Αυτά τα spaghetti με σάλτσα παρμεζάνας, λεμονιού και σκόρδου είναι ένα πλούσιο πιάτο αλλά καθόλου βαρύ, χάρη στην οξύτητα από τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Παράλληλα, το σπανάκι προσθέτει θρεπτική αξία, χωρίς να πρέπει να κάνετε πολλά-πολλά. Η παρμεζάνα είναι η βάση του umami. Μην χάσετε τη συνταγή.
Φριτάτα με τυρί και πατάτες στον φούρνο – Έτοιμη σε 40 λεπτά
Κρεμώδη spaghetti με παρμεζάνα, λεμόνι και σκόρδο
Χρόνος μαγειρέματος
| Ενεργός χρόνος | Συνολικός χρόνος | Μερίδες |
|---|---|---|
|
25 λεπτά |
30 λεπτά |
4 |
Υλικά
- 225 γρ. σπαγγέτι ολικής άλεσης
- 140 γρ. σπανάκι baby, χοντροκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόκκινο πιπέρι, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών με μειωμένο νάτριο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
- 3/4 φλιτζανιού sour cream
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
- 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
Asian-style σολωμός στη σχάρα με λαχανοσαλάτα
Οδηγίες
Βήμα 1
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα σπαγγέτι – μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αν τα θέλετε al dente μαγειρέψτε για 2 λεπτά λιγότερο. Αφαιρέστε από τη φωτιά. Προσθέστε το σπανάκι και ανακατέψτε μέχρι να μαραθεί. Κρατήστε 1/4 φλιτζανιού του νερού από τα μακαρόνια στην άκρη.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, ζεστάνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι – μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι – μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μοσχομυρίσει, περίπου 1 λεπτό.
Βήμα 3
Προσθέστε το κρασί, τον ζωμό, το αλάτι και τον χυμό λεμονιού – αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό και να πήξει ελαφρώς, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το sour cream – μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε την παρμεζάνα και το νερό βρασμού που κρατήσατε – ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί το τυρί, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε τα ζυμαρικά με το σπανάκι – ανακατέψτε να καλυφθούν καλά.
Βήμα 4
Βγάλτε από τη φωτιά – προσθέστε τον μαϊντανό, το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μοιράστε σε 4 μπολ. Γαρνίρετε με επιπλέον μαϊντανό και κόκκινο πιπέρι, αν επιθυμείτε.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα – 1 1/4 φλιτζάνι)
- Θερμίδες: 446
- Υδατάνθρακες: 50γρ
- Φυτικές Ίνεςί 6γρ
- Σάκχαρα: 4γρ
- Προστιθέμενα σάκχαρα: 0γρ
- Πρωτεΐνη: 14γρ
- Λιπαρά: 21γρ
- Κορεσμένα λιπαρά: 9γρ
- Χοληστερίνη: 45mg
* Η διατροφική αξία μπορεί να έχει αποκλείσεις ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιήσετε ή με το αν κάνετε αντικαταστάσεις.