Αν ξεκινάτε τη μέρα σας με αυτό το πρωινό, ίσως κάνετε ένα μεγάλο διατροφικό λάθος χωρίς να το γνωρίζετε. Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχει ένα κοινό πρωινό τρόφιμο που μπορεί να ανεβάσει απότομα το σάκχαρό σας, να σας αφήσει χωρίς ενέργεια μέσα στη μέρα και να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό σας. Αν θέλετε να έχετε σταθερή ενέργεια και καλύτερο έλεγχο της πείνας, είναι καλύτερα να το αποφεύγετε.
Τι περιλαμβάνει το πρωινό που λατρεύουν οι καρδιολόγοι – Προστατεύει την καρδιά και σας χορταίνει
Το πρωινό που βλάπτει την υγεία μας
Η τακτική κατανάλωση πρωινού συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών και βελτιωμένη συνολική ποιότητα διατροφής, καθώς όσοι παίρνουν πρωινό τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ασβέστιο, βιταμίνες και φυτικές ίνες, παράγοντες που υποστηρίζουν καλή διατροφική κατάσταση.
Επιπλέον, το πρωινό έχει συσχετιστεί με καλύτερο έλεγχο βάρους και ευνοϊκό προφίλ καρδιομεταβολικού κινδύνου, ενώ μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες, όπως μνήμη και προσοχή. Ωστόσο, η μελέτη υπογραμμίζει ότι ο ορισμός του “πρωινού” διαφέρει σημαντικά ανά έρευνα και ότι τα οφέλη του, αν και πολλά και υπό συχνή αναφορά, εξακολουθούν να μην είναι απολύτως οριστικά ως προς το πόσο ανεξάρτητα συμβάλλουν σε αυτά, πράγμα που καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της διερεύνησης μέσω πιο προτυποποιημένων μεθοδολογιών.
Μια κορυφαία διατροφολόγος αποκάλυψε κάποιες σκληρές αλήθειες σχετικά με δημοφιλείς επιλογές πρωινού, συμπεριλαμβανομένης μίας που, όπως λέει, οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν εντελώς. Η Nichola Ludlam-Raine συνεργάστηκε με την St. Dalfour, μια εταιρεία που παράγει φρουτοαλείμματα, για να δώσει την άποψή της σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για την υγεία σας.
«Το μεγαλύτερο λάθος που βλέπω να κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι επιλέγουν ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες, το οποίο όμως δεν περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και ποικιλία φυτικών τροφών», ανέφερε η ειδικός.
Ένα από τα παραδείγματα που έδωσε ήταν φέτες λευκού ψωμιού με σοκολατένιο ή μπισκοτένιο άλειμμα, που είναι «ουσιαστικά ζάχαρη και λάδι».
«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Το λάθος πριν το πρωινό που σαμποτάρει την καύση λίπους»
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό;
Η διατροφολόγος κατακεραύνωσε αυτό το πρωινό γεύμα, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο σε πολλά νοικοκυριά και μοιράστηκε εναλλακτικές επιλογές που όχι μόνο θα ξεκινήσουν καλύτερα τη μέρα σας, αλλά θα σας κρατήσουν χορτάτους το πρωί και θα ενισχύσουν την ενέργεια και τη συγκέντρωσή σας, όπως αναφέρει η «The Sun».
«Ως διαιτολόγος, προτείνω να το αλλάξετε σε ψωμί από προζύμι ή ολικής άλεσης, το οποίο προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη – δηλαδή η ενέργεια απελευθερώνεται πιο αργά. Προσθέστε φυστικοβούτυρο για υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνη και επιλέξτε ένα φρουτοάλειμμα ή μαρμελάδα με λιγότερη ζάχαρη και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φρούτο».
«Η προσθήκη κάποιου φρούτου όπως φέτες μπανάνας ή μούρα θα ήταν επίσης ένα επιπλέον μπόνους. Ένα εξαιρετικό κόλπο είναι να έχετε ένα ‘βαζάκι ποικιλίας’ με ανάμεικτους σπόρους – το προτείνω πάντα στους ασθενείς μου – για να το πασπαλίζετε πάνω σε τοστ, γιαούρτι, κουάκερ και άλλα».
Έρευνα έδειξε ότι το πρωινό είναι συχνά ο λιγότερο υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσουν τη μέρα τους οι άνθρωποι, με το 31% να δηλώνει ότι η πρώτη τους επιλογή είναι ένα απολύτως ανθυγιεινό πρωινό. Άλλες δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν ένα μπολ με δημητριακά, αυγά scrambled πάνω σε τοστ, σάντουιτς με μπέικον και κουάκερ.
Το απλό πρωινό του σεφ James Martin που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου
Οι κρυφοί κίνδυνοι των πιο δημοφιλών πρωινών
Η Nichola συζήτησε επίσης άλλες διαδεδομένες επιλογές πρωινού, αποκαλύπτοντας ότι σε ένα μπολ με επεξεργασμένα δημητριακά μπορεί να υπάρχουν έως και 14 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ σε ένα σάντουιτς με μπέικον μπορεί να υπάρχουν 16 γραμμάρια λίπους.
«Δεν υπάρχει κάποιο ιδανικό πρωινό που να ταιριάζει σε όλους, αλλά γενικά οι κακές επιλογές τείνουν να είναι εκείνες που είναι πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα και χαμηλές σε φυτικές ίνες, όπως τα συσκευασμένα δημητριακά με ζάχαρη ή μέλι, το λευκό ψωμί με γλυκά αλείμματα σοκολάτας ή μπισκότου, και τα γλυκά αρτοσκευάσματα, ή γεύματα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και φτωχά σε φυτικές θρεπτικές ουσίες, όπως τα λιπαρά τηγανητά πρωινά».
Η Nichola προτείνει να προσαρμόσετε τα πρωινά σας, για παράδειγμα, να αντικαταστήσετε κάτι πολύ λιπαρό με ψητή πρωτεΐνη, όπως αλλαντικά κοτόπουλου ή γαλοπούλας και να αποφεύγετε την υπερβολική προσθήκη ζάχαρης ή σιροπιού.
Το πρωινό που καταναλώνει καθημερινά η Κέιτ Μίντλετον για να διατηρείται αδύνατη και υγιής
Η ειδικός αναφέρει ότι αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν να αποφευχθούν οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μπορούν πολύ γρήγορα να οδηγήσουν σε κόπωση, εκνευρισμό και πείνα.