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που βλέπουμε στην κλινική και είναι κάτι που ανησυχεί συχνά τους ασθενείς. Ωστόσο, δεν πρόκειται να σταματήσουμε εντελώς την κατανάλωσή τους, αλλά να μάθουμε ποια είναι και πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο».

Η φυσική φθορά της αδαμαντίνης μπορεί να εκθέσει την οδοντίνη, ένα κιτρινωπό στρώμα που μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και να δώσει την ψευδαίσθηση λεκέδων.

Η ιδρύτρια του Icy Bear πρόσθεσε ότι ακόμη και όσοι έχουν αντικαταστήσει τα φυσικά τους δόντια με οδοντικά εμφυτεύματα ή έχουν βάλει όψεις πορσελάνης, συχνά δεν γνωρίζουν ότι και αυτά είναι ευάλωτα στους λεκέδες.

Η ίδια δήλωσε: «Αυτό που επίσης δεν συνειδητοποιούν πολλοί – και κάτι που παρατηρούμε ολοένα και συχνότερα – είναι ότι όταν έχει γίνει αισθητική εργασία όπως οι όψεις πορσελάνης, αυτές είναι πιο επιρρεπείς σε λεκέδες. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να είναι προσεκτικοί μετά από τόσα χρήματα που έχουν επενδύσει».

Η Dr Kinsella προειδοποιεί ότι δεν είναι μόνο οι τροφές και τα ποτά που προκαλούν κιτρίνισμα των δοντιών.

«Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί κιτρίνισμα, αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι οι επιπτώσεις του ατμίσματος (vaping)», αναφέρει. «Τα κολλώδη χημικά στις αρωματισμένες συσκευές ατμίσματος μπορεί να είναι πολύ βλαβερά για τα δόντια και οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν».

Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας, σύμφωνα με νέα μελέτη – Πώς να προστατευτούμε;

Ποιες τροφές κιτρινίζουν γρήγορα τα δόντια

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι κάθε τύπος χαμόγελου διατρέχει κίνδυνο απώλειας της λευκότητάς του, αυτοί είναι οι τύποι τροφών που η Dr Kinsella προειδοποιεί τους ασθενείς της να αποφεύγουν:

Κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι μια συχνή αιτία λεκέδων, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους.

Η βασική αιτία είναι η οξύτητα του κρασιού, η οποία διαβρώνει την αδαμαντίνη και την καθιστά πιο πορώδη.

Οι χρωστικές ουσίες του κόκκινου κρασιού, όπως οι ανθοκυανίνες και οι τανίνες, βοηθούν τις χρωστικές να κολλούν στα δόντια, οδηγώντας σε λεκέδες.

Η όξινη φύση του κρασιού μπορεί επίσης να μαλακώσει το εξωτερικό στρώμα των δοντιών, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα στον αποχρωματισμό.

«Ένα ποτήρι δεν πρόκειται να βλάψει, αλλά με την πάροδο του χρόνου η οξύτητα και οι τανίνες μπορούν να φθείρουν την αδαμαντίνη και να προκαλέσουν κιτρίνισμα», εξηγεί η Dr Kinsella. «Αν μπορείτε, θα ήταν ωφέλιμο να ξεπλύνετε το στόμα με νερό αφού πιείτε κρασί».

Αισθητική οδοντιατρική: Πότε επιλέγουμε λεύκανση και πότε όψεις για ιδανικό αποτέλεσμα

Μούρα

Όπως και το κόκκινο κρασί, τα σκουρόχρωμα μούρα περιέχουν ισχυρές χρωστικές ουσίες. Οι χρωστικές σε φρούτα όπως τα σμέουρα και τα βατόμουρα μπορεί να παραμείνουν πάνω στην αδαμαντίνη πολύ ώρα μετά την κατανάλωση.

«Τα μούρα είναι ένας ακόμη ένοχος για τους λεκέδες», αναφέρει η Dr Kinsella.

«Το πρόβλημα είναι διπλό: η οξύτητα, η οποία μπορεί να διασπάσει την αδαμαντίνη και οι χρωστικές που προκαλούν λεκέδες και αποχρωματισμό».

Σάλτσες με βάση την τομάτα

Από τη μακαρονάδα μπολονέζ έως την κέτσαπ, οι σάλτσες με βάση την ντομάτα μπορεί να είναι κρυφή αιτία λεκιασμένων δοντιών.

Αυτό οφείλεται στο ότι είναι όξινες, κάτι που μπορεί σταδιακά να διαβρώσει την αδαμαντίνη.

«Αυτή είναι μία από τις τροφές που οι περισσότεροι δεν σκέφτονται ότι μπορεί να λεκιάζει τα δόντια, αλλά με τον καιρό μπορεί να έχει επίδραση αν είναι τακτικό μέρος της διατροφής σας», αναφέρει η Dr Kinsella.

Γιατί δαγκώνουμε το μάγουλό μας; Τι δείχνει για την ψυχολογία μας σύμφωνα με ειδικούς

Φρουτοχυμοί

Οι χυμοί φρούτων αποτελούν συχνή αιτία λεκέδων, σύμφωνα με τη Dr Kinsella, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, των έντονων χρωμάτων και της οξύτητάς τους.

Οι πιο σκούροι χυμοί, όπως ο χυμός κράνμπερι ή ροδιού, είναι γενικά οι χειρότεροι όσον αφορά στους λεκέδες στα δόντια.

Πολλοί χυμοί, όπως πορτοκαλιού ή λεμονιού, είναι επίσης ιδιαίτερα όξινοι, επιτρέποντας στις χρωστικές να εισχωρούν πιο βαθιά.

«Οι φρουτοχυμοί είναι πρόβλημα γιατί όταν πολτοποιείται ένα φρούτο, τα σωματίδια του διασπώνται», εξηγεί η Dr Kinsella.

«Αυτό σημαίνει ότι η συγκέντρωση της ζάχαρης είναι υψηλότερη και η οξύτητα μεγαλύτερη. Ένα ποτήρι χυμό μπορεί να περιέχει οκτώ ή εννιά πορτοκάλια, τα οποία δεν θα τα τρώγατε το ένα πίσω από το άλλο».

«Για να μειώσετε τον κίνδυνο, μπορείτε να πίνετε τον χυμό με καλαμάκι. Αυτό θα βοηθήσει στο να μειωθεί η επαφή με τα δόντια».

Τσάι και καφές

Ένα πρωινό φλιτζάνι μπορεί να είναι η αιτία του κιτρινίσματος των δοντιών σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το τσάι περιέχει τανίνες, μια μορφή πολυφαινολών, ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά, οι οποίες έχουν συχνά κιτρινωπό ή καφετί χρώμα.

Όταν οι τανίνες διεισδύουν στην αδαμαντίνη, μπορούν να δημιουργήσουν μια πρασινωπή ή γκριζωπή απόχρωση στα δόντια.

«Με ασθενείς που έχουν λεκέδες από τσάι και καφέ, αυτό που βλέπουμε συχνά είναι καφέ χρώμα ανάμεσα στα δόντια», αναφέρει η Dr Kinsella.

Πώς να διαλέξετε την καλύτερη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για πιο υγιή δόντια

«Αν και είναι δύσκολο να αποφευχθεί τελείως η κατανάλωση τσαγιού και καφέ, η προσθήκη γάλακτος στο ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου λεκέδων».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version