Site icon Όλο Υγεία

«Είμαι oγκολόγος της Mayo Clinic – Αυτή είναι η τροφή που προσθέτω σε κάθε γεύμα για να προστατευτώ από τον καρκίνο»

ογκολόγος - τροφή - καρκίνος

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να προστατέψετε τον οργανισμό σας από τον καρκίνο; Ένας ογκολόγος αποκαλύπτει την τροφή που προσθέτει σε κάθε γεύμα του, γιατί έχει ισχυρή δράση στην πρόληψη και μπορεί να γίνει το «κλειδί» για την υγεία σας.

Καρκίνος: Πώς να τρώτε για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να τον καταπολεμήσει

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου – Η τροφή που προτείνει ογκολόγος

Έως και το 30–40% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και τη διατροφή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση τροφών με χαμηλή θρεπτική αξία, η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η ανισορροπία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα των λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών (όπως το μπρόκολο) και των allium (όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σελήνιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες B-12 και D, χλωροφύλλη και αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή (π.χ. β-καροτένιο, λυκοπένιο) θεωρείται προστατευτική.

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος τροφής που είναι ιδιαίτερα ισχυρός όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Εξαιτίας αυτού, οι ογκολόγοι προσπαθούν να τον ενσωματώνουν σε κάθε τους γεύμα.

Οι 2 υπερτροφές που προλαμβάνουν την άνοια και τον καρκίνο – Κάνουν καλό στην καρδιά και ενισχύουν τη μακροζωία

Η αντικαρκινική τροφή που οι ογκολόγοι ενσωματώνουν στα γεύματά τους

Όταν σχεδιάζετε τη διατροφή σας γύρω από την πρόληψη του καρκίνου, ο Dr. Michael Dominello, DO, ακτινοθεραπευτής στο Barbara Ann Karmanos Cancer Institute, αναφέρει ότι είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τόσο τα μακροθρεπτικά όσο και τα μικροθρεπτικά συστατικά. Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι βασικά θρεπτικά στοιχεία που το σώμα χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες για να λειτουργήσει σωστά: υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες. «[Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι] μη ενεργειακά στοιχεία, βιταμίνες και ενώσεις στα τρόφιμα μας που επιτελούν άλλες λειτουργίες», εξηγεί στο Parade.

Αν και και οι δύο τύποι θρεπτικών συστατικών είναι σημαντικοί, ο ίδιος αναφέρει ότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μικροθρεπτικά στοιχεία είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες αποδεικνύονται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές ενώσεις που συντίθενται από τα φυτά και έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα. Βρίσκονται σε πληθώρα τροφών, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων, των ξηρών καρπών, των σπόρων, των βοτάνων και των μπαχαρικών. Αυτό καθιστά εύκολη την ενσωμάτωσή τους σε κάθε γεύμα.

Για παράδειγμα, ο Dr. Dominello αναφέρει ότι προσθέτει δύο κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή στον πρωινό καφέ του και το συνοδεύει με μια χούφτα blueberries, ένα μούρο γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Διατροφή για πρόληψη του καρκίνου: 6 έξυπνες συμβουλές για το τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

«Ο τρόπος που τρώμε και ζούμε επηρεάζει τις πιθανότητες για να εκδηλώσουμε καρκίνο»

«Ο τρόπος που τρώμε και ζούμε μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές μας να εκδηλώσουμε καρκίνο. Ένας βασικός παράγοντας είναι η χρόνια φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος είναι συνεχώς ενεργό», εξηγεί η Dr. Dawn Mussallem, DO, ογκολόγος ολοκληρωμένης ιατρικής στη Mayo Clinic και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του IM8. Γι’ αυτό καταναλώνει αποκλειστικά φυτικές τροφές, ώστε να λαμβάνει πλήθος τροφών που καταπολεμούν τη φλεγμονή και είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες.

Η Dr. Mussallem αναφέρει ότι κάποιες από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που ενσωματώνει πιο συχνά στα γεύματά της είναι τα φασόλια, τα καρύδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σταυρανθή λαχανικά και τα berries. Όλες αυτές οι τροφές έχουν επιστημονικά συνδεθεί με τη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου όταν καταναλώνονται τακτικά.

Ένας εύκολος τρόπος να αυξήσετε την πρόσληψη πολυφαινολών είναι η προσθήκη περισσότερων μπαχαρικών και βοτάνων στα γεύματα σας, μια συμβουλή της Dr. Mussallem. «Μια πρέζα κουρκουμά, μια δόση κανέλας, φρέσκος βασιλικός, σκόρδο, τζίντζερ ή δεντρολίβανο, όχι μόνο προσφέρουν υπέροχη γεύση, αλλά είναι γεμάτα με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Αυτοί οι μικροί θησαυροί μπορούν να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή, να προστατεύσουν τα κύτταρα και να βοηθήσουν ακόμα και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερίνης», αναφέρει.

Καρκίνος: Το συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να ενισχύσει τα κύτταρα που τον καταπολεμούν

Τι να αποφεύγετε να τρώτε αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Οι γιατροί τονίζουν ότι δεν είναι μόνο το τι τρώμε σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου μέσω της διατροφής· εξίσου σημαντικό είναι και το τι αποφεύγουμε. Όλοι αναφέρουν ότι περιορίζουν τρόφιμα με περίσσεια ζάχαρης ή οτιδήποτε υπερ-επεξεργασμένο. Συνιστούν επίσης να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ.

«Ζω με τη φιλοσοφία ότι κάθε μπουκιά είναι μια επιλογή ανάμεσα στο να θρέψεις την υγεία ή να τροφοδοτήσεις την ασθένεια. Γι’ αυτό και ακολουθώ μια διατροφή αποκλειστικά με ολικής μορφής φυτικές τροφές, χωρίς υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς ζωική πρωτεΐνη. Μόνο ζωντανές, θρεπτικές, αυθεντικές φυτικές τροφές. Ως επιζήσασα σταδίου IV καρκίνου εδώ και 25 χρόνια, λήπτρια καρδιακού μοσχεύματος και μαραθωνοδρόμος, δεν θεωρώ την ενέργεια και την υγεία μου δεδομένα. Οι διατροφικές μου επιλογές είναι ο τρόπος μου να τιμώ αυτή τη θαυμαστή ζωή», εξηγεί η Dr. Mussallem.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Το Νο1 τρόφιμο που αυξάνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικό

Ωστόσο, η Dr. Mussallem διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να τρώει μόνο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές όλη την ώρα. Το φαγητό είναι και για απόλαυση! «Πάντα λέω στους ασθενείς μου: Στο σπίτι προσπαθήστε να τρώτε σχεδόν τέλεια. Έτσι, όταν είστε έξω, μπορείτε να κάνετε συνειδητές επιλογές χωρίς ενοχές ή άγχος», μοιράζεται.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version