Υπάρχει ένα πικάντικο λαχανικό που δεν το τρώμε συχνά, ούτε το βλέπουμε στα παντοπωλεία, αλλά συνοδεύει άψογα κρέας και ψητά λαχανικά, προσφέροντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως αντικαρκινικές ιδιότητες. Ποιο είναι και πώς μπορεί να μας ωφελήσει;
Ποιο είναι το πικάντικο λαχανικό και γιατί είναι καλό για την υγεία
Μιλάμε για το χρένο, το οποίο προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Armoracia rusticana. Όπως και το συγγενικό του wasabi, η ρίζα του περιέχει έλαια που μπορούν να ερεθίσουν τα ιγμόρεια σας και να κάνουν τα μάτια σας να δακρύζουν.
«Το χρένο είναι ιδιαίτερα νόστιμο μαζί με το μοσχαρίσιο κρέας και είναι μια από τις πιο υγιεινές σάλτσες, ειδικά αν επιλέξετε μια εκδοχή χωρίς πολύ πρόσθετο λάδι και ζάχαρη», αναφέρει η διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Amanda Igel.
Η σάλτσα χρένου περιέχει τριμμένη ή πουρέ ρίζας χρένου και ξύδι. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί ως κρεμώδης σάλτσα, παρασκευασμένη με μαγιονέζα ή ξινή κρέμα.
«Το χρένο όχι μόνο έχει μια ενδιαφέρουσα, έντονη γεύση, αλλά είναι επίσης καλό για την υγεία», επιβεβαιώνει η Igel. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά και προσφέρει κάποια ποσότητα βιταμίνης C. Μία κουταλιά της σούπας χρένου περιέχει περίπου:
- 7 θερμίδες
- 2 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 0,1 γραμμάρια λίπος
- 0,5 γραμμάρια φυτικές ίνες
- 0,2 γραμμάρια πρωτεΐνης
Τέσσερα πιθανά οφέλη του χρένου για την υγεία
- Μειώνει τη φλεγμονή
- Παρέχει θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο
- Καταπολεμά τις βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις
- Βοηθά στον καθαρισμό των ιγμορείων και των πνευμόνων
1. Μειώνει τη φλεγμονή
Το χρένο μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη παθήσεων όπως:
- Νόσος Αλτσχάιμερ
- Αρθρίτιδα και πόνος στις αρθρώσεις
- Καρκίνος
- Διαβήτης
- Καρδιακές παθήσεις
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
Η αντιφλεγμονώδης δράση του χρένου προέρχεται από μια χημική ουσία που ονομάζεται σινιγρίνη. Αυτή η ένωση βρίσκεται επίσης σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Μακροζωία: 5 τροφές που επιλέγει το 90% των αιωνόβιων
Μια ερευνητική έκθεση υποδηλώνει ότι η σινιγρίνη διαταράσσει τη φλεγμονώδη διαδικασία του σώματος, σταματώντας την πριν οξυνθεί. Στην ίδια έκθεση, εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι η σινιγρίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλεί αθηροσκλήρωση. Αυτά είναι καλά νέα για την υγεία της καρδιάς σας, επειδή η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να πούμε με βεβαιότητα ότι το χρένο μειώνει τη φλεγμονή στους ανθρώπους, αλλά η σινιγρίνη έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη», σημειώνει η Igel.
2. Παρέχει θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο
Η ίδια μελέτη δείχνει ότι η σινιγρίνη έχει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ικανότητες καταπολέμησης του καρκίνου σε αρκετά άλλα μόρια στο χρένο. Για παράδειγμα, περιέχει ισοθειοκυανικά, μια φυτοχημική ουσία που παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες σε μελέτες καρκινικών κυττάρων.
«Τα φυτά της οικογένειας Brassicaceae, η οποία περιλαμβάνει λαχανικά όπως το χρένο, το λάχανο και το κουνουπίδι, περιέχουν μια σειρά από ενώσεις που έχουν την ικανότητα να διαταράσσουν τα καρκινικά κύτταρα», εξηγεί η Igel. «Αυτές οι ενώσεις είτε σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, επιβραδύνοντας την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται είτε σταματούν εντελώς την ανάπτυξή τους».
3. Καταπολεμά τις βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις
Τα ισοθειοκυανικά φαίνεται επίσης να καταστρέφουν βακτήρια και μύκητες. «Μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα ισοθειοκυανικά στο χρένο έχουν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση έναντι ορισμένων αρκετά ισχυρών μικροβίων», τονίζει η Igel. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν:
- Μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε την ικανότητα του ισοθειοκυανικού να καταστρέφει το E. coli, ένα δυνητικά επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
- Μια διαφορετική μελέτη έδειξε ότι το ισοθειοκυανικό καταπολεμά αποτελεσματικά το H. pylori, ένα βακτήριο που προκαλεί έλκος στομάχου. Καταστρέφει επίσης τη σαλμονέλα, ένα άλλο επικίνδυνο παθογόνο που μεταδίδεται μέσω των τροφίμων.
Οι αντιμικροβιακές επιδράσεις του ισοθειοκυανικού φαίνεται να επεκτείνονται και στους μύκητες. Μια εργαστηριακή δοκιμή έδειξε ότι αυτή η ένωση σταματά την ανάπτυξη τεσσάρων διαφορετικών μυκήτων που προκαλούν μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος και των νυχιών. Αυτοί οι τύποι λοιμώξεων είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και το χρένο μπορεί να προσφέρει μια πιθανή φυσική θεραπεία.
«Δυστυχώς, έχουν διεξαχθεί πολύ λίγες μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοήσουμε πραγματικά τη θεραπευτική δράση των ισοθειοκυανικών», υπογραμμίζει η Igel, επομένως χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
4. Βοηθά στον καθαρισμό των ιγμορείων και των πνευμόνων
Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του χρένου του δίνουν τη δυνατότητα να γίνει φυσικό αντιβιοτικό. Οι ερευνητές μελέτησαν την αποτελεσματικότητα ενός φυτικού παρασκευάσματος που περιέχει χρένο στη θεραπεία λοιμώξεων των πνευμόνων και των ιγμορείων και διαπίστωσαν ότι η φυτική θεραπεία ήταν εξίσου αποτελεσματική με τα τυπικά αντιβιοτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας και της βρογχίτιδας.
Μάλιστα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φυτικό παρασκεύασμα είναι ασφαλέστερο από τις συμβατικές θεραπείες όπως τα αντιβιοτικά. «Η πικάντικη γεύση του χρένου αυξάνει επίσης την παραγωγή βλέννας στα ιγμόρεια. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των μικροβίων και της λοίμωξης», εξηγεί καταληκτικά η Igel.
Πηγές: Cleveland Clinic, Horticulturae, Phytochemistry