Οι ουρολοιμώξεις είναι από τις πιο κοινές βακτηριακές λοιμώξεις, όμως τα αίτιά τους δεν είναι πάντα απλά και ξεκάθαρα. Νέα έρευνα ρίχνει φως στη συσχέτιση ανάμεσα στις ουρολοιμώξεις και τα τρόφιμα. Πού κατέληξε;
Η 2η πιο συχνή λοίμωξη που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους-Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία
Μελέτη συνδέει τις ουρολοιμώξεις με μολυσμένο κρέας – Τι είναι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο;
Σχεδόν μία στις πέντε ουρολοιμώξεις (UTIs) σε ομάδα ασθενών στη Νότια Καλιφόρνια εντοπίστηκε να οφείλεται σε E. coli από μολυσμένο κρέας, σύμφωνα με τετραετή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό mBio. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 18% από 2.300+ περιπτώσεις ουρολοιμώξεων σχετίζονταν με στελέχη E. coli που εντοπίστηκαν σε δείγματα κρέατος από τοπικά παντοπωλεία.
Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο ήταν οι πιο συχνοί φορείς, ακολουθούμενα από το χοιρινό και το μοσχάρι. Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές λοιμώξεις που εμφανίζονται όταν βακτήρια εισέρχονται στην ουρήθρα και προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), σημειώνουν ότι πιο συχνά επηρεάζονται γυναίκες και ηλικιωμένοι.
«Οι ουρολοιμώξεις θεωρούνταν ανέκαθεν προσωπικό πρόβλημα υγείας, όμως τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αποτελούν επίσης πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων», δήλωσε σύμφωνα με το CBS News ο Αμερικανός Lance B. Price, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο George Washington University. «Αυτό ανοίγει νέες οδούς πρόληψης, ειδικά για ευάλωτες κοινότητες που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος».
Συχνές και λιγότερο συχνές αιτίες των ουρολοιμώξεων
Οι ουρολοιμώξεις (UTIs) συνήθως προκαλούνται από κοινά βακτήρια, όμως η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν και λιγότερο τυπικές αιτίες. Σύμφωνα με άρθρο του 2025 με τίτλο «The association between urinary tract infections and diet: a literature review», άτομα που ακολουθούν υγιεινή διατροφή —συμπεριλαμβανομένων των μούρων, των ζυμωμένων γαλακτοκομικών και της επαρκούς βιταμίνης D— έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις.
Τι προκαλεί ουρολοίμωξη; Τα κοινά τρόφιμα που μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων
Κοινές αιτίες
- Τα E. coli ευθύνονται για το ~ 80% των περιπτώσεων.
- Άλλα συχνά βακτήρια περιλαμβάνουν τα klebsiella, proteus και enterococcus.
- Παράγοντες κινδύνου: ανατομία των γυναικών, σεξουαλική δραστηριότητα, καθετήρες, διαβήτης και ηλικία.
- Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν τον ρόλο του μικροβιώματος της ουροδόχου κύστης και της σύνδεσης εντέρου–ουροδόχου κύστης.
Λιγότερο συχνές αιτίες
- Σπάνια βακτήρια όπως το aerococcus urinae μπορεί να προσβάλουν ηλικιωμένους.
- Μυκητιασικές (candida) ή ιογενείς λοιμώξεις (όπως CMV) ενδέχεται περιστασιακά να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.
- Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν «σιωπηλές» ουρολοιμώξεις με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα.
Οι κοινότητες με χαμηλό εισόδημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ουρολοίμωξη από τρόφιμα, προειδοποιούν οι ερευνητές
Άτομα που ζουν σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις από τρόφιμα σε σύγκριση με εκείνους από πιο εύπορες γειτονιές, λέει η μελέτη. Παρότι οι λόγοι για τη στενή συσχέτιση μεταξύ ποσοστού φτώχειας και ουρολοιμώξεων από τρόφιμα παραμένουν ασαφείς, οι συγγραφείς επισημαίνουν πιθανούς παράγοντες όπως οι ανεπαρκείς κανονισμοί ασφάλειας τροφίμων, οι κακές συνθήκες λιανικής πώλησης και οι ακατάλληλες πρακτικές χειρισμού και υγιεινής τροφίμων.
Ο Price πρόσθεσε ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν γιατί πρέπει να γίνουν περισσότερες —και όχι λιγότερες— επενδύσεις στην έρευνα γύρω από τους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας. «Ο κίνδυνος λοίμωξης δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από τον ταχυδρομικό σας κώδικα», δήλωσε.
Ουρολοιμώξεις: Για ποιο λόγο είναι επαναλαμβανόμενες – 5 τρόποι να τις προλάβουμε
Μέχρι να τεθούν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα από τους παραγωγούς κρέατος και τις ρυθμιστικές αρχές, οι συγγραφείς της μελέτης συμβουλεύουν τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί κατά τον χειρισμό ωμού κρέατος ώστε να αποφευχθεί η λοίμωξη. «Βήματα πρόληψης, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης και το κατάλληλο μαγείρεμα και η κατάλληλη επεξεργασία των προϊόντων κρέατος, είναι ουσιώδη για τη μείωση της έκθεσης», έγραψαν οι συγγραφείς.
Πηγές: CBS News, American Society for Microbiology, MDPI, Nature Scientific Reports, Frontiers, PMC, MDPI, Springer Nature Link