Site icon Όλο Υγεία

Τι είναι ο κανόνας «πέντε την ημέρα» που χαρίζει υγεία; Τι έδειξε νέα μελέτη με χρήση AI

πέντε την ημέρα

Φωτογραφία: 123rf

Ο κανόνας «πέντε την ημέρα» είναι μια απλή αλλά ισχυρή συμβουλή για καλύτερη υγεία, που σύμφωνα με νέα μελέτη μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός και από την ιατρική φροντίδα. Η έρευνα, στην οποία χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη, έδειξε ότι η τήρησή του συνδέεται με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό και μείωση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών. 

Πέτρες στα νεφρά: Βακτήριο του εντέρου μπορεί να θεραπεύσει τη νεφρολιθίαση, σύμφωνα με πρωτοποριακή μελέτη

Ο κανόνας «πέντε την ημέρα» θα μπορούσε να μειώσει τις επισκέψεις στον γιατρό σας

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι η κοινότητα όλων των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που ζουν στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτό το πολύπλοκο και δυναμικό οικοσύστημα επηρεάζει ουσιαστικά την υγεία του ξενιστή, συμβάλλοντας στην πέψη και μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, στη σύνθεση βιταμινών και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με το Biochemical Journal. Η ισορροπία και η σύνθεση του μικροβιώματος εξαρτώνται κυρίως από τη διατροφή, ενώ μεταβολές σε αυτό (δυσβίωση) έχουν συνδεθεί με διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις και λοιμώξεις.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι η διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Διατροφές πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και ξηρούς καρπούς συνδέονται σταθερά με μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία και καλύτερη πεπτική υγεία.

Τώρα, οι ερευνητές του EPFL ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η συνέπεια με την οποία ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή είναι εξίσου σημαντική για την υγεία του εντέρου σας, όσο και η ποσότητα ή το είδος της τροφής που καταναλώνετε.

Πόσα αμύγδαλα πρέπει να τρώτε καθημερινά για μείωση της φλεγμονής και καλύτερη υγεία του εντέρου;

Η σημασία της ποιότητας και της συνέπειας στη διατροφή

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επιστήμονες από το Digital Epidemiology Laboratory του EPFL, το οποίο ανήκει τόσο στη Σχολή Πληροφορικής και Επικοινωνιών όσο και στη Σχολή Επιστημών Ζωής, επιβεβαίωσαν προηγούμενα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ενισχύουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου. Σε συνεργασία με ερευνητές από το University of California, San Diego, αποκάλυψαν επίσης νέες και σημαντικές πληροφορίες.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Αν και για καιρό υπήρχε η πεποίθηση ότι η τακτική κατανάλωση θρεπτικών τροφών είναι ωφέλιμη, όπως υποστηρίζεται και από το γνωστό μήνυμα «πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα», η παρούσα μελέτη παρέχει χειροπιαστές αποδείξεις για αυτή τη θεωρία.

«Η έρευνα αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορείτε να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα λαχανικών σε μια “υγιεινή” σας μέρα και μετά να τρέφεστε ανθυγιεινά το υπόλοιπο της εβδομάδας ή του μήνα», δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Marcel Salathé, επικεφαλής του Digital Epidemiology Lab και συνδιευθυντής του EPFL AI Center.

«Στην πραγματικότητα, η μελέτη μας δείχνει ότι η ασυνέπεια στην κατανάλωση υγιεινών τροφών αναιρεί πολλά από τα θετικά τους αποτελέσματα στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό αποτελεί σοβαρό κίνητρο για τις μελλοντικές μελέτες να εξετάζουν όχι μόνο τι τρώτε, αλλά και τα πρότυπα της διατροφής σας σε βάθος χρόνου».

Το Νο1 φρούτο για καλύτερο μικροβίωμα του εντέρου

Πρόβλεψη της διατροφής από το μικροβίωμα

Δεύτερον, η ερευνητική ομάδα κατάφερε επίσης να δείξει ότι τα βακτήρια του εντέρου σας και το τι τρώτε μπορούν να προβλέψουν το ένα το άλλο με ακρίβεια έως και 85%. Με μόνο ένα απλό δείγμα κοπράνων, κάτι που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στην ιατρική έρευνα, προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης ήταν σε θέση να προβλέψουν τη διατροφή σας με βάση το μικροβίωμα σας και το αντίστροφο.

«Για τους συνεργάτες μας στο San Diego, που είναι από τους κορυφαίους παγκοσμίως στην έρευνα του μικροβιώματος, αυτό ήταν συναρπαστικό», εξήγησε ο Salathé. «Το να συλλέξεις δεδομένα από δείγμα κοπράνων είναι σχετικά εύκολο, αλλά το να κατανοήσεις τις διατροφικές συνήθειες κάποιου είναι εξαιρετικά δύσκολο· είναι δεδομένα που παραδοσιακά είναι δύσκολο να συλλεχθούν».

Η δύναμη των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο

Η μελέτη κατέστη εφικτή χάρη στη συλλογή λεπτομερών διατροφικών πληροφοριών από περίπου 1000 συμμετέχοντες που συμμετείχαν στη μελέτη «Food & You».

Υψηλής ακρίβειας διατροφικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της εφαρμογής MyFoodRepo, η οποία αναπτύχθηκε από το ίδιο εργαστήριο του EPFL και λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Η εφαρμογή επέτρεψε στους χρήστες να καταγράφουν τα γεύματά τους σε πραγματικό χρόνο τραβώντας φωτογραφίες ή σκανάροντας γραμμωτούς κωδικούς (barcodes). Η AI της εφαρμογής ανέλυε τις καταγραφές ως προς τη διατροφική τους αξία, και στη συνέχεια οι πληροφορίες επαληθεύονταν από ανθρώπινους ελεγκτές.

«Παραδοσιακά, η διατροφική έρευνα βασιζόταν σε ερωτηματολόγια συχνότητας τροφών και 24ωρες ανακλήσεις διατροφής. Θεωρητικά, θα μπορούσατε να ζητήσετε από κάποιον να καταγράψει ό,τι τρώει, αλλά στην πράξη είναι σχεδόν αδύνατο», ανέφερε ο Rohan Singh, υποψήφιος διδάκτορας στο Digital Epidemiology Lab και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Πλέον, η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο προηγμένη που μας επιτρέπει να συλλέγουμε αυτά τα δεδομένα σε μεγάλη κλίμακα».

«Η μελέτη μας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς όταν εξετάζετε παθήσεις του πεπτικού που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, παρατηρείτε ότι αυτές συχνά αναπτύσσονται σταδιακά. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης αυτών των παθήσεων, αναλύσεις σαν τη δική μας μπορούν να βοηθήσουν στο να αξιολογήσουμε τι μπορεί να βελτιωθεί στη διατροφή ενός ατόμου. Η AI μπορεί στη συνέχεια να βοηθήσει, προτείνοντάς σας αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες», συνέχισε.

Νέος δείκτης στα κόπρανα ανιχνεύει τον κίνδυνο θανάτου εντός 30 ημερών

Κοιτώντας προς το μέλλον

Ο Salathé πιστεύει ότι τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν πως οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες ίσως χρειάζεται να αναθεωρηθούν, ώστε να δίνουν έμφαση όχι μόνο στα είδη και τις ποσότητες των τροφών, αλλά και στη συνέπεια της υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από barcodes προϊόντων της μελέτης Food & You, οι ερευνητές διερευνούν τη σύνδεση μεταξύ πρόσθετων τροφίμων, όπως τα γαλακτωματοποιητικά που περιλαμβάνονται στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και του μικροβιώματος του εντέρου.

«Υπάρχει μια ισχυρή υπόθεση ότι ορισμένα από αυτά τα πρόσθετα μπορεί πραγματικά να επηρεάζουν αρνητικά το μικροβίωμα σας, και έχουμε ήδη κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να ισχύει. Είμαστε ακόμη στο στάδιο της ανάλυσης, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Salathé.

Γενικότερα, οι ερευνητές δηλώνουν ικανοποιημένοι που η εφαρμογή MyFoodRepo ανοίγει νέους δρόμους για σημαντικές διατροφικές μελέτες σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Νο1 σνακ που προστατεύει το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

«Από την αρχή, γνωρίζαμε ότι χρειαζόμασταν κάτι εξαιρετικά φιλικό προς τον χρήστη και εύκολο στη χρήση, το οποίο όμως να παρέχει τα δεδομένα που χρειαζόμασταν. Την κατασκευάσαμε για να καλύπτει τις δικές μας ερευνητικές ανάγκες, αλλά και με τρόπο που να τη βρίσκουν χρήσιμη και άλλοι και πλέον χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες διατροφικές μελέτες διεθνώς», κατέληξε ο Salathé.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version