Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν πράσινο τσάι – Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι, που έχει αναδειχθεί για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο, μετά τη δημοσίευση μελέτης που αναφέρει ότι μπορεί να συνδέεται με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Κάνει καλό στην καρδιά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εμποδίζει την εμφάνιση χοληστερίνης, προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου και βοηθά μέχρι και στο αδυνάτισμα και στην καύση του λίπους.

Ωστόσο, μία νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας προκάλεσε έντονη ανησυχία στους λάτρεις του δημοφιλούς ροφήματος. Τι έδειξε η νέα μελέτη;

Νέα μελέτη συνδέει το πράσινο τσάι με την ηπατική βλάβη

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό GastroHep και διεξήχθη από ισραηλινούς και καναδούς ερευνητές, υπογραμμίζει την ανησυχητική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από βότανα.

Ο καθηγητής Stephen Malnick, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του τμήματος εσωτερικής ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Kaplan στο Rehovot, τόνισε τη διχογνωμία των επιδράσεων του πράσινου τσαγιού. Όπως είπε ο ίδιος στο The Brighter Side, «Αν και ο ρόλος του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και στην προώθηση της απώλειας βάρους είναι γνωστός, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει προβλήματα στο ήπαρ».

Ο καθηγητής υπογράμμισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτές τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού τα τελευταία χρόνια.

«Το πράσινο τσάι δεν είναι απλώς ένα ρόφημα- έχει διεισδύσει σε διάφορα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής, συμβάλλοντας σε μια ανθηρή αγορά που προβλέπεται να φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας» δήλωσε ο καθηγητής Malnick.

Και πρόσθεσε πως «Η σύνθεση των προϊόντων πράσινου τσαγιού μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό, περιέχοντας ενδεχομένως επικίνδυνες ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα».

Πώς διεξήχθη η μελέτη για το πράσινο τσάι

Σημειώνεται πως η μελέτη εξέτασε σχεδόν 60 άρθρα σχετικά με το πράσινο τσάι και την ηπατοτοξικότητα, αποκαλύπτοντας ότι οι αντιδράσεις στο πράσινο τσάι είναι απρόβλεπτες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, καταγράφηκαν 100 περιστατικά σοβαρής ηπατικής βλάβης από το πράσινο τσάι και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι αδυναμία, απώλεια όρεξης, σκούρα ούρα, χλωμά κόπρανα, κνησμός και ίκτερος. Ο καθηγητής προτρέπει όσους εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Επιπλέον, ο καθηγητής Malnick υπογράμμισε τη σημασία της ενσωμάτωσης ερωτήσεων σχετικά με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού στις συνήθεις ιατρικές αξιολογήσεις.

Διηγήθηκε ο ίδιος μια περίπτωση στην οποία μια ασθενής με σοβαρή ηπατική βλάβη είχε υποβληθεί σε εκτεταμένες εξετάσεις αλλά δεν είχε εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ήταν λάτρης του πράσινου τσαγιού.

Αν και η ασθενής ανέκαμψε τελικά με θεραπεία με στεροειδή, το περιστατικό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της ευαισθητοποίησης των ιατρών στον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Ενώ το πράσινο τσάι προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης του μεταβολικού συνδρόμου και της διαχείρισης του βάρους, το ενδεχόμενο να προκαλέσει ηπατική βλάβη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση τόσο των καταναλωτών όσο και των ιατρών.

Scroll to Top