Θέλετε να προστατεύσετε τη μνήμη σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας καθώς μεγαλώνετε; Υπάρχει ένα ρόφημα που, σύμφωνα με νέα μελέτη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 25%.
Αρτηριακή πίεση: Το No1 ρόφημα με το «μαγικό» συστατικό που τη μειώνει αποτελεσματικά
Το ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο για άνοια κατά 25%
Η σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με άνοια, αλλά και να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισής της, σύμφωνα με το Alzheimer’s Disease International. Επισημαίνει πως η υποθρεψία, συχνή ανάμεσα στους μεσήλικους και αυτούς με ήπια γνωστική εξασθένιση, επιδεινώνεται καθώς προχωρά η νόσος, με απώλεια βάρους κατά 20‑45 % μέσα σε ένα έτος στους ασθενείς στην κοινότητα.
Η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, ενώ ένα μοναδικό πιλοτικό πείραμα έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η έρευνα αναδεικνύει ότι, μέσω απλών παρεμβάσεων όπως συμπληρώματα διατροφής, εκπαίδευση φροντιστών, βελτίωση των γευμάτων και προσαρμογή μενού, είναι εφικτό να στηριχθεί η θρέψη των ατόμων με άνοια, να σταματήσει η απώλεια βάρους και να ενισχυθεί η ποιότητα ζωής τους.
Τώρα, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από μια μακροχρόνια ιαπωνική μελέτη. Η μελέτη αυτή περιλάμβανε 13.660 άτομα, περίπου το 52% ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν 59 ετών.
Κατά την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων, λήφθηκαν υπόψη διάφορα δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία, ο ΔΜΣ, η φυσική δραστηριότητα, η κατάσταση καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, το μορφωτικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση και το ιατρικό ιστορικό. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφών, στα οποία ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα, όπως τσάι και καφέ.
Τα αρχικά δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 2011 και 2013 και η μέση διάρκεια παρακολούθησης για κάθε συμμετέχοντα ήταν 11,5 έτη.
Επειδή στόχος ήταν να εντοπιστούν σχέσεις ανάμεσα στο τσάι και τον κίνδυνο άνοιας, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων μακροχρόνιας φροντίδας της Ιαπωνίας (LTCI). Στην LTCI, οι γιατροί αξιολογούν τον βαθμό άνοιας και κατατάσσουν τους ασθενείς σε έξι κατηγορίες, από μηδέν (0) έως V (σοβαρές γνωσιακές και συμπεριφορικές διαταραχές που απαιτούν θεραπεία). Όσοι κατατάσσονται στο επίπεδο ΙΙ ή υψηλότερα θεωρούνται ότι πάσχουν από άνοια.
Τι έδειξε η μελέτη για το πράσινο τσάι;
Αφού πραγματοποίησαν στατιστικές αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανήκαν στα υψηλότερα τεταρτημόρια κατανάλωσης πράσινου τσαγιού είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Συγκεκριμένα, όσοι ανήκαν στο υψηλότερο τεταρτημόριο, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστον 600 mL πράσινου τσαγιού ημερησίως, είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με όσους ανήκαν στο πρώτο τεταρτημόριο.
Η μελέτη ανέλυσε επίσης τον κίνδυνο ανά φλιτζάνι πράσινου τσαγιού. Οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν περίπου 5% μείωση του κινδύνου άνοιας για κάθε επιπλέον φλιτζάνι πράσινου τσαγιού ημερησίως.
Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως και ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν όσοι κατανάλωναν και πράσινο τσάι και καφέ μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο. Αποδείχθηκε πως, σε αντίθεση με την υψηλή κατανάλωση πράσινου τσαγιού, η προσθήκη υψηλής κατανάλωσης καφέ δεν είχε τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα. Δεν παρατηρήθηκε μείωση στον κίνδυνο άνοιας από τη συνδυασμένη κατανάλωση.
