Site icon Όλο Υγεία

Το αφροδισιακό φρούτο των Αζτέκων που μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, να μειώσει τη χοληστερίνη και είναι καλή πηγή καλίου

Το αφροδισιακό φρούτο των Αζτέκων που μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, να μειώσει τη χοληστερίνη και είναι καλή πηγή καλίου

Φωτογραφία: 123rf

Το αφροδισιακό φρούτο των Αζτέκων είναι μια νόστιμη προσθήκη στα γεύματα και παραδόξως ταιριάζει υπέροχα σε αλμυρά γεύματα αλλά και γλυκές λιχουδιές. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Μπορεί ο καρπός να βελτιώσει τον ύπνο και την καρδιακή υγεία και το έλαιο να θρέψει την επιδερμίδα και τα μαλλιά. Ποιο είναι;

Το γλυκόξινο καλοκαιρινό φρούτο που μπορεί να συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα και να προστατεύσει το συκώτι

Ποιο είναι το αφροδισιακό φρούτο των Αζτέκων και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Αυτό το αφροδισιακό φρούτο των Αζτέκων δεν είναι απλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Νέα έρευνα δείχνει πως μπορεί να βοηθήσει και στη βελτίωση του ύπνου. Η ίδια μελέτη, που διήρκησε έξι μήνες, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έτρωγαν καθημερινά αυτό το φρούτο ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με όσους το κατανάλωναν σπάνια, χάρη σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η τρυπτοφάνη, το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο, τα οποία υποστηρίζουν την παραγωγή μελατονίνης και τη χαλάρωση των μυών. Ποιο είναι αυτό το φρούτο;

Έλαιο αβοκάντο: Τοπικές χρήσεις στην περιποίηση δέρματος και μαλλιών

Το έλαιο αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ωφέλιμο τόσο για το δέρμα όσο και για τα μαλλιά. Σύμφωνα με εργασία του 2024 με τίτλο «The Potential of Avocado Oil for Topical Use: A Narrative Review», το έλαιο αβοκάντο δοκιμάστηκε κυρίως σε κρέμες και τζελ σε συγκεντρώσεις 3%–20% και έδειξε οφέλη ως αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό και ακόμη και ως ήπιο αντηλιακό συστατικό. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονται με την υψηλή περιεκτικότητά του σε υγιεινά λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό και το λινελαϊκό οξύ.

Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ενυδάτωση, την επούλωση και την προστασία της επιδερμίδας όταν χρησιμοποιείται τοπικά. Τα κύρια οφέλη είναι:

Διατροφική αξία

Το φρούτο πετιμέζι που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ρυθμίζει τη γλυκόζη και είναι υποκατάστατο της ζάχαρης

Αβοκάντο: Οφέλη για την υγεία

1. Μπορεί αν βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Οι ενήλικες που ενσωμάτωσαν το φρούτο — ναι, το αβοκάντο είναι φρούτο — στην καθημερινή τους διατροφή για έξι μήνες ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν λιγότερα από δύο αβοκάντο τον μήνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ο ύπνος αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα του τρόπου ζωής για την καρδιαγγειακή υγεία, και η μελέτη αυτή μάς καλεί να σκεφτούμε πώς η διατροφή — και τροφές όπως το αβοκάντο — μπορούν να παίξουν ρόλο στο να βελτιωθεί», εξήγησε η Αμερικανή Dr. Kristina Petersen, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Penn State University, σύμφωνα με το Independent.

Τα πρόσφατα ευρήματα σχετικά με τον ύπνο συνδέθηκαν με τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά του αβοκάντο, όπως η τρυπτοφάνη, το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο εμπλέκεται στη συστολή και χαλάρωση των μυών, ενώ η τρυπτοφάνη και το φυλλικό οξύ είναι καθοριστικά για την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου.

«Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν μετά από αξιολόγηση 969 ενηλίκων στις ΗΠΑ που είχαν αυτό που θεωρείται αυξημένη περίμετρο μέσης89 εκατοστά και άνω στις γυναίκες και 101,6 εκατοστά και άνω στους άνδρες», σημείωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Avocado Nutrition Center, παρόλο που ο οργανισμός δεν είχε ρόλο στη συλλογή, ανάλυση ή ερμηνεία των δεδομένων.

«Ήταν μια δοκιμή για την καρδιαγγειακή υγεία, γεγονός που καθιστά τα οφέλη για τον ύπνο πιο αξιόπιστα, καθώς προέκυψαν ως απροσδόκητα δευτερεύοντα ευρήματα σε μια καλά σχεδιασμένη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη», δήλωσε ο Dr. John Saito, εκπρόσωπος της American Academy of Sleep Medicine και πνευμονολόγος στο Children’s Hospital of Orange County, σύμφωνα με το Verywell.

2. Μπορεί να βελτιώνει την καρδιακή υγεία και να μειώνει τη χοληστερίνη

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο σχετίστηκε επίσης με καλύτερη διατροφή και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης, ανέφεραν οι ερευνητές, επεκτείνοντας ευρήματα παρόμοιας μελέτης του 2022.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαταραγμένος ύπνος συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης – της κηρώδους, λιπαρής ουσίας που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με το CDC, η βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα — και με τη σειρά του, ο καλός ύπνος υποστηρίζει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.

Τα υγιεινά λιπαρά και οι φυτικές ίνες του αβοκάντο παίζουν βασικό ρόλο σε αυτά τα οφέλη. Τα υγιεινά λιπαρά βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων που μπορούν να είναι απειλητικά για τη ζωή. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο και σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard.

3. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σε κάλιο

Φυσικά, τα υγιεινά λιπαρά παραμένουν λιπαρά, και τα αβοκάντο είναι πλούσια τόσο σε θρεπτικά συστατικά όσο και σε θερμίδες. Ένα ολόκληρο μεγάλο αβοκάντο μπορεί να προσθέσει πάνω από 400 θερμίδες στην ημερήσια διατροφή σας, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Ωστόσο, θεωρούνται υγιεινά όταν καταναλώνονται με μέτρο — για παράδειγμα, όταν μπαίνουν σε smoothie για πρωινό ή όταν προστίθενται σε σαλάτα για μεσημέρι.

Το φρούτο της θεάς Brighid που μπορεί να ελέγξει τη χοληστερίνη και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ίνες

Μισό αβοκάντο περιέχει περισσότερο κάλιο από μία μπανάνα, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard, T.H. Chan. Το κάλιο βοηθά στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο, βλάβες στα μάτια, στεφανιαία νόσο και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Πόσα αβοκάντο μπορούμε να τρώμε;

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα ως μέρος της συνήθους διατροφής για διάστημα 26 εβδομάδων είναι ασφαλής και οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, χωρίς να σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή μεταβολικές παραμέτρους.

Συγκεκριμένα, μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη σε ενήλικες με κεντρική παχυσαρκία διαπίστωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη ενός αβοκάντο οδηγεί σε αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και καλίου, καθώς και μείωση του κορεσμένου λίπους, χωρίς να παρατηρούνται ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή επιβάρυνση δεικτών καρδιομεταβολικής υγείας.

Πηγές: Independent, American Heart Association, ResearchGate, MDPI, ScienceDirect, University of Rochester Medical Center, Current Developments in Nutrition

Όλο Υγεία

Exit mobile version