Site icon Όλο Υγεία

Μεταβολισμός: Τα 5 τρόφιμα «κενών θερμίδων» στο πρωινό που κάνουν κακό και σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος

Μεταβολισμός

Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας και να χάσετε βάρος, πρέπει να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Και να αποφεύγετε τροφές που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας. Δείτε ποια τρόφιμα του πρωινού ρίχνουν τον μεταβολισμό και πρέπει να τα βάλετε στη «μαύρη λίστα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιλογές του πρωινού σας είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς μπορούν να σας δώσουν ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα και, με την πάροδο του χρόνου, να επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική σας ευεξία. Δεν είναι όλες οι τροφές πρωινού ίσες, ειδικά όσον αφορά τον αντίκτυπό τους στον μεταβολισμό σας.

«Όταν συζητάμε για τον αντίκτυπο της διατροφής στον μεταβολισμό, ιδιαίτερα σε σχέση με τις τροφές πρωινού, είναι σημαντικό να τονίσουμε την έννοια των “κενών θερμίδων”», τονίζει ο παθολόγος Δρ. Paul Daidone.

Τα τρόφιμα με «κενές θερμίδες», όπως εξηγεί, «παρέχουν ενέργεια κυρίως μέσω των λιπών και των προστιθέμενων σακχάρων, αλλά στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες». Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό σας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Daidone, μερικές από τις χειρότερες τροφές πρωινού με «κενές θερμίδες» είναι τα δημητριακά με ζάχαρη, τα επεξεργασμένα γλυκά, το λευκό ψωμί και η μαρμελάδα, τα γιαούρτια με ζάχαρη, οι βάφλες και οι τηγανίτες.

Οι τροφές που βλάπτουν τον μεταβολισμό:

  1. Δημητριακά με ζάχαρη
  2. Επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα
  3. Λευκό ψωμί και μαρμελάδα
  4. Γιαούρτια με ζάχαρη
  5. Κατεψυγμένες βάφλες και τηγανίτες

1. Δημητριακά με ζάχαρη

«Πολλά δημητριακά –ακόμη και αυτά που είναι για παιδιά- έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες» προειδοποιεί ο Δρ. Paul Daidone. «Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη» προσθέτει. Αυτή η αντίσταση συνδέεται με μειωμένο μεταβολικό ρυθμό και αυξημένη αποθήκευση λίπους.

2. Επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα

Τα επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα αποτελούν βασικό πρωινό για πολλούς, αλλά προσφέρουν ελάχιστα από άποψη θρεπτικής αξίας. Δυστυχώς, ο Δρ. Daidone εξηγεί ότι αυτές οι λιχουδιές «είναι γεμάτες με εξευγενισμένα άλευρα και σάκχαρα, προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος που ακολουθούνται από απότομες μειώσεις». Τέτοιες διακυμάνσεις, τονίζει, σαμποτάρουν τον μεταβολισμό σας και δεν σας επιτρέπουν ούτε να χάσετε βάρος αλλά ούτε και να διατηρήσετε ένα σωστό σωματικό βάρος.

3. Λευκό ψωμί και μαρμελάδα

Το ψωμί και η μαρμελάδα είναι ένα απλό και νόστιμο πρωινό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κινδύνους για την υγεία, ειδικά όταν επιλέγετε λευκό ψωμί. Ο Δρ. Daidone επισημαίνει τις παγίδες αυτού του κοινού πρωινού διδύμου. «Αυτός ο συνδυασμός είναι ουσιαστικά εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και ζάχαρη», εξηγεί και προσθέτει ότι «Με την πάροδο του χρόνου, μια διατροφή πλούσια σε τέτοιου είδους υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, επηρεάζοντας αρνητικά τον μεταβολισμό».

4. Γιαούρτια με ζάχαρη

Ενώ το γιαούρτι μπορεί να είναι μια θρεπτική επιλογή πρωινού, ο Δρ. Daidone συνιστά προσοχή όταν πρόκειται για γιαούρτια που περιέχουν μεγάλη ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης. «Είναι προτιμότερο να επιλέγετε σκέτο γιαούρτι και να προσθέτετε τα δικά σας φρούτα για γλυκύτητα για να αποφύγετε αυτή την παγίδα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

5. Κατεψυγμένες βάφλες και τηγανίτες

Παρά την ευκολία τους, οι κατεψυγμένες βάφλες και τηγανίτες προσφέρουν ελάχιστα όσον αφορά την ενέργεια. Ο Δρ. Daidone εξηγεί ότι αυτά τα είδη «συχνά περιέχουν εξευγενισμένο αλεύρι και τρανς λιπαρά, με λίγες φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες», οδηγώντας σε αυξημένη όρεξη και υπερκατανάλωση τροφής, η οποία μπορεί να διαταράξει τη ρύθμιση του μεταβολισμού με την πάροδο του χρόνου. Και όπως λέει, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά υγιεινά πρωινά για να τα αντικαταστήσετε.

Για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας, ο Δρ. Daidone συνιστά να επικεντρωθείτε σε επιλογές πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν μια ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.

«Επιλογές, όπως τοστ ολικής άλεσης και αβοκάντο, βρώμη με ξηρούς καρπούς και μούρα ή ομελέτα με αυγό και λαχανικά μπορούν να προσφέρουν διαρκή ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά» προτείνει. Ο συνδυασμός του πρωινού με σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση της ενυδάτωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καταλήγει, μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω τη συνολική λειτουργία του μεταβολισμού.

Τελικά, προσέχοντας τις επιλογές που κάνετε για πρωινό και επιλέγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά αντί για επιλογές με «κενές θερμίδες», μπορείτε να τροφοδοτήσετε το σώμα σας και να αποκτήσετε έναν γρήγορο μεταβολισμό!

Exit mobile version