Σε ποια χώρα του κόσμου οι άντρες μαγειρεύουν περισσότερο από τις γυναίκες; Είναι κοντά μας

μαγειρεύουν

Μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων στη μαγειρική έχει διευρυνθεί, με τις γυναίκες να μαγειρεύουν περισσότερα γεύματα από τους άνδρες σε όλες σχεδόν τις χώρες παγκοσμίως. Οι γυναίκες μαγείρευαν λιγότερο από εννέα γεύματα την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, το 2022. Οι άνδρες μαγείρευαν περίπου τέσσερα γεύματα την εβδομάδα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας των Gallup και Cookpad, η οποία παρακολουθεί πόσο συχνά οι άνθρωποι προετοιμάζουν και τρώνε σπιτικά γεύματα σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Όταν ξεκίνησε η έρευνα το 2018, οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων ήταν καλά εδραιωμένοι, αλλά κατά τα χρόνια της πανδημίας τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνδρες μαγείρευαν περισσότερο.

Η τάση αυτή μείωσε το χάσμα μεταξύ των φύλων, εξηγεί ο Andrew Dugan, διευθυντής ερευνών στο Gallup, ο οποίος εργάζεται πάνω στην έρευνα από τότε που ξεκίνησε . «Κάθε χρόνο από τότε που ξεκίνησε η μελέτη, το χάσμα μειώθηκε», λέει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία ο Duggan υποστηρίζει ότι αποτελούν έκπληξη, δείχνουν μια αντιστροφή αυτής της τάσης. Το 2022, οι γυναίκες συνέχισαν να μαγειρεύουν με την ίδια περίπου συχνότητα, αλλά οι άνδρες κατέληξαν να μαγειρεύουν λιγότερο.

Οι άντρες μαγείρευαν μόνο ένα γεύμα

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες μαγείρευαν περίπου ένα γεύμα την εβδομάδα. «Είναι η πρώτη χρονιά που το χάσμα διευρύνθηκε», λέει ο Dugan, επισημαίνοντας ότι το χάσμα έχει επανέλθει στο σημείο που ξεκίνησε η έρευνα το 2018. «Αυτό που μπορεί να υποδηλώνει είναι ότι οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων αρχίζουν να επιβεβαιώνονται εκ νέου». προσθέτει.

Το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα σε ό,τι αφορά στη μαγειρική ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γυναίκες μαγειρεύουν περίπου δύο περισσότερα γεύματα την εβδομάδα κατά μέσο όρο από τους άνδρες.

Η έκθεση της έρευνας δείχνει ότι οι χώρες με τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων περιλαμβάνουν την Αιθιοπία, το Τατζικιστάν, την Αίγυπτο, το Νεπάλ και την Υεμένης, όπου οι γυναίκες κάνουν περίπου οκτώ περισσότερα γεύματα την εβδομάδα σε σχέση τους άνδρες.

Οι χώρες με τις μικρότερες διαφορές φύλου στη μαγειρική βρίσκονται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας. Υπάρχει μόνο μια χώρα όπου οι άνδρες μαγειρεύουν περισσότερο από τις γυναίκες…..

Η χώρα που οι άνδρες μαγειρεύουν περισσότερο από τις γυναίκες

Είναι η Ιταλία. «Αυτό είναι μια έκπληξη», λέει ο Dugan. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η Ιταλία ανέστρεψε την επικρατούσα τάση ή γιατί διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ των φύλων σε όλες τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά ο σεφ Mike Friedman, ο οποίος λειτουργεί πολλά εστιατόρια στην περιοχή της Ουάσιγκτον, έχει την άποψή του:

«Νομίζω ότι η γυναίκα μπορεί να χειριστεί περισσότερα στο πιάτο της», λέει. Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, όπου οι γυναίκες μαγειρεύουν περίπου δύο περισσότερα γεύματα την εβδομάδα, από τους άνδρες, ο Friedman πιστεύει ότι η έρευνα μπορεί να μην αποτυπώνει τη συνολική εικόνα.

Υποστηρίζει ότι στο σπίτι του, τα περισσότερα γεύματα αποτελούν προϊόν συνεργασίας. «Ξέρω ότι στο σπίτι μου η γυναίκα μου μαγειρεύει πολύ. Αλλά το συζητάμε και μιλάμε για το “τι να φτιάξουμε απόψε” Και πολλές φορές εκείνη θα ξεκινά και θα ολοκληρώνω εγώ το γεύμα, ενώ μετά πάντα μου μένουν τα πιάτα», λέει ο Friedman.

Scroll to Top