Ποια είναι τα 2 υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που πλέον θεωρούνται καλά για την υγεία

υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Μια μελέτη που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας διαπίστωσε ότι δύο εξαιρετικά επεξεργασμένα -ή υπερεπεξεργασμένα– τρόφιμα αποδεικνύονται τελικά πραγματικά καλά για την υγεία.

«Η μελέτη μας τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε εντελώς τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF). Πάντως, η κατανάλωσή τους πρέπει να περιοριστεί και να προτιμώνται τα φρέσκα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα», δήλωσε ο Heinz Freisling ένας από τους συγγραφείς και εμπειρογνώμονας στην υπηρεσία έρευνας για τον καρκίνο IARC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι το ψωμί και τα δημητριακά είναι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

«Πράσινο φως» και σε άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet αυτή την εβδομάδα, έδωσε το πράσινο φως και για άλλους τύπους εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που προηγουμένως θεωρούνταν επιβλαβείς.

Αυτά περιλαμβάνουν γλυκά, επιδόρπια, έτοιμα γεύματα, αλμυρά σνακ και εναλλακτικές επιλογές κρέατος φυτικής προέλευσης. «Σε αυτήν την πολυεθνική ευρωπαϊκή προοπτική μελέτη κοόρτης, διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση UPF συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο πολυνοσηρότητας καρκίνου και καρδιομεταβολικών ασθενειών», δήλωσαν οι συγγραφείς.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ian Johnson, ερευνητής διατροφής και επίτιμος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Quadram, ανέφερε: «Αυτές οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν έναν ρόλο ορισμένων UPF στην εμφάνιση πολλαπλών χρόνιων ασθενειών. Αλλά δείχνουν επίσης ότι η κοινή παραδοχή ότι όλα τα τρόφιμα UPF συνδέονται με τα ανεπιθύμητα συμβάντα υγείας είναι μάλλον λάθος».

«Η έννοια των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων είναι πολύ ευρεία», τόνισε ακόμη ο Δρ. Duane Mellor, ανώτερος λέκτορας στην ιατρική σχολή του Aston University.

Η Reynalda Cordova, η οποία ηγήθηκε της μελέτης και εργάζεται τόσο στο IARC όσο και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, είπε ότι η μελέτη έδειξε ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όλο Υγεία

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top