Site icon Όλο Υγεία

Δεν είναι όλα τα γλυκαντικά ανθυγιεινά – Η στέβια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Δεν είναι όλα τα γλυκαντικά ανθυγιεινά – Η στέβια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Φωτογραφία: 123rf

Δεν είναι όλα τα γλυκαντικά ίδια – και ένα μπορεί να κρύβει εκπληκτικές αντικαρκινικές δυνατότητες. Νέα εργαστηριακή έρευνα δείχνει ότι το ζυμωμένο εκχύλισμα από στέβια, παρασκευασμένο με ένα βακτήριο από φύλλα μπανάνας, μπορεί να σκοτώνει τα κύτταρα του καρκίνου του παγκρέατος ενώ αφήνει άθικτα τα υγιή κύτταρα.

Το σημάδι στα κόπρανα που μπορεί να δείχνει καρκίνο του παγκρέατος

Η ζυμωμένη στέβια μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με εργαστηριακές δοκιμές

Η στέβια, γνωστή κυρίως ως φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης, μπορεί σύντομα να αποδειχθεί πολύτιμη στη μάχη κατά ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους. Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν ζυμώθηκε με ένα βακτήριο που βρέθηκε σε φύλλα μπανάνας, το εκχύλισμα από στέβια ήταν ικανό να στοχεύει και να σκοτώνει τα κύτταρα καρκίνου του παγκρέατος, ενώ άφηνε άθικτα τα υγιή κύτταρα νεφρών.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά εμφάνισης και θνησιμότητας του καρκίνου του παγκρέατος συνεχίζουν να αυξάνονται, με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης κάτω από 10%», δήλωσε ο Narandalai Danshiitsoodol από το Hiroshima University, σύμφωνα με το Earth.

«Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα επεμβατικός και επιρρεπής σε μεταστάσεις, παρουσιάζοντας σημαντική αντοχή στις υπάρχουσες θεραπείες, όπως η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία. Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εντοπιστούν νέες και αποτελεσματικές αντικαρκινικές ενώσεις, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από φαρμακευτικά φυτά».

Επιδράσεις στο σώμα και την υγεία από τη συστηματική κατανάλωση στέβιας

Σύμφωνα με άρθρο του 2022 με τίτλο «The Effects of Stevia Consumption on Gut Bacteria: Friend or Foe?», η στέβια μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου, αν και τα αποτελέσματα των μελετών δεν ήταν συνεπή. Η έρευνα βρήκε επίσης ότι η στέβια μπορεί να μειώσει ορισμένα σήματα στον οργανισμό που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Άλλες πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση στέβιας υψηλής καθαρότητας είναι γενικά ασφαλής και μπορεί να προσφέρει ήπια οφέλη στην υγεία, αλλά τα περισσότερα αποτελέσματα είναι ήπια και τα δεδομένα εξακολουθούν να εξελίσσονται. Φαίνεται ασφαλής εντός των συνιστώμενων ημερήσιων ορίων (4 mg/kg σωματικού βάρους), με λίγες παρενέργειες στην καθαρισμένη μορφή της.

Ζυμωμένη στέβια ως μια νέα αντικαρκινική θεραπεία

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Lactobacillus plantarum SN13T, ένα βακτήριο από φύλλα μπανάνας. Ζύμωσαν φύλλα στέβιας και συνέκριναν το αποτέλεσμα με ένα κανονικό εκχύλισμα. Η ζυμωμένη έκδοση (FSLE) λειτούργησε καλύτερα σε κάθε πτυχή. «Για την ενίσχυση της φαρμακολογικής αποτελεσματικότητας των φυσικών φυτικών εκχυλισμάτων, η μικροβιακή βιομετατροπή έχει αναδειχθεί ως μια αποτελεσματική στρατηγική», δήλωσε ο Ιάπωνας Masanori Sugiyama.

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος-Νέα αποκαλυπτική μελέτη

«Σε αυτή τη μελέτη, στοχεύσαμε στη σύγκριση των ζυμωμένων και μη ζυμωμένων εκχυλισμάτων, ώστε να εντοπίσουμε βασικές ενώσεις που ενισχύουν τη βιοδραστικότητα – συμβάλλοντας τελικά στην αποτελεσματικότητα της φυτικής ιατρικής στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου». Οι ερευνητές δεν ανακάτεψαν απλώς υλικά στην τύχη. Βελτιστοποίησαν το χρόνο ζύμωσης, τη θερμοκρασία και τα επίπεδα οξυγόνου. Η στέβια αποδείχθηκε πιο ισχυρή όταν ζυμώθηκε για 72 ώρες, χωρίς οξυγόνο, στους 37°C.

Η ζυμωμένη στέβια σκότωσε τα κύτταρα του καρκίνου του παγκρέατος (PANC-1) πιο αποτελεσματικά από το μη ζυμωμένο εκχύλισμα. Ταυτόχρονα, άφησε σχεδόν ανεπηρέαστα τα υγιή κύτταρα HEK-293, ακόμη και σε υψηλές δόσεις. Αυτή η ισορροπία είναι σπάνια και πολύτιμη.

Σε ορισμένες συγκεντρώσεις, το FSLE δεν σκότωνε άμεσα τα καρκινικά κύτταρα. Αντίθετα, επιβράδυνε την ανάπτυξή τους. Τα καρκινικά κύτταρα έμοιαζαν αδύναμα, έχαναν το σχήμα τους και σταματούσαν να προσκολλώνται μεταξύ τους. Κάτω από το μικροσκόπιο έμοιαζαν διασκορπισμένα και ανθυγιεινά. Τα υγιή κύτταρα των νεφρών παρέμειναν κυρίως ανεπηρέαστα. Αυτό δείχνει επιλεκτικότητα – ένα βασικό χαρακτηριστικό για ασφαλείς θεραπείες.

Ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα

Ο καρκίνος δεν αφορά μόνο τα «απείθαρχα» κύτταρα. Το οξειδωτικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο. Η ζυμωμένη στέβια αποδείχθηκε επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό. Σε εργαστηριακές δοκιμές, εξουδετέρωσε τις ελεύθερες ρίζες πιο αποτελεσματικά από το μη ζυμωμένο εκχύλισμα. Έφτασε σε ποσοστό εξουδετέρωσης 94% στη δοκιμή DPPH και 75% στη δοκιμή ABTS. Ακόμη και όταν υγιή κύτταρα εκτέθηκαν σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, το FSLE βοήθησε στην επιβίωσή τους.

Στέβια: Δεν είναι μόνο ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες

Η ζύμωση άλλαξε την ιστορία. Έδωσε στο εκχύλισμα στέβιας ένα νέο «όπλο» – μια ένωση που στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ αφήνει ