Site icon Όλο Υγεία

Ελληνικός, εσπρέσο ή γαλλικός; Ποιος είναι ο πιο υγιεινός καφές που προστατεύει και από τη χοληστερίνη, σύμφωνα με το Harvard

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός καφές

Φωτογραφία: 123rf

Ο καφές δεν είναι απλώς ένα ρόφημα που μας ξυπνάει κάποιοι τύποι έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι ειδικοί του Harvard αποκαλύπτουν ποιος καφές θεωρείται πιο υγιεινός και γιατί αξίζει να τον προτιμάμε καθημερινά.

Πόση καφεΐνη περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ – Πόσο επιτρέπεται να πίνουμε;

Ο πιο υγιεινός καφές που προτείνουν οι ειδικοί του Harvard

Ο καφές, όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες (3–5 φλιτζάνια ημερησίως), συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών νοσημάτων, αυτοκτονιών και της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη παρακολούθησης πάνω από 200.000 ανθρώπων έως και για 30 χρόνια του Harvard. Τα οφέλη αυτά εντοπίζονται τόσο στον καφέ με καφεΐνη όσο και στον ντεκαφεϊνέ, ενώ η δράση του φαίνεται να συνδέεται με βιοδραστικές ενώσεις του που περιορίζουν τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο φιλτραρισμένος καφές αναδεικνύεται ως η πιο υγιεινή μέθοδος παρασκευής, σύμφωνα με ερευνητές από το Harvard, καθώς διατηρεί τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά ενώ αφαιρεί τα έλαια που αυξάνουν τη χοληστερίνη, όπως η cafestol και η kahweol. Η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καθημερινά χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή κρέμας μεγιστοποιεί τα οφέλη για την υγεία, υποστηρίζοντας την εγρήγορση και την καρδιαγγειακή υγεία.

Τι ώρα να πίνουμε καφέ για να αυξήσουμε την ενέργεια, να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα και να μην επηρεάσουμε τον ύπνο

Οι πραγματικοί κίνδυνοι και τα οφέλη του καφέ

Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως, προσφέροντας τόσο άνεση όσο και ενέργεια σε κάθε φλιτζάνι. Αλλά πέρα από το πλούσιο άρωμα και τη γεύση του, ο τρόπος παρασκευής του καφέ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επίδρασή του στην υγεία.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Harvard, ορισμένες μέθοδοι παρασκευής βοηθούν στο να απολαμβάνει κανείς όλα τα οφέλη του καφέ, όπως αυξημένη εγρήγορση, μεταβολισμό και καρδιακή υγεία, μειώνοντας παράλληλα τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χοληστερίνη και την υπερκατανάλωση. Ανάμεσα σε αυτές τις μεθόδους, ο φιλτραρισμένος καφές ξεχωρίζει ως η πιο υγιεινή επιλογή, καθώς βοηθά στη διατήρηση των αντιοξειδωτικών του καφέ, ενώ απομακρύνει ενώσεις που θα μπορούσαν διαφορετικά να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερίνης.

Για πολλούς ανθρώπους, ο καφές είναι βασικό κομμάτι της πρωινής ρουτίνας. Ωστόσο, έχει εδώ και καιρό μια ανάμεικτη φήμη. Κάποιοι ανησυχούν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό ή κακό ύπνο. Αυτές οι επιδράσεις οφείλονται κυρίως στην υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης ή στα πρόσθετα με ζάχαρη, και όχι στον ίδιο τον καφέ.

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, ο καφές μπορεί πράγματι να προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που συνδέεται με τη γήρανση και τις χρόνιες ασθένειες.

Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιοπαθειών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Επίσης, βοηθά στη βελτίωση της εγρήγορσης, της συγκέντρωσης και του μεταβολισμού, καθιστώντας τον ένα εξαιρετικό φυσικό ενεργειακό ενισχυτή. Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ηπατική λειτουργία, μείωση της φλεγμονής και ενίσχυση της ρύθμισης της διάθεσης, συμβάλλοντας στη συνολική ψυχική ευεξία και στη μακροπρόθεσμη μεταβολική υγεία.

Ωστόσο, η ισορροπία είναι το κλειδί. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, άγχος ή διαταραχές ύπνου. Άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψή της ή να αποφεύγουν την κατανάλωσή της αργά μέσα στην ημέρα. Παρομοίως, η προσθήκη ζάχαρης, σιροπιών ή βαριάς κρέμας μπορεί να μετατρέψει ένα υγιεινό ρόφημα σε ένα ρόφημα με πολλές θερμίδες, ακυρώνοντας πολλά από τα φυσικά του οφέλη.

Γυναίκα 108 ετών αποκαλύπτει ότι η μακροζωία της οφείλεται σε ένα αλκοολούχο ποτό – Ποιο είναι;

Γιατί το Harvard υποστηρίζει ότι ο φιλτραρισμένος καφές είναι η πιο υγιεινή επιλογή

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, ο πιο υγιεινός τρόπος να πίνετε καφέ είναι να τον παρασκευάζετε με χάρτινο φίλτρο. Αυτή η μέθοδος διατηρεί τις ευεργετικές ενώσεις του καφέ ενώ αφαιρεί ορισμένα έλαια, γνωστά ως cafestol και kahweol, τα οποία υπάρχουν φυσικά στον μη φιλτραρισμένο καφέ. Αυτά τα έλαια, όταν καταναλώνονται τακτικά, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερίνης.

Η παρασκευή καφέ με χρήση μηχανής καφέ φίλτρου, pour-over ή περκολατέρ με φίλτρο βοηθά στην παγίδευση αυτών των ουσιών, παράγοντας ένα πιο απαλό και υγιεινό ρόφημα.

Αντίθετα, μέθοδοι χωρίς φίλτρο όπως ο espresso, η πρέσα γαλλικού ή ο ελληνικός καφές επιτρέπουν τη διέλευση αυτών των ενώσεων, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή υγεία μακροπρόθεσμα. Ο φιλτραρισμένος καφές επίσης μειώνει την παρουσία της cafestol και της kahweol, ενώσεων που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερίνης, καθιστώντας τον καλύτερη επιλογή για τακτική κατανάλωση, ειδικά για άτομα που ανησυχούν για την καρδιαγγειακή τους υγεία ή διαχειρίζονται υψηλή χοληστερίνη. Είναι μια απλή, αλλά αποτελεσματική αλλαγή που προσφέρει μακροχρόνια οφέλη.

Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε αντιβιοτικά με τον καφέ σας; Τι έδειξε νέα μελέτη

Ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνετε τον καφέ με μέτρο

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η μετριοπάθεια είναι εξίσου σημαντική με τον τρόπο παρασκευής. Η κατανάλωση περίπου τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών φιλτραρισμένου καφέ την ημέρα φαίνεται να προσφέρει τα περισσότερα οφέλη χωρίς σημαντικά μειονεκτήματα. Αυτή η ποσότητα παρέχει μια καλή ισορροπία αντιοξειδωτικών και ενέργειας ενώ ελαχιστοποιεί τους κινδύνους που σχετίζονται με την υπερβολική καφεΐνη.

Είναι επίσης προτιμότερο να απολαμβάνετε τον καφέ σας χωρίς βαριά κρέμα, ζάχαρη ή αρωματικά σιρόπια. Αυτές οι προσθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε περιττές θερμίδες, απότομες αυξήσεις του σακχάρου και φλεγμονές, οι οποίες αναιρούν τα προστατευτικά οφέλη των αντιοξειδωτικών του καφέ. Για μια πιο υγιεινή εκδοχή, δοκιμάστε να τον πίνετε σκέτο, με μια σταγόνα γάλα ή χρησιμοποιώντας φυσικά γλυκαντικά όπως κανέλα ή λίγη ποσότητα μελιού.

Έξυπνη παρασκευή για πιο υγιεινό φλιτζάνι

Ο καφές μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής όταν παρασκευάζεται και καταναλώνεται σωστά. Η επιλογή φιλτραρισμένου καφέ είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσετε τις επιβλαβείς ενώσεις ενώ διατηρείτε τη γεύση και την ενέργεια που προσφέρει. Ο συνδυασμός αυτής της συνήθειας με μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και επαρκή ενυδάτωση ενισχύει περαιτέρω τα θετικά αποτελέσματα του καφέ στην υγεία.

Οπότε, αν αγαπάτε το πρωινό σας φλιτζάνι, δεν υπάρχει λόγος να το εγκαταλείψετε, απλά φτιάξτε το με πιο έξυπνο τρόπο. Χρησιμοποιήστε χάρτινο φίλτρο, περιορίστε τη ζάχαρη και απολαύστε τον καφέ σας με μέτρο. Με αυτές τις μικρές αλλαγές, η καθημερινή σας συνήθεια μπορεί να μετατραπεί σε μια καρδιοπροστατευτική και πλούσια σε αντιοξειδωτικά ρουτίνα που ενισχύει τη συνολική σας ευεξία.

Μακροζωία: Το Νο1 ρόφημα που σας χαρίζει ζωή αν το πιείτε πριν τις 12 το μεσημέρι

 Το παρόν άρθρο προορίζεται αποκλειστικά για γενικούς ενημερωτικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστά ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Ζητήστε πάντοτε τη γνώμη ενός επαγγελματία υγείας για οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση ή αλλαγή στον τρόπο ζωής σας.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version