Site icon Όλο Υγεία

Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύουμε τα λαχανικά για να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους

Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύουμε τα λαχανικά για να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους

Φωτογραφία: 123rf

Ο τρόπος που προετοιμάζονται τα λαχανικά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, με κάποια να ωφελούνται από τη θερμότητα και άλλα να χάνουν πολύτιμες ενώσεις. Πώς να τα μαγειρέψετε για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη τους;

Ο Νο1 χυμός που μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιορίζει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών – Είναι ιδιαίτερος και νόστιμος

Το πώς μαγειρεύετε τα λαχανικά σας μπορεί να αλλάξει τη διατροφική αξία τους

Τα λαχανικά μπορούν να είναι νόστιμα και γεμάτα οφέλη για την υγεία. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι ο τρόπος που μαγειρεύονται τα λαχανικά μπορεί να αλλάξει το πόσα θρεπτικά συστατικά απορροφά πραγματικά το σώμα. Αν και δεν υπάρχει μία ενιαία μέθοδος για όλα τα λαχανικά, η γνώση του πώς διαφορετικές τεχνικές μαγειρέματος επηρεάζουν τη διατροφική τους αξία μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση αλλά και στη γεύση τους.

Ωμά ή μαγειρεμένα; Πώς επηρεάζει ο τρόπος μαγειρέματος τη διατροφική αξία τους

Σύμφωνα με εργασία του 2023 με τίτλο «Effect of cooking methods on the nutritional quality of selected vegetables at Sylhet City», το βράσιμο προκάλεσε τις μεγαλύτερες απώλειες θρεπτικών συστατικών, αφαιρώντας μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και μετάλλων από τα λαχανικά. Το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων διατήρησε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά — ειδικά τη βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά — ενώ ο ατμός ήταν ο καλύτερος για τη διατήρηση της β-καροτίνης, καθιστώντας και τις δύο μεθόδους πιο υγιεινές επιλογές από το βράσιμο.

Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είτε τα λαχανικά καταναλώνονται ωμά είτε μαγειρεμένα — και ο τρόπος που μαγειρεύονται — μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη διατροφική τους αξία. Κάποια θρεπτικά συστατικά χάνονται με τη θερμότητα, ειδικά οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, αλλά άλλα γίνονται πιο διαθέσιμα μετά το μαγείρεμα. Γενικά, οι ήπιες μέθοδοι όπως ο ατμός, το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων και το ελαφρύ σοτάρισμα διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με το βράσιμο ή το παρατεταμένο μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία.

Το τραγανό και δροσιστικό λαχανικό που βοηθάει στην απώλεια βάρους, ενυδατώνει και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

Ποια είναι πιο θρεπτικά όταν καταναλώνονται ωμά

Τα ωμά λαχανικά είναι η απόλυτη επιλογή χωρίς προετοιμασία. Χωρίς μάτι κουζίνας, χωρίς ταλαιπωρία — απλά κόψτε τα και απολαύστε τα. Και από πλευράς θρεπτικών συστατικών, δύσκολα ξεπερνιούνται. «Γενικά, τα ωμά λαχανικά έχουν από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά: αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, βιταμίνες Β και βιταμίνη C», λέει η Καναδή διαιτολόγος Avery Zenker, σύμφωνα με το Real Simple. Μερικές κορυφαίες επιλογές ωμών:

Ρίξτε τα σε σαλάτες, βουτήξτε τα σε λίγη σως γιαουρτιού ή χούμους ή απολαύστε τα σκέτα — τα ωμά λαχανικά είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να «γεμίσετε το πιάτο σας».

Ποια είναι πιο θρεπτικά μετά από ελαφρύ μαγείρεμα

Κάποια λαχανικά είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να απολαμβάνονται είτε ωμά είτε μαγειρεμένα — απλώς επιδιώξτε ήπια θέρμανση. Ξεκινήστε με τα κλασικά: κρεμμύδια ή σκόρδο. Διατηρούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους όπως η αλισίνη και η κερκετίνη, τα οποία, όπως σημειώνει η Zenker, «έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη». Ωστόσο, επειδή αυτές οι ενώσεις είναι θερμοευαίσθητες, το παρατεταμένο μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να τις μειώσει. Άλλα λαχανικά που ωφελούνται από ελαφρύ μαγείρεμα είναι τα:

Ο ατμός ή ο φούρνος μικροκυμάτων βοηθούν στη διατήρηση των περισσότερων θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με το τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το βράσιμο. Ένα έξυπνο κόλπο με το μπρόκολο: κόψτε το πριν το μαγείρεμα για να μεγιστοποιήσετε ένα «ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία έχει βρεθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή», λέει η Zenker.

Ποια είναι καλύτερα όταν είναι τελείως μαγειρεμένα

Κάποια λαχανικά γίνονται στην πραγματικότητα πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται — γεγονός που μπορεί να εκπλήξει όσους υποθέτουν ότι τα ωμά είναι πάντα καλύτερα.

Έρευνα σοκ: Ποια φρούτα και λαχανικά συνδέονται με αυτισμό και καρκίνο;

Πηγές: Real Simple, MDPI, MDPI, NPJ Science of Food, ScienceDirect

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version