Οι ερευνητές πρότειναν ορισμένες πιθανές εξηγήσεις για αυτό. Πρώτον, η κατανάλωση και πράσινου τσαγιού και καφέ σε υψηλές δόσεις μπορεί να έχει ένα είδος «υπερδοσολογίας», κυρίως λόγω της καφεΐνης. Για παράδειγμα, το πράσινο τσάι περιέχει 20 mg καφεΐνης ανά 100 mL, ενώ ο καφές περιέχει 60 mg στην ίδια ποσότητα. Κατά την περίοδο του πειράματος, οι συμμετέχοντες στην κατηγορία Q4 κατανάλωναν τουλάχιστον 600 mL/ημέρα πράσινου τσαγιού και 300 mL/ημέρα καφέ, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 300 mg καφεΐνης ημερησίως. Ορισμένοι έπιναν ακόμη περισσότερα. Η τρέχουσα σύσταση για κατανάλωση καφεΐνης είναι έως 400 mg/ημέρα, επομένως οι συμμετέχοντες της ομάδας Q4 πλησίαζαν ή ξεπερνούσαν αυτό το όριο.
Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι το πράσινο τσάι και ο καφές περιέχουν διαφορετικά φυτικά συστατικά, τα οποία ενδέχεται να αλληλεπιδρούν αρνητικά μεταξύ τους. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές φαίνεται να εστιάζουν περισσότερο στη θεωρία της υπερβολικής καφεΐνης.
Το μπλε τσάι που μειώνει τη χοληστερίνη, «μπλοκάρει» τον διαβήτη και βελτιώνει το δέρμα
Πού στηρίζεται αυτό;
Όλοι οι τύποι τσαγιού – πράσινο, μαύρο, λευκό και oolong – είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά. Πρόκειται άλλωστε για φυτά, και όλα τα φυτά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους τύπους, το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί πως περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα κατεχινών, ενός συγκεκριμένου τύπου φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών. Παρέχει περίπου τέσσερις φορές περισσότερες κατεχίνες σε σχέση με το μαύρο τσάι.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι άλλα είδη τσαγιού δεν έχουν δικά τους οφέλη. Για παράδειγμα, το μαύρο τσάι ενδέχεται να βοηθά στη μακροβιότητα, ενώ το τσάι τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει το στομάχι και να μειώσει τους πόνους της αρθρίτιδας. Το τσάι μέντας έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει οφέλη για τη χώνευση, την αναπνευστική και τη ψυχική υγεία, καθώς και αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες.
Εκτός από την εγκεφαλική υγεία, το πράσινο τσάι έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή, καλύτερη πέψη, λιγότερο φούσκωμα, βελτίωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης, καθώς και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Καρκίνος: Πόσες κούπες καφέ ή τσάι τη μέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο
Είναι εύκολο να εντάξετε το πράσινο τσάι στη ζωή σας
Απλώς ετοιμάστε ένα φλιτζάνι. Ιδανικά, προτείνεται η χρήση φυλλώδους τσαγιού και η εκχύλιση με σουρωτήρι. Ο λόγος είναι ότι ορισμένα σακουλάκια τσαγιού έχει βρεθεί ότι περιέχουν μικροπλαστικά. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια ενδέχεται να περάσουν στο φλιτζάνι και τελικά στον οργανισμό, ακόμη και στον εγκέφαλο. Αν θέλετε να περιορίσετε την έκθεσή σας στα μικροπλαστικά, το σουρωτήρι είναι ίσως η καλύτερη επιλογή εκχύλισης.
Το απλό πράσινο τσάι είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά αν προτιμάτε μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι, ζάχαρη ή μια σταγόνα γάλα. Απλώς να έχετε υπόψη σας την ποσότητα, γιατί η υπερβολική προσθήκη ζάχαρης έχει συνδεθεί με επιδείνωση της εγκεφαλικής υγείας, περιλαμβανομένης της άνοιας. Αν θέλετε να φτάσετε στο σημείο να πίνετε το τσάι σκέτο, ξεκινήστε μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα γλυκαντικών ή γάλακτος που προσθέτετε κάθε εβδομάδα, μέχρι να μείνετε μόνο με το τσάι.
Πότε το τσάι μπορεί να είναι επικίνδυνο, σύμφωνα με νέα μελέτη
Η σταδιακή μείωση βοηθά τους γευστικούς κάλυκες να προσαρμοστούν. Σημαντικό είναι επίσης ότι όσο περισσότερο βράζει το τσάι, τόσο πιο πικρό γίνεται, οπότε αν δεν σας αρέσει η πίκρα, επιλέξτε μικρότερους χρόνους εκχύλισης.