Υψηλή χοληστερίνη: Τα άγνωστα συμπτώματα στο δέρμα που πρέπει να γνωρίζετε

υψηλή χοληστερίνη

Η υψηλή χοληστερίνη δεν είναι άμεσα εμφανής, αλλά υπάρχουν σημάδια και συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι κινδυνεύετε από τον «σιωπηλό δολοφόνο».

Δύο τύποι λίπους βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος για να διασφαλίσουν ότι όλα λειτουργούν σωστά και για να παρέχουν ενέργεια και να εμποδίσουν το σώμα να κρυώσει υπερβολικά. Ωστόσο, ορισμένα λίπη –όπως η χοληστερίνη- μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Η «κακή»-LDL χοληστερόλη φέρει αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και πρέπει να είναι χαμηλότερη από 130 mg/dl. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι το αντίθετο και είναι η «καλή» χοληστερόλη που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ένα καλό συνολικό επίπεδο χοληστερίνης κυμαίνεται από 140 έως 200 mg/dl. αλλά αν φτάσει τα 300, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής υπερδιπλασιάζεται.

Συμπτώματα που υποδεικνύουν υψηλή χοληστερίνη

Η υψηλή χοληστερίνη δεν εκδηλώνεται με κοινά συμπτώματα εκτός και αν είναι σοβαρά. Αλλά αν έχετε εξογκώματα και καρούμπαλα κάτω από το δέρμα σας μπορεί να είναι ένα τέτοιο σημάδι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, σχηματίζονται εναποθέσεις λίπους στους τένοντες και στο δέρμα. Επίσης, είναι γνωστό ότι προκαλούν έντονο πόνο στο στομάχι λόγω της μεγέθυνσης του ήπατος ή της σπλήνας. Τα προβλήματα χοληστερίνης μπορεί να είναι γενετικά και κληρονομικά, αλλά και αποτέλεσμα της διατροφής και του τρόπου ζωής.

Πολλοί άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη δεν γνωρίζουν καν ότι τα επίπεδά τους είναι πολύ υψηλά μέχρι να είναι πολύ αργά. Γι’ αυτό και το πρόβλημα είναι γνωστό ως «σιωπηλός δολοφόνος», λόγω του τρόπου με τον οποίο μπορεί να προσβάλλει κάποιον χωρίς να γνωρίζει ότι το έχει. Ένα άλλο σύμπτωμα της υψηλής χοληστερίνης είναι ότι θα μπορούσε να σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα και να προκαλεί έντονο πόνο. Έτσι, εάν συχνά υποφέρετε από έντονο πόνο στα πόδια σας, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στη διατροφή σας.

Το Τμήμα Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι ο πόνος στα πόδια μπορεί να προκληθεί από την υψηλή χοληστερίνη, επειδή η λιπαρή ουσία μπορεί να εμποδίσει την παροχή αίματος σε αυτό το μέρος του σώματος. Αυτό είναι γνωστό ως κρίσιμη ισχαιμία των κάτω άκρων (CLI) και μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια, δυνητικά δημιουργώντας έλκη και πληγές και προκαλώντας δυσάρεστες πόνους.

Τι να κάνετε για να μειώσετε την υψηλή χοληστερίνη

Τα επίπεδα χοληστερίνης μετρούνται με εξέταση αίματος. Αυτά θα είναι πιο ακριβή εάν ένας ασθενής δεν έχει φάει τίποτα για τουλάχιστον 12 ώρες. Η επίτευξη ενός ιδανικού επιπέδου χοληστερίνης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως:

  • Μείωση κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή
  • Κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών
  • Κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών που μπορούν να βρεθούν στα λαχανικά, τα όσπρια, το πλιγούρι και το πίτουρο βρώμης
  • Τακτική άσκηση
  • Ιδανικό βάρος
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ (δύο ποτά την ημέρα)

Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερίνης, διαφορετικά μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα.

Ένα άτομο με υψηλή χοληστερίνη έχει πάρα πολύ λιπαρή ουσία στο αίμα του, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες, προκαλώντας απόφραξη τους. Αυτό το καθιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες να υποστείτε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top