Γιατί το gin & tonic είναι από τα πιο «υγιεινά» αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με τους ειδικούς;

gin & tonic

Το gin & tonic θεωρείται από τα πιο «ελαφριά» αλκοολούχα ποτά και όχι άδικα. Έχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερη ζάχαρη και πιο καθαρή σύσταση σε σχέση με άλλα ποτά, ενώ το τόνικ προσφέρει δροσιά χωρίς υπερβολές.

Πόσα ποτήρια αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για άνοια – Ανησυχητική νέα μελέτη

Μπορεί το Gin & Tonic να αποτελέσει υγιεινή επιλογή όταν θέλουμε ένα ποτό;

Η κατανάλωση αλκοόλ επιδρά σημαντικά σε διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, προκαλώντας από απλή καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος μέχρι τον κυτταρικό τραυματισμό και τη συγκοπή ιστών του εγκεφάλου, σύμφωνα με το Cureus. Επιπλέον, η χρήση υπερβολικού αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ηπατικής κίρρωσης, καρκίνου (όπως του παχέος εντέρου και του ορθού), καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η κολπική μαρμαρυγή, καθώς και με ποικίλες ψυχιατρικές και κοινωνικές επιπλοκές. Τα αποτελέσματα πολλών μελετών δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφήνει αποτύπωμα σε σχεδόν όλα τα όργανα και έχει σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος παγκοσμίως.

Ο Winston Churchill είχε δηλώσει ότι «το gin and tonic έχει σώσει περισσότερες ζωές και πνεύματα Άγγλων απ’ όλους τους γιατρούς της Αυτοκρατορίας» και πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το ποτό αυτό εξακολουθεί να ανήκει στα αγαπημένα πολλών.

Η προέλευση του ποτού εντοπίζεται στην Ινδία του 19ου αιώνα, όπου το tonic water, πλούσιο σε κινίνη που εξάγεται από τον φλοιό των δέντρων cinchona, διανεμόταν ευρέως από το Βασιλικό Ναυτικό.

Η κινίνη πιστεύεται εδώ και καιρό ότι έχει ανθελονοσιακές ιδιότητες, αλλά επειδή το αρχικό tonic water ήταν τόσο πικρό, ήταν δύσκολο να πείσουν τους ναύτες να το πιουν.

Με τον τυπικό βρετανικό τρόπο, οι ναύαρχοι πρότειναν να το κάνουν πιο ευχάριστο, αναμειγνύοντάς το με ζάχαρη, λάιμ, νερό και gin και έτσι γεννήθηκε το ποτό που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα.

Αν και ο Churchill ξεκάθαρα υπερέβαλε σχετικά με τα συνδυασμένα οφέλη και τις επιτυχίες του tonic water πλούσιου σε κινίνη και του αποσταγμένου ποτού με βοτανικά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι θα έπρεπε να είναι η πρώτη επιλογή για όσους πίνουν, χάρη στα «κρυφά» οφέλη του για την υγεία.

Νόμος υπάρχει, έλεγχος όχι: 92% των 16χρονων βρίσκει εύκολα αλκοόλ

Γιατί αποτελεί αγαπημένη επιλογή των διαιτολόγων;

Οι διατροφολόγοι λένε ότι ένα ποτό με χαμηλές θερμίδες είναι η καλύτερη επιλογή αν κάποιος έχει ήδη αποφασίσει ότι θα καταναλώσει αλκοόλ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε ποτό που καταναλώνεις έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου», αναφέρει η Ruchi Bhuwania Lohia, πιστοποιημένη διατροφολόγος μακροζωίας.

«Όταν όμως βλέπω πελάτες στο ιατρείο, βλέπω την πραγματικότητα. Για πολλούς, το να κόψουν τελείως το αλκοόλ δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς νιώθουν ότι θα χάσουν κοινωνικές στιγμές, οπότε κάποιες μικρές, ρεαλιστικές αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν».

Η διατροφολόγος εξηγεί ότι η μετάβαση από ποτά με υψηλές θερμίδες και ζάχαρη σε καθαρά αποστάγματα όπως το gin μπορεί να είναι πιο καλή για το έντερο και τη μέση σας.

«Πρόκειται για λογικές επιλογές. Αν αντικαταστήσεις πέντε μπύρες με G&T, τότε αυτή είναι μια καλή απόφαση, γιατί έχει λιγότερες θερμίδες και δεν προκαλεί φούσκωμα», αναφέρει η κα Lohia.

«Αλλά η κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού αντί για μη αλκοολούχο δεν είναι καλή επιλογή».

Ένα σφηνάκι gin περιέχει περίπου 50 θερμίδες, σε σύγκριση με περίπου 130 θερμίδες σε ένα μεσαίο ποτήρι κόκκινου ή λευκού κρασιού ή 200 με 300 θερμίδες σε μία μπύρα.

«Τα καθαρά αποστάγματα επίσης μεταβολίζονται πιο εύκολα, ασκώντας λιγότερη πίεση στο σώμα», αναφέρει ο πιστοποιημένος διατροφολόγος GQ Jordan, ο οποίος έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ακολούθους στο Instagram.

«Ένα ακόμη πλεονέκτημα του G&T είναι ότι τα βοτανικά συστατικά του δίνουν μια πικρή γεύση που μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό κατανάλωσης», προσθέτει.

Μία μερίδα 200ml light tonic προσθέτει περίπου 30 θερμίδες στο ποτό, κρατώντας ένα απλό G&T κάτω από τις 100 θερμίδες ανά ποτήρι.

«Το αναψυκτικό που διαλέγεις έχει επίσης μεγάλη σημασία», εξηγεί η κα Lohia.

«Αν επιλέξεις π.χ. Cola, τότε καταναλώνεις πολλή ζάχαρη, κάτι που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενός ποτού τύπου port».

Ο GQ Jordan προσθέτει: «Τα mixers με πλήρη περιεκτικότητα σε ζάχαρη επηρεάζουν επίσης την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε λιγούρες, όπως εκείνο το kebab στο τέλος της βραδιάς, άρα θα υπάρξουν και επιπλέον θερμίδες από αυτό».

Συναγερμός για τις συνήθειες των 16χρονων: Αλκοόλ, κάπνισμα και τζόγος

Τα οφέλη των βοτάνων και των φρούτων δεν φτάνουν στο ποτήρι μας

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα συστατικά ενός G&T, παρά τους διάσημους ισχυρισμούς του Churchill.

Πέρα από την προστασία κατά της ελονοσίας, η κινίνη έχει προταθεί ως θεραπεία για την ανακούφιση από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Ωστόσο, τα σύγχρονα tonic θεωρείται ότι περιέχουν σημαντικά λιγότερη κινίνη σε σχέση με έναν αιώνα πριν.

Επιπλέον, υπάρχουν και κίνδυνοι από την υπερκατανάλωση κινίνης, όπως διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό, υπογλυκαιμία και αλλεργικές αντιδράσεις.

Μια άλλη διαδεδομένη άποψη για τα G&T είναι ότι το gin είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά χάρη στα μούρα αρκεύθου που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του.

Το ποτό, που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο τον 17ο αιώνα, παρασκευάζεται με απόσταξη ενός ουδέτερης γεύσης αποστάγματος με μούρα αρκεύθου και άλλα βοτανικά όπως φλούδα λεμονιού, σπόρους κόλιανδρου, κάρδαμο ή θυμάρι.

Τα μούρα αρκεύθου περιέχουν φλαβονοειδή καθώς και υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, που μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να προστατεύσουν από κρυολογήματα, αλλά και αντιοξειδωτικά που προάγουν την ανανέωση του δέρματος.

Τα μούρα μπορούν επίσης να επιταχύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να καταπραΰνουν τις φλεγμονές.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα αρκεύθου σε ένα σύγχρονο μπουκάλι ή σφηνάκι gin ώστε να προσφέρει κάποιο όφελος για την υγεία.

«Δεν υπάρχει πραγματικά κανένα όφελος από τα αντιοξειδωτικά των μούρων αρκεύθου στο gin, ούτε από την κινίνη στο tonic», εξηγεί ο GQ Jordan.

Τα απολυμαντικά χεριών συνδέονται με καρκίνο; Υπό εξέταση η αιθανόλη από την ΕΕ

«Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, οπότε έχει να κάνει με το να κάνεις ενημερωμένες επιλογές. Συμβουλεύω τους πελάτες μου, αν πρόκειται να πιουν, να επιλέξουν δύο ποτά που πραγματικά απολαμβάνουν στην αρχή και μετά να σκεφτούν τη μετάβαση σε μη αλκοολούχες εναλλακτικές, φροντίζοντας παράλληλα να πίνουν νερό ανάμεσα σε κάθε ποτό».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top