Site icon Όλο Υγεία

Σπλαχνικό λίπος: Το Νο1 σνακ που το μειώνει αποτελεσματικά – Βελτιώνει τη χοληστερίνη και τις φλεγμονές

σπλαχνικό λίπος - ξηροί καρποί

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας; Υπάρχει ένα σνακ που όχι μόνο βοηθά στη μείωση του επικίνδυνου λίπους γύρω από τα όργανα, αλλά βελτιώνει και τα επίπεδα χοληστερίνης και τις φλεγμονές στον οργανισμό. Κι όμως, είναι κάτι απλό, νόστιμο και μπορείτε να το απολαμβάνετε καθημερινά.

Πώς να χάσετε γρήγορα το σπλαχνικό λίπος: 5 απλές επιστημονικές συμβουλές

Το αυξημένο σπλαχνικό λίπος επηρεάζει την υγεία – Το σνακ που το μειώνει

Το σπλαχνικό λίπος είναι ουσιαστικά το ενεργό ενδοκρινικό όργανο με μοναδικά βιοχημικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν διάφορες φυσιολογικές και παθολογικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η υπερβολική συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, γνωστή ως σπλαχνική παχυσαρκία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BJR.

Παρόλο που το μεταβολικό σύνδρομο εντοπιζόταν κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, τα ποσοστά αυξάνονται σταθερά στους νεότερους. Υπάρχουν στοιχεία ότι 1 στους 5 νέους ενήλικες ειδικά στις Η.Π.Α. έχει πλέον μεταβολικό σύνδρομο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, έρευνα του Vanderbilt University Medical Center πρότεινε την αντικατάσταση των σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με ξηρούς καρπούς, κάτι που φάνηκε να βοηθά στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Οι ίδιοι ερευνητές ήθελαν να εμβαθύνουν περισσότερο και να διερευνήσουν το «γιατί» πίσω από αυτά τα αποτελέσματα και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους τον Μάιο του 2025 στο περιοδικό Clinical Nutrition. Ας δούμε τι ανακάλυψαν.

Η Νο1 πρωτεΐνη που μειώνει το σπλαχνικό λίπος – Πώς να την προσθέσετε στη διατροφή σας

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν το σπλαχνικό λίπος

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 84 ενήλικες, ηλικίας 22 έως 36 ετών, με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο. Αυτοί οι παράγοντες περιλάμβαναν:

Πριν ξεκινήσει επίσημα η δοκιμή, υπήρχε μια περίοδος προσαρμογής διάρκειας δυο εβδομάδων. Αυτό έγινε ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να ξεκινήσουν από την ίδια διατροφική βάση. Οι συμμετέχοντες έλαβαν διατροφικές συμβουλές και συστάσεις βασισμένες στις Διατροφικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020-2025, καθώς και ημερήσια παροχή σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Τους ζητήθηκε επίσης να αποφεύγουν όλους τους τύπους ξηρών καρπών και βουτύρων ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μετά την περίοδο προσαρμογής, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, οι οποίες κατανεμήθηκαν ισομερώς με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), ώστε κάθε ομάδα να περιλαμβάνει περίπου ίσο αριθμό ατόμων με «φυσιολογικό» και «υπέρβαρο» BMI. Μια ομάδα κατανάλωνε ξηρούς καρπούς ως σνακ, ενώ η άλλη ομάδα κατανάλωνε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Η ομάδα με τους ξηρούς καρπούς λάμβανε δύο σνακ την ημέρα, με το καθένα να περιέχει 33,5 γραμμάρια ωμών, ανάλατων καρπών. Το μείγμα περιλάμβανε αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, μακαντέμια, φουντούκια, φιστίκια και κάσιους. Κατανάλωναν λίγο περισσότερο από ¼ φλιτζανιού ανά σνακ, ή περίπου ½ φλιτζάνι ξηρών καρπών ημερησίως. Η ομάδα με τα σνακ υψηλών υδατανθράκων λάμβανε ανάλατα κράκερς, μπισκότα τύπου graham και μπάρες δημητριακών.

Μετά την περίοδο προσαρμογής και στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αιμοληψία νηστείας, καθώς και αναρρόφηση υποδόριου κοιλιακού λιπώδους ιστού με μικρή βελόνα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον λιπώδη ιστό για διαφορές στην έκφραση γονιδίων και στη σύσταση λιπαρών οξέων.

Κάψτε γρήγορα το λίπος στην κοιλιά με 3 τροφές που προτείνει κορυφαίος επιστήμονας

Οι ξηροί καρποί διασπούν τα λιποκύτταρα, μειώνουν τις φλεγμονές

Ο λιπώδης ιστός αποθηκεύει διάφορους τύπους λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν στο αίμα όταν το σώμα χρειάζεται ενέργεια. Οι τύποι των λιπαρών οξέων μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με το τι τρώτε.

Τα γονίδια μέσα στον λιπώδη ιστό επηρεάζουν τη λειτουργία του λίπους. Αυτά είναι τα «γιατί» που αναφέραμε νωρίτερα. Οι ερευνητές ήθελαν να καταλάβουν γιατί η πρώτη τους μελέτη έδειξε μείωση της περιφέρειας της μέσης στην ομάδα με τους καρπούς.

Μετά την ολοκλήρωση των στατιστικών αναλύσεων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα με τους καρπούς αύξησε τη συνολική πρόσληψη λιπαρών και είχε σημαντική βελτίωση στον λόγο κορεσμένων προς ακόρεστων λιπαρών οξέων. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, χωρίς αλλαγή στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Όσον αφορά τους τύπους λιπαρών οξέων που αποθηκεύτηκαν στον κοιλιακό λιπώδη ιστό, η ομάδα με τους καρπούς παρουσίασε αλλαγές, αλλά όχι ακόμα κλινικά σημαντικές. Παρόλα αυτά, υπήρξαν αυξήσεις στο ελαϊκό οξύ, ένα είδος μονοακόρεστου λίπους, που υποδείκνυαν τάση προς πιο ευνοϊκό λόγο ακόρεστων προς κορεσμένα λίπη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η διάρκεια της μελέτης—16 εβδομάδες—ίσως να μην ήταν αρκετή για να παρατηρηθούν σημαντικές αλλαγές στο αποθηκευμένο λίπος, αλλά αυτό πιθανώς θα άλλαζε με μεγαλύτερη χρονική παρακολούθηση.

Αν και δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στους τύπους λίπους που αποθηκεύτηκαν, υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στην έκφραση γονιδίων στον λιπώδη ιστό στην ομάδα των καρπώ, αλλά όχι στην ομάδα με τα σνακ υψηλών υδατανθράκων. Συγκεκριμένα, τα γονίδια που παρουσίασαν αυξημένη έκφραση στην ομάδα των καρπών σχετίζονταν με:

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη μείωση του μεταβολικού συνδρόμου και του κινδύνου χρόνιων παθήσεων.

Το Νο1 ρόφημα που μειώνει το σπλαχνικό λίπος

Ποιους ξηρούς καρπούς να προτιμάτε για μείωση λίπους

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καρδιοπροστατευτικά και εγκεφαλοπροστατευτικά λίπη, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Η τακτική τους κατανάλωση έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, βελτίωση του σακχάρου στο αίμα και διατήρηση υγιούς βάρους.

Το βασικό, όταν επιλέγετε ξηρούς καρπούς, πέρα από το να διαλέξετε αυτούς που σας αρέσουν, είναι να επιλέγετε ανάλατους ωμούς ή ψημένους χωρίς λάδι. Το ψήσιμο με λάδι μπορεί να προσθέσει περιττά λιπαρά στους ξηρούς καρπούς. Αν προτιμάτε λίγο αλάτι, επιλέξτε ελαφρώς αλατισμένους. Ακόμα καλύτερα, αναμείξτε ανάλατους με ελαφρώς αλατισμένους για να προσαρμόσετε τη γεύση σας σε λιγότερο αλάτι, αφού η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, το αντίθετο δηλαδή απ’ αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε με τους ξηρούς καρπούς.

Δεν υπάρχει η μαγική λύση

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καμία τροφή ή κατηγορία τροφίμων δεν είναι μαγικό χάπι για απώλεια βάρους ή μείωση του κινδύνου ασθενειών. Χρειάζεται ομαδική προσπάθεια υγιών συνηθειών. Για παράδειγμα, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Ανατροπή για το σπλαχνικό λίπος – Πώς η ξεκούραση μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του, σύμφωνα με ειδικούς

Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι η αντικατάσταση σνακ με υψηλούς υδατάνθρακες με ξηρούς καρπούς μπορεί να ενεργοποιεί γονίδια στον κοιλιακό λιπώδη ιστό που επηρεάζουν παράγοντες σχετικούς με το μεταβολικό σύνδρομο. Προσθέστε ξηρούς καρπούς στη βρώμη ή στο γιαούρτι, χρησιμοποιήστε τους αντί για κρουτόν στη σαλάτα ή συνδυάστε φυστικοβούτυρο με μαύρη σοκολάτα για ένα γευστικό, καρδιοπροστατευτικό επιδόρπιο.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version