Το σνακ με «μαγικές δυνάμεις» είναι μια «τροφική βόμβα» γεύσης και θρεπτικών στοιχείων. Ανακαλύψτε τι δείχνουν οι έρευνες για τα οφέλη αλλά και τους πιθανούς κινδύνους της τακτικής κατανάλωσης αυτού του αποξηραμένου φρούτου.
Ποιο είναι το σνακ με «μαγικές δυνάμεις» και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια. Διατίθενται σε διαφορετικά χρώματα, από χρυσοκίτρινο έως σκούρο καφέ-μαύρο, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.
Τακτική κατανάλωση σταφίδας οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία
Η τακτική κατανάλωση σταφίδων μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία χάρη στα φυσικά αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι. Σύμφωνα με έρευνα του 2024 με τίτλο «The Effect of Raisin (Currant) Intake on Anthropometric and Cardiometabolic Parameters», η κατανάλωση σταφίδων μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά περίπου 3,45 mmHg σε ενήλικες. Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές αλλαγές στις σωματικές μετρήσεις ή σε άλλους καρδιομεταβολικούς δείκτες.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία, να βελτιώσουν την απόκριση του σακχάρου στο αίμα, να βοηθήσουν την πέψη και ίσως να ενισχύσουν ελαφρώς τη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερους ενήλικες. Ωστόσο, τα στοιχεία παραμένουν περιορισμένα και τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί μερικές φορές να περιέχουν επιμολυντές, επομένως η ποιότητα έχει σημασία.
Οφέλη, βάσει μελετών
- Μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να υποστηρίξουν την αντιοξειδωτική άμυνα
- Συνδέονται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και λιγότερα σημάδια μεταβολικού συνδρόμου
- Βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και το σάκχαρο όταν καταναλώνονται αντί για λιγότερο υγιεινά σνακ
- Μπορεί να βοηθήσουν την πέψη και να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου
- Θα μπορούσαν να βελτιώσουν μετρίως τη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερους ενήλικες
Πιθανοί κίνδυνοι, βάσει μελετών
- Τα στοιχεία για πρόληψη ασθενειών μακροπρόθεσμα παραμένουν αδύναμα
- Ορισμένα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να περιέχουν μυκοτοξίνες ή βαρέα μέταλλα ανάλογα με την ποιότητα παραγωγής
Διατροφικά οφέλη σταφίδας
Παρόλο που είναι αποξηραμένο φρούτο, οι σταφίδες είναι πλούσιες σε ζάχαρη και θερμίδες, επομένως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Συνιστάται επίσης τα παιδιά να τρώνε αποξηραμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των σταφίδων, μόνο μαζί με άλλα τρόφιμα επειδή είναι αρκετά κολλώδεις και μπορούν να κολλήσουν στα δόντια, προκαλώντας πιθανή τερηδόνα.
1 κ.σ. (περίπου 15g) σταφίδες περιέχει:
- 38 θερμίδες
- Αμελητέα πρωτεΐνη
- Αμελητέα λιπαρά
- 9g υδατάνθρακες
- 133mg κάλιο
- 8mg ασβέστιο
Σταφίδες: Οφέλη για την υγεία
1. Μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων
Παρά την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, οι σταφίδες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
2. Μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη
Τα ίδια συστατικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη επειδή έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κορεσμό και μείωση της συνολικής κατανάλωσης τροφής.
3. Μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και οι περισσότεροι από εμάς δεν λαμβάνουμε αρκετές από την καθημερινή μας διατροφή. Οι σταφίδες μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
4. Μπορεί να συμβάλουν στη διατήρηση της στοματικής υγείας των ενηλίκων
Παρά την κολλώδη υφή τους, οι σταφίδες φαίνεται να περιέχουν ορισμένες ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς pH στο στόμα και ορισμένα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αναστολή ενός βακτηρίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί οδοντική τερηδόνα.
Ακτινίδιο: Το φρούτο που μπορεί να ανακουφίσει από το άσθμα και να βοηθήσει στην πέψη πρωτεϊνών
5. Μπορεί να βοηθήσουν στην αίσθηση κορεσμού
Έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε σταφίδες ως απογευματινό σνακ, σε σύγκριση με πατατάκια ή σοκολάτα, είχαν χαμηλότερη συνολική κατανάλωση τροφής μέσα στην ημέρα και μειωμένη όρεξη.
Πηγές: goodFOOD, PMC, PMC, PMC, PMC, ResearchGate, ScienceDirect, ScienceDirect