Τα 5 είδη τσαγιού που βοηθούν στην απώλεια βάρους

είδη τσαγιού

Αν είστε λάτρης του τσαγιού πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τα πλεονεκτήματά του, δείτε όμως με ποιον τρόπο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Οι έρευνες για το τσάι και την απώλεια βάρους ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρες. Τα τελευταία χρόνια όμως οι επιστήμονες έχουν νέα ευρήματα να αναφέρουν όσον αφορά το τσάι και την απώλεια βάρους.

Πώς το τσάι σας βοηθάει να χάσετε βάρος

Αν συνήθως τα ροφήματα που επιλέγετε έχουν υψηλές θερμίδες, αν αλλάξετε το σύνηθες ρόφημα σας με τσάι τότε μπορεί να χάσετε βάρος. Αν δηλαδή αλλάξετε το μοκατσίνο που συνήθως επιλέγατε με ένα τσάι που περιέχει ελάχιστες θερμίδες μπορεί να αποφύγετε μερικές εκατοντάδες θερμίδες ημερησίως, αναφέρει η Sarah Koszyk, διατροφολόγος και συγγραφέας.

Πολλές έρευνες επίσης αναφέρουν ότι το τσάι μπορεί να έχει και πιο άμεση επίδραση στο βάρος σας, καθώς περιέχει κατεχίνες που βοηθούν τον μεταβολισμό να ενεργοποιηθεί, βοηθώντας τον οργανισμό να αποσυνθέσει τα λίπη και να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Οι κατεχίνες είναι ένα είδος φυτού πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα το τσάι περιέχει τέσσερεις τύπους κατεχινών που ενισχύουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον οργανισμό σας.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τσαγιού με διαφορετικές γεύσεις αλλά και πλεονεκτήματα, που βασίζονται στον τρόπο επεξεργασίας του, στον τόπο προέλευσης, αλλά και στην ποικιλία του φυτού.

Δείτε ποια είδη τσαγιού βοηθούν στην απώλεια βάρους

  1. Το πράσινο τσάι
  2. Το μαύρο τσάι
  3. Τσάι oolong
  4. Το λευκό τσάι
  5. Το τσάι ιβίσκου

Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν αναζητήσει τις ιδιότητες του τσαγιού και μαζί με αυτές τις ιδιότητές του για την απώλεια βάρους. Ακόμα πολλές μελέτες αναζητούν τα οφέλη του τσαγιού σε μορφή κάψουλας χρησιμοποιώντας τη δόση του τσαγιού σε συμπυκνωμένη μορφή είτε σε μερίδα του πληθυσμού είτε χωρίς τη συμμετοχή του πληθυσμού.

Ανεξάρτητα από τις έρευνες η επιστημονική κοινότητα γενικά αναφέρει πως το τσάι χωρίς ζάχαρη είναι υγιεινό, οπότε επιλέξτε το ως το καθημερινό σας ρόφημα.

1. Το πράσινο τσάι

Σίγουρα έχετε βρεθεί σε κάποια συζήτηση όπου αναφέρουν το πράσινο τσάι ως ένα πολύ ευεργετικό τσάι που βοηθάει πολύ στην απώλεια βάρους, όπως αναφέρεται και στο Health. Από τα περισσότερα είδη τσαγιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο το πράσινο τσάι είναι από τα λίγα που έχουν στοιχεία μέσα από έρευνες να υποστηρίξουν ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Η επίδραση του πράσινου τσαγιού στον μεταβολισμό έχει να κάνει με τον συνδυασμό των κατεχίνων και της καφεΐνης που περιέχονται μέσα στο τσάι και δρουν συνδυαστικά.

2. Το μαύρο τσάι

Αφού τα φύλλα του τσαγιού μαζευτούν έχουν την δυνατότητα να οξειδωθούν, δηλαδή να συλλέξουν το οξυγόνο από το περιβάλλον γύρω τους. Η διαδικασία αυτή καθιστά τη γεύση του τσαγιού μία από τις πιο έντονες που κυκλοφορούν.

Η παρατεταμένη οξείδωση, η οποία συχνά αναφέρεται και ως ζύμωση αλλάζει τη σύνθεση των πολυφαινολών, των φυτικών ενώσεων που περιέχονται μέσα στο τσάι. Αν οι κατεχίνες που περιέχονται στο τσάι είναι ελαφρώς επεξεργασμένες, αποτελούν την καλύτερη πηγή θεαφλαβινών, πολυφαινόλες που έχουν σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους.

3. Το oolong τσάι

Αυτό το μερικώς οξειδωμένο τσάι είναι μία πολύ δημοφιλής επιλογή, γνωστό για την έντονη γεύση του.

Το oolong περιέχει ένα μείγμα πολυφαινολών, τις κατεχίνες όπως και το πράσινο και το μαύρο τσάι. Όπως και οι άλλες ποικιλίες τσαγιού περιέχει καφεΐνη και μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους.

4. Το λευκό τσάι

Σύμφωνα με έρευνες το λευκό τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο από όλα τα είδη τσαγιού, κάτι που του προσδίδει τη λεπτή και ντελικάτη γεύση του. Η ελαφριά επεξεργασία του σημαίνει επίσης πως το λευκό τσάι περιέχει κάποια αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά και κατεχίνες που καίνε το λίπος, θέτοντάς το ως ένα ακόμα κατάλληλο ρόφημα για την απώλεια βάρους.

5. Το τσάι ιβίσκου

Αυτό το τσάι συλλέγεται από τα φύλλα του ιβίσκου, προσφέρει κατεχίνες και είναι ονομαστό για τις ιδιότητες του στην αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη.

Το τσάι ιβίσκου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας, με πολλές έρευνες να αναφέρουν ενήλικες συμμετέχοντες που κατανάλωναν τσάι ιβίσκου και έχασαν αρκετά κιλά.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top