Site icon Όλο Υγεία

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να φάτε αβοκάντο για απώλεια βάρους και καλό ύπνο

αβοκάντο - ώρα

Φωτογραφία: 123rf

Η ώρα που τρώτε αβοκάντο μπορεί να επηρεάσει τόσο την απώλεια βάρους όσο και την ποιότητα του ύπνου σας. Οι ειδικοί εξηγούν πότε είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να το καταναλώνετε ώστε να έχετε τα μέγιστα οφέλη.

Αβοκάντο: Το κόλπο με τον χυμό πορτοκάλι που θα τα διατηρήσει φρέσκα για περισσότερο καιρό

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα της ημέρας για να φάτε αβοκάντο

Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, η ρύθμιση του σωματικού βάρους, η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και η υποστήριξη της υγείας του εντέρου σε ενήλικες, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nutrients (Dreher, et al, 2021).

Τα πλεονεκτήματα αυτά σχετίζονται κυρίως με τη μοναδική του σύνθεση, καθώς περιέχει υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (κυρίως ελαϊκό οξύ), διαλυτές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ βοηθά και στην απορρόφηση καροτενοειδών από άλλα λαχανικά. Κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να μειώσει τη μη-HDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, το οξειδωμένο LDL, να βελτιώσει τη ροή του αίματος και τη λειτουργία του ενδοθηλίου και να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα της λουτεΐνης στον ορό.

Η κατανάλωση αβοκάντο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας έχει οφέλη. Σας κρατούν χορτάτους, γεγονός που τα καθιστά καλή επιλογή για πρωινό ή μεσημεριανό ώστε να έχετε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι επίσης κατάλληλα για βραδινό σνακ, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου.

Δεν υπάρχει μία καθορισμένη καλύτερη ώρα για να φάτε αβοκάντο, αλλά συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα.

Υγιή λιπαρά: Έρευνες δείχνουν ότι τα αβοκάντο προσφέρουν υγιή λιπαρά που μπορεί να ωφελήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής επιστημονική συναίνεση για την καλύτερη ώρα της ημέρας ώστε να επωφεληθείτε από αυτό το όφελος.

Διαχείριση βάρους: Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και σας βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού αβοκάντο στο μεσημεριανό αύξησε το αίσθημα κορεσμού και μείωσε τα επίπεδα ινσουλίνης μετά το γεύμα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση υδατανθράκων με αβοκάντο στο πρωινό ενίσχυσε το αίσθημα κορεσμού.

Υποστήριξη ύπνου: Τα αβοκάντο περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στη μυϊκή χαλάρωση και τον ύπνο, καθιστώντας τα μια ενδεχομένως καλή επιλογή για βραδινό σνακ.

Μπορείτε να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα; Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καθόλου, σύμφωνα με ειδικούς

Οφέλη από την κατανάλωση αβοκάντο

Η ένταξη των αβοκάντο στη διατροφή σας, ανεξαρτήτως ώρας, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, όπως τα παρακάτω:

1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα αβοκάντο περιέχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως:

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λίπος, τα αβοκάντο βοηθούν επίσης το σώμα σας να απορροφήσει λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, D, E και K.

2. Μπορεί να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αβοκάντο και της χαμηλότερης πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και στεφανιαίας νόσου (CHD).

Μια ανάλυση 10 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση από 1 έως 3,7 αβοκάντο την ημέρα αύξησε την HDL («καλή») χοληστερόλη.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Τα αβοκάντο περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και άλλα στοιχεία που επίσης βοηθούν στην προστασία της καρδιάς.

Το αφροδισιακό φρούτο των Αζτέκων που μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, να μειώσει τη χοληστερίνη και είναι καλή πηγή καλίου

3. Μπορεί να βοηθούν στην υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα αβοκάντο βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε φρουκτόζη.

Τα αβοκάντο μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποικιλομορφίας των ευεργετικών βακτηρίων (μικροχλωρίδα) στο παχύ έντερο.

4. Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Τα αβοκάντο έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν λίγους υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αβοκάντο, όταν αποτελούν μέρος μιας συνολικά θρεπτικής διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση και πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

5. Συμβάλλουν στην υγεία των ματιών

Τα καροτενοειδή που περιέχουν τα αβοκάντο (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) βρίσκονται και στο ανθρώπινο μάτι και βοηθούν στην προστασία από τη βλάβη που προκαλείται από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.

Η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτά τα καροτενοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και εμφάνισης καταρράκτη.

Το κόλπο με τις φλούδες του αβοκάντο που θα δώσει νέα ζωή στα φυτά σας

6. Μπορεί να Ωφελήσουν την Επιδερμίδα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος.
Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Πώς να καταλάβετε αν ένα αβοκάντο είναι ώριμο

Καταναλώστε τα αβοκάντο όταν είναι ώριμα, όχι άγουρα ή υπερώριμα. Για να ελέγξετε την ωριμότητα, αναζητήστε τα εξής σημάδια:

Πηγές: Harvard, Nutrients, HCA Houston Healthcare, Nutrients II, USDA, JAHA, UTSWMED, Harvard Health, UCLA Health

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version