Site icon Όλο Υγεία

Η λευκή σάρκα από το γλυκό φρούτο που είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες, φυτικές ίνες και κιτρουλίνη

Η λευκή σάρκα από το γλυκό φρούτο που είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες, φυτικές ίνες και κιτρουλίνη

Φωτογραφία: 123rf

Η λευκή σάρκα από το γλυκό φρούτο είναι γεμάτη κρυμμένα οφέλη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ηλεκτρολύτες και φυσικές ενώσεις που μπορούν να δώσουν στα καλοκαιρινά σας σνακ μια απροσδόκητη ώθηση υγείας. Ποια είναι;

Το φρούτο της ερήμου Καλαχάρι που ενισχύει το ανοσοποιητικό, ανεβάζει τον αιματοκρίτη και ενυδατώνει

Ποια είναι η λευκή σάρκα από το γλυκό φρούτο και ποια τα οφέλη της για την υγεία

Η λευκή σάρκα από το γλυκό φρούτο είναι μέρος ενός δροσιστικού καλοκαιρινού φρούτου που ενυδατώνει και είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ποια είναι;

Οφέλη για την υγεία

1. Είναι καλή πηγή ηλεκτρολυτών

Η φλούδα του καρπουζιού είναι ένα θρεπτικό μέρος του φρούτου που συχνά πετιέται, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη ενυδάτωσης και αποκατάστασης.

Σύμφωνα με μελέτη του 2024 με τίτλο «Nutritional benefits of bioactive compounds from watermelon: A Comprehensive Review», τα παραπροϊόντα του καρπουζιού—ιδιαίτερα η φλούδα και οι σπόροι—έχουν επιβεβαιωθεί ως πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων και βιοενεργών ενώσεων, όπως αντιοξειδωτικά φαινολικά, φλαβονοειδή, λυκοπένιο και κιτρουλίνη, τα οποία έχουν επιδείξει διάφορες ευεργετικές δράσεις για την υγεία.

Περιέχει βασικούς ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, μαζί με φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Είναι επίσης πλούσια σε L‑κιτρουλίνη, μια ένωση που υποστηρίζει τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία, η οποία μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στην ισορροπία των υγρών.

Ωστόσο, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επομένως δεν μπορεί να αντικαταστήσει από μόνη της ένα ισορροπημένο ρόφημα ηλεκτρολυτών, ειδικά μετά από έντονη εφίδρωση. Η κατανάλωση της φλούδας, η ανάμειξή της σε smoothies ή η χρήση σε μορφή σκόνης μπορεί να προσθέσει θρεπτικά συστατικά και να ενυδατώσει, αλλά λειτουργεί καλύτερα ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο των παραδοσιακών πηγών ηλεκτρολυτών.

9 φρούτα που μειώνουν φυσικά τη χοληστερίνη

2. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την τακτική λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και καρδιοπάθειας. Οι περισσότεροι ενήλικες θα ωφελούνταν από την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως οι φλούδες καρπουζιού.

«Η φλούδα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που τη διαφοροποιεί από το εσωτερικό του καρπουζιού», είπε η Αμερικανή Julie Stefanski, διαιτολόγος με έδρα τη Βαλτιμόρη, σύμφωνα με το VeryWell Health.

Η Stefanski πρόσθεσε ότι οι περισσότερες από τις ίνες της φλούδας είναι αδιάλυτες, οι οποίες βοηθούν στην προώθηση των κενώσεων. Περιέχει επίσης λίγες διαλυτές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Επειδή η φλούδα του καρπουζιού είναι τόσο πλούσια σε ίνες, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστεί το πεπτικό σας σύστημα. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αέρια ή φούσκωμα.

3. Είναι πλούσια σε κιτρουλίνη

Οι φλούδες καρπουζιού περιέχουν κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να υποστηρίξει την αθλητική απόδοση και να ενισχύσει τη ροή του αίματος. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτείνουν την ανάμειξη φλούδας καρπουζιού σε ρόφημα πριν την άσκηση.

«Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει περίπου 250-300 mg κιτρουλίνης. Η φλούδα έχει περίπου 60% περισσότερο από την κόκκινη σάρκα», δήλωσε η Sherry Gray, διαιτολόγος και εκπαιδεύτρια διατροφής στο University of Connecticut, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η προσθήκη ενός φλιτζανιού φλούδας καρπουζιού σε ένα smoothie μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερη κιτρουλίνη. Ωστόσο, η Gray σημείωσε ότι θα χρειαστείτε περίπου 3-6 γραμμάρια κιτρουλίνης την ημέρα για να έχετε οφέλη στην καρδιαγγειακή και μυϊκή απόδοση.

4. Μπορεί να είναι πιο θρεπτική από το υπόλοιπο φρούτο

Οι φλούδες καρπουζιού περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη B6, βήτα-καροτίνη, ασβέστιο, φυτικές ίνες, ψευδάργυρο και φώσφορο—ένα σημαντικό μέταλλο που υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία νεύρων και μυών.

«Με κάποιους τρόπους, είναι πιο θρεπτική από τη σάρκα, η οποία είναι επίσης θρεπτική. Η φλούδα έχει ορισμένες ασυνήθιστες ιδιότητες που την κάνουν πολύ θρεπτική», είπε η Gray. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταναλώσετε περίπου 1 έως 1,5 φλιτζάνια φλούδας για να λάβετε σημαντικές ποσότητες αυτών των βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Είναι ασφαλές να τρώμε τις φλούδες;

Πάντα να πλένετε ένα καρπούζι κάτω από τρεχούμενο νερό πριν το κόψετε, ακόμα κι αν πρόκειται να φάτε μόνο τη σάρκα. Το τρίψιμο της πράσινης εξωτερικής φλούδας με μια βούρτσα λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση χώματος και άλλων υπολειμμάτων.

«Το μαχαίρι σας περνάει από το εξωτερικό προς το εσωτερικό, οπότε ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε τη φλούδα, πρέπει πάντα να πλένετε καλά το εξωτερικό ενός καρπουζιού, ώστε το μαχαίρι να μην μεταφέρει βακτήρια ή βρωμιά από έξω προς τα μέσα», είπε η Stefanski.

Οι καθαρές φλούδες καρπουζιού είναι γενικά ασφαλείς προς κατανάλωση, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, επομένως είναι καλύτερο να τις εισάγετε σταδιακά στη διατροφή σας για να αποφύγετε πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια ή διάρροια. Εάν σκοπεύετε να φάτε τις φλούδες, φροντίστε να τις διατηρείτε στο ψυγείο, καθώς είναι ευπαθείς, είπε η Gray.

Διαφορετικοί τρόποι για να τις προετοιμάσετε

Αν δεν έχετε ξαναφάει φλούδα καρπουζιού, δοκιμάστε να αφαιρέσετε την πράσινη φλούδα και να καταναλώσετε το λευκό μέρος ανάμεσα στη ροζ σάρκα και το εξωτερικό περίβλημα. Μπορείτε να φάτε τη φλούδα ωμή, αλλά ίσως να μη σας αρέσει η γεύση. Η σάρκα του καρπουζιού έχει γλυκιά γεύση, αλλά οι φλούδες έχουν διαφορετικό προφίλ γεύσης. Η πράσινη φλούδα έχει πικρή γεύση, ενώ το λευκό μέρος της φλούδας θυμίζει αγγούρι, σύμφωνα με τη Stefanski.

Για να βελτιώσετε τη γεύση, δοκιμάστε να τις κάνετε τουρσί ή να τις προσθέστε σε stir-fries, τσάτνεϊ, σαλάτες και smoothies. «Η φλούδα καρπουζιού μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή, αλλά πρέπει να σκεφτείτε πώς θα την προετοιμάσετε», είπε η Stefanski. «Πολλές συνταγές έχουν πολύ αλάτι για το τουρσί ή πολλή ζάχαρη αν πρόκειται για συνταγή γλυκού ή ζαχαρωμένης φλούδας». Και φυσικά, μην ξεχνάτε το γλυκό του κουταλιού καρπούζι, το οποίο, όμως, δεν είναι υγιεινή επιλογή, καθώς έχει πρόσθετη ζάχαρη.

Το λατρεμένο φρούτο της αρχαιότητας που προστατεύει από τον διαβήτη, βελτιώνει τη διάθεση και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

Ορισμένοι επιστήμονες τροφίμων εργάζονται πάνω σε τρόπους ενσωμάτωσης των φλουδών καρπουζιού σε τρόφιμα, όπως συνδυάζοντας σκόνη φλούδας καρπουζιού με αλεύρι σιταριού για να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των αρτοσκευασμάτων.

Πηγές: VeryWell Health, MDPI, Harvard Health Publishing, Biosciences Biotechnology Research Asia, Journal of Chemical Society of Nigeria, PubMed Central, PubMed Central, PubMed Central, ScienceDirect

Όλο Υγεία

Exit mobile version