Site icon Όλο Υγεία

Το ιερό λαχανικό του Min που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους

Το ιερό λαχανικό του Min που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους

Φωτογραφία: 123rf

Το ιερό λαχανικό του Min μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, ενώ έχει παράλληλα πολύ λίγες θερμίδες. Ποιες ποικιλίες είναι πιο θρεπτικές και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Η τροφή του πόθου που μπορεί να ανακουφίσει από ενοχλήσεις στο στομάχι και από τα συμπτώματα του Raynaud

Ποιο είναι το ιερό λαχανικό του Min και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το μαρούλι μπορεί να αποτελεί υγιεινό μέρος του διατροφικού σας πλάνου, παρότι συχνά υποτιμάται. «Οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν τη θρεπτική αξία του μαρουλιού», λέει η Αμερικανίδα διαιτολόγος του Cleveland Clinic, Susan Campbell. «Όμως, ως πράσινο φυλλώδες λαχανικό, είναι εξίσου καλό για εσάς όσο η λαχανίδα ή το σπανάκι». Επειδή το μαρούλι συνήθως καταναλώνεται ωμό, λαμβάνετε και το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών του, καθώς τα ωμά λαχανικά διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι τα μαγειρεμένα.

Υπάρχουν συνήθως τέσσερις βασικοί τύποι μαρουλιού, με τη θρεπτική τους αξία να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία.

Ποιες είναι οι φαρμακευτικές χρήσεις προϊόντων που προέρχονται από το μαρούλι

Σύμφωνα με μελέτη του 2025 με τίτλο The Effect of Head Lettuce (Lactuca sativa var. capitata L.) Cultivation Under Glass with a Light Spectrum-Modifying Luminophore on Crop Traits, η καλλιέργεια μαρουλιού κάτω από γυαλί που αλλάζει το φάσμα του φωτός άλλαξε τόσο τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης όσο και τα θρεπτικά συστατικά του φυτού, με διαφορετικά αποτελέσματα να παρατηρούνται στο μαρούλι τύπου butterhead και στο iceberg. Η μελέτη διαπίστωσε αλλαγές στα σάκχαρα, στα αμινοξέα, στην ξηρή ουσία, στις φαινολικές ενώσεις και στη βιταμίνη C, δείχνοντας ότι η τροποποίηση του φάσματος φωτός μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του μαρουλιού, καθώς και την διατροφική αξία του.

Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα που προέρχονται από το μαρούλι, ιδιαίτερα τα εκχυλίσματα του Lactuca sativa, μπορεί να έχουν φαρμακευτικά και λειτουργικά οφέλη για την υγεία, πέρα από τη βασική θρέψη. Αν και το μαρούλι είναι περισσότερο γνωστό για το ότι μπαίνει σε σαλάτες, σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι οι φυσικές του ενώσεις μπορεί να υποστηρίζουν τον ύπνο, τον έλεγχο της φλεγμονής και την κυτταρική υγεία, κυρίως όταν χρησιμοποιούνται ως συμπυκνωμένα εκχυλίσματα και όχι ως ολόκληρα φύλλα.

Βασικές φαρμακευτικές χρήσεις του μαρουλιού περιλαμβάνουν:

Θρεπτική αξία μαρουλιού

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μαρουλιού οποιουδήποτε τύπου περιέχει περίπου:

Αντίδια: Το λαχανικό που μπορεί να βοηθήσει στη χώνεψη, να προστατεύσει το ήπαρ και να ενισχύσει τα οστά

Από άποψη θρεπτικών συστατικών, ένα φλιτζάνι μαρούλι οποιουδήποτε τύπου περιέχει έως:

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα μαρούλια ίδια. Για παράδειγμα, το κόκκινο και το πράσινο μαρούλι υπερέχουν σημαντικά έναντι του iceberg σε θρεπτική αξία, όπως λέει η Campbell. Μπορεί να περιέχουν 6 έως 20 φορές περισσότερη βιταμίνη A, βιταμίνη K και λουτεΐνη. Γενικά, «Τα πιο σκούρα χρώματα του μαρουλιού το κάνουν πραγματικό αστέρι», προσθέτει η Campbell, σύμφωνα με το Cleveland Clinic.

Μαρούλι: Οφέλη για την υγεία

Το μαρούλι αποτελεί υγιεινό μέρος της διατροφής των ανθρώπων από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι, πριν από χιλιάδες χρόνια, αναγνώρισαν τα οφέλη του μαρουλιού για την υγεία και το καλλιεργούσαν στους κήπους τους. Η κατανάλωση περισσότερου από αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία.

1. Προστατεύει τα μάτια

Το μαρούλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ουσίες των τροφίμων σας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή και μπορεί να συμβάλλουν σε παθήσεις των ματιών, στον διαβήτη και σε άλλες χρόνιες παθήσεις.

Το μαρούλι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε:

2. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας μικρής σαλάτας πριν από το κυρίως πιάτο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χορτάτοι. Ως αποτέλεσμα, καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η έναρξη του γεύματος με σαλάτα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ή να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

3. Ενισχύει τα οστά, το αίμα και τον εγκέφαλο

Οι περισσότερες ποικιλίες μαρουλιού αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης K. «Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη K για να χτίσει δυνατά οστά και να πήξει το αίμα», λέει η Campbell.

Η βιταμίνη K, μαζί με τη λουτεΐνη και το φυλλικό οξύ, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης. Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι μια καθημερινή μερίδα πράσινων φυλλωδών λαχανικών βελτίωσε τη μνήμη σε άτομα καθώς γερνούσαν.

Μπρόκολο: Το λαχανικό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση

4. Σας κρατά ενυδατωμένους

Έως και το 95% του βάρους του μαρουλιού προέρχεται από νερό. Έτσι, όταν τρώτε μαρούλι, καλύπτετε ταυτόχρονα και την ανάγκη του οργανισμού σας να ενυδατωθεί. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό σας γεμίζει πιο γρήγορα, βοηθώντας στον έλεγχο της πείνας και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής.

Πηγές: Cleveland Clinic, MDPI, ResearchGate, PMC, PMC, ResearchGate

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version