Θέλετε να τρώτε βούτυρο και μπέικον χωρίς να παίρνετε βάρος; Να πώς μπορείτε να το πετύχετε

κορεσμένα λίπη, βάρος
  • Η μελέτη συνέκρινε άνδρες αθλητές με άνδρες με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι έκαναν ελάχιστη έως καθόλου άσκηση.
  • Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν προγράμματα άσκησης για 8 εβδομάδες.
  • Η ομάδα με διαβήτη τύπου 2 έχασε βάρος, βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης νηστείας.
  • Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους λίπους.

Οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε ένα βουτυρένιο σάντουιτς με λουκάνικο ή μπέικον κάθε τόσο ακόμα κι αν ξέρουμε ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο αν προσέχουμε το βάρος μας. Τώρα, μια μελέτη αποκάλυψε πώς μπορείτε να κάνετε το σώμα σας να χρησιμοποιεί αυτά τα τρόφιμα ως καύσιμο αντί να τα αποθηκεύει ως λίπος.

Πιο αναλυτικά, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen ερεύνησε πώς χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι λίπους από το σώμα, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ατόμου. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τακτική άσκηση για μόλις πέντε ώρες την εβδομάδα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα καίει τα κορεσμένα λίπη και το κάνει να τα χρησιμοποιεί για ενέργεια.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δύο ομάδες συμμετεχόντων -από τη μία οι «σούπερ υγιείς» άνδρες αθλητές και από την άλλη οι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν ελάχιστη έως καθόλου άσκηση. Και οι δύο ομάδες αντάλλαξαν προγράμματα άσκησης για οκτώ εβδομάδες.

Οι αθλητές υποβλήθηκαν σε διαδικασία «αποκατάστασης» όπου πέρασαν από την έντονη άσκηση για τουλάχιστον εννιάμισι ώρες την εβδομάδα σε καθόλου άσκηση. Παράλληλα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 υποβλήθηκαν σε προπόνηση αντοχής όπου ασκούνταν για πέντε ώρες την εβδομάδα.

Πριν και μετά την αλλαγή τρόπου ζωής, οι εθελοντές έλαβαν μικρές ποσότητες διαφορετικών λιπών μέσω μιας ένεσης και έκαναν μαγνητικές τομογραφίες για να διαπιστωθεί πώς συμπεριφέρεται το λίπος μέσα στα μυϊκά τους κύτταρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα με διαβήτη τύπου 2 έχασε βάρος, βελτίωσε την ευαισθησία της στην ινσουλίνη και μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης νηστείας. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι στους αθλητές, τα κορεσμένα λίπη χρησιμοποιούνταν έντονα για σωματική δραστηριότητα ως «προτιμώμενη πηγή ενέργειας».

Η άσκηση βοηθά να χάσετε βάρος ακόμα και όταν καταναλώνετε κορεσμένα λίπη

«Ανακαλύψαμε ότι οι αθλητές αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν τα έντονα κορεσμένα λίπη για σωματική δραστηριότητα υψηλής απόδοσης και αντίστροφα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, παρατηρήσαμε κυρίως αποθήκευσή τους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Dana Dawson και πρόσθεσε:

«Δείξαμε επίσης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ότι η προπόνηση με άσκηση αντοχής αύξησε την αποθήκευση και τη χρήση κορεσμένου λίπους στα κύτταρα των σκελετικών μυών τους σε βαθμό παρόμοιο με τους αθλητές που είχαν υποβληθεί σε αποκατάσταση μετά από οκτώ εβδομάδες προπόνησης».

«Συνολικά, η πιο εντυπωσιακή και εντελώς νέα άποψη που έχουμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι δεν ταιριάζουν όλα σε όλους και ότι η καρδιομεταβολική υγεία του καθενός υπαγορεύει πόσο αποτελεσματικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά λίπη ως καύσιμο», κατέληξε η Δρ. Dawson.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Bryan Williams, Επικεφαλής Επιστημονικός και Ιατρικός Υπεύθυνος στο British Heart Foundation, το οποίο υποστήριξε την έρευνα, δήλωσε: «Αυτή η μικρή μελέτη ενισχύει τα οφέλη της διατήρησης της δραστηριότητας στην υγεία της καρδιάς μας».

«Ενώ η μελέτη συνέκρινε δύο πολύ συγκεκριμένες ομάδες -άντρες αθλητές και άνδρες με διαβήτη τύπου 2- τα ευρήματα προσφέρουν σιγουριά ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους λίπους», συμπλήρωσε.

Παραπομπές

  1. Comparison of intramyocellular lipid metabolism in patients with diabetes and male athletes
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top