Site icon Όλο Υγεία

Το χρυσό δημητριακό που μπορεί να ενισχύσει το έντερο και να προστατεύσει την όραση

Το χρυσό δημητριακό που μπορεί να ενισχύσει το έντερο και να προστατεύσει την όραση

Φωτογραφία: 123rf

Αυτό το χρυσό δημητριακό είναι ένα τρόφιμο με φυσική γλυκύτητα που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ως λαχανικό, καθιστώντας το ένα από τα πιο ευέλικτα συστατικά σε πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, οπότε μπορεί να αποτελέσει μια γευστική και θρεπτική προσθήκη στα γεύματά σας. Ποιο είναι;

Αποτοξίνωση στο συκώτι: 5 superfoods για να ενισχύσετε τη λειτουργία του

Ποιο είναι το χρυσό δημητριακό και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Αυτό το χρυσό δημητριακό είναι ένα μοναδικό τρόφιμο, γιατί θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Ο τύπος που καταναλώνουμε συνήθως συλλέγεται όταν είναι ακόμη νεαρό και γλυκό, γιατί καθώς ωριμάζει, τα σάκχαρα που περιέχει μετατρέπονται σε άμυλο, κάτι που εξηγεί γιατί πρέπει να καταναλώνεται φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο. Όταν αποξηραίνεται, μετατρέπεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά στον κόσμο. Προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία, όπως το ότι αποτελεί πηγή φυτικών ινών, παρέχει προστατευτικές φυτικές ενώσεις, υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και των ματιών και προσφέρει πολύτιμο φυλλικό οξύ.

Ποιο προϊόν καλαμποκιού είναι το πιο υγιεινό;

Σύμφωνα με άρθρο του 2025 με τίτλο «Effects of Corn Flour Consumption on Human Health across the Lifespan: A Scoping Review», τα προϊόντα ολικής αλέσεως από αλεύρι καλαμποκιού (εκείνα που διατηρούν τον φλοιό) σχετίστηκαν με καλύτερα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα. Αντιθέτως, τα επεξεργασμένα προϊόντα καλαμποκιού, όπως τα cornflakes και τα φουσκωτά σνακ, συνδέθηκαν με λιγότερο ευνοϊκές μεταβολικές επιδράσεις.

Άλλες πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν πως το πιο υγιεινό προϊόν καλαμποκιού είναι το ολόκληρο ή ελάχιστα επεξεργασμένο καλαμπόκι. Οι μελέτες δείχνουν πως οι ολόκληροι κόκκοι καλαμποκιού προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα — ειδικά το καλαμποκέλαιο — ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες φλεγμονώδεις επιδράσεις.

Διατροφικό προφίλ βρασμένοι καλαμποκιού

Ανά μερίδα 80g:

Κις λαχανικών, πλούσια σε βιταμίνη C και ασβέστιο – Πώς να τη φτιάξετε

Μια μερίδα 80g από φρέσκο ή κατεψυγμένο καλαμπόκι ή καλαμπόκι σε κονσέρβα μετράει ως μία από τις πέντε ημερήσιες μερίδες φρούτων/λαχανικών. Αν και συχνά χαρακτηρίζεται ως «λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα», το καλαμπόκι έχει μόνο 2,5g ζάχαρης ανά 100g — πολύ λιγότερη συγκριτικά με τη γλυκοπατάτα (βρασμένη), που περιέχει 11,6g ανά 100g.

Καλαμπόκι: Οφέλη για την υγεία

1. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών

Το καλαμπόκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την πέψη, αλλά και για την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερίνης και τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και παχυσαρκία.

2. Περιέχει καλά φυτοχημικά

Το μαγείρεμα του καλαμποκιού αυξάνει τα επίπεδα ευεργετικών φυτικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών όπως το φερουλικό οξύ, το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Όταν μαγειρεύετε το καλαμπόκι, απελευθερώνονται κάποιες από αυτές τις ενώσεις, που διαφορετικά παραμένουν δεσμευμένες στα κυτταρικά τοιχώματα.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου

Η κατανάλωση καλαμποκιού μπορεί να βοηθήσει την υγεία και τη διαφορετικότητα των μικροβίων που ζουν στο έντερό σας, καθώς είναι πλούσιο σε πρεβιοτικά — μεταξύ των οποίων φυτικές ίνες και φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Τα πρεβιοτικά λειτουργούν ως τροφή για τα εντερικά βακτήρια. Παρότι εμείς δεν μπορούμε να τα χωνέψουμε, τα βακτήρια του εντέρου μας μπορούν.

4. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών και την όραση

Το καλαμπόκι είναι πηγή καροτενοειδών, που δίνουν το κίτρινο χρώμα του, συγκεκριμένα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της όρασης όσο μεγαλώνουμε – βοηθούν στην πρόληψη του καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

5. Είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος

Το καλαμπόκι αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μεταξύ των οποίων και το φυλλικό οξύ. Είναι σημαντικό για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης — ειδικά στο αρχικό στάδιο — το φυλλικό οξύ είναι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου.

5 λαχανικά που είναι πιο υγιεινά μαγειρεμένα παρά ωμά, σύμφωνα με ειδικούς

Είναι ασφαλές για όλους;

Αν και δεν αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα τρόφιμα, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στο καλαμπόκι. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με την άμεση επαφή με το καλαμπόκι είτε με παράγωγά του, όπως το καλαμποκέλαιο, το άμυλο καλαμποκιού ή το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Η κατάσταση αυτή είναι σχετικά σπάνια, αλλά η αντίδραση μπορεί να είναι άμεση και ενδεχομένως σοβαρή.

Πηγές: BBC Good Food, Akademia Bialska, JN The Journal o Nutrition, WILEY Online Library, MDPI, PubMed

Όλο Υγεία

Exit mobile version