Απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας; Η θαυματουργή ρίζα που βοηθά να μην ξεχνάμε

Μια ομάδα ειδικών ερευνητών σε θέματα γνωστικής υγείας και γήρανσης που συνεργάζονται με μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων στην Ιαπωνία ανακάλυψε ότι η κατανάλωση μιας γνωστής ρίζας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διατήρησης τόσο της μακροπρόθεσμης όσο και της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Στο πλαίσιο τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, η ομάδα έδωσε σε μια ομάδα ηλικιωμένων εθελοντών καθημερινά δισκία από τη ρίζα ενός γνωστού φυτού, ενώ  σε μια άλλη ομάδα ένα καθημερινό εικονικό φάρμακο για τρεις μήνες.

Το Wasabi είναι ένα είδος φυτού που φύεται στην Ιαπωνία και τη ρωσική Άπω Ανατολή που έχει μια πράσινη ρίζα που κάποιοι το παρομοιάζουν με το χρένο. Η ρίζα του χρησιμοποιείται συνήθως τόσο ως συστατικό στα τρόφιμα όσο και ως καρύκευμα. Έχει επίσης ιστορικά θεωρηθεί ως ένας υγιεινός τύπος μπαχαρικού επειδή είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής σε διάφορα μέρη του σώματος. Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του προέρχονται από 6 μεθυλοσουλφινυλεξυλ ισοθειοκυανικό 6-MSITC, το οποίο έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πιο πρόσφατα, το wasabi θεωρήθηκε ότι βοηθάει στις γνωστικές ικανότητες λόγω της υποτιθέμενης ηρεμιστικής του επίδρασης στον εγκέφαλο. Εξαιτίας αυτού, πωλείται πλέον ως συμπλήρωμα σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής. Σε αυτή τη νέα μελέτη, μια ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε ένα πείραμα για να ανακαλύψει εάν αυτοί οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αληθινοί.

Τα ευρήματα της έρευνας για την απώλεια μνήμης

Οι ειδικοί ζήτησαν από 72 Ιάπωνες εθελοντές μεταξύ 60 και 80 ετών να λαμβάνουν είτε ένα δισκίο wasabi (που περιέχει 0,8 χιλιοστόγραμμα 6-MSITC) είτε ένα δισκίο εικονικό φάρμακο κάθε βράδυ πριν πάνε για ύπνο για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές εξέτασαν άτομα με γνωστές παθήσεις, ψυχικές διαταραχές , προβλήματα μνήμης και όσους έπαιρναν ορισμένα φάρμακα ή που έπιναν πολύ. Κάθε εθελοντής κλήθηκε επίσης να κάνει τεστ γνωστικής και μνήμης πριν και μετά τη δοκιμαστική περίοδο.

Τα αποτελέσματα των τεστ έδειξαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν τα δισκία wasabi παρουσίασαν βελτιώσεις τόσο στη μακροπρόθεσμη όσο και στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, αλλά δεν παρουσίασαν αλλαγές στη γνωστική ικανότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι έπαιρναν τα δισκία wasabi τα πήγαν καλύτερα σε τεστ κατά τα οποία κλήθηκαν να συσχέτισουν πράγματα μεταξύ τους, όπως η σύνδεση ονομάτων με πρόσωπα, κάτι που έχει δείξει προηγούμενη έρευνα ότι είναι ένα κοινό πρόβλημα στους ηλικιωμένους ενήλικες. Ωστόσο, οι εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο δεν εμφάνισαν καμία βελτίωση στη μνήμη ή στη γνωστική λειτουργία.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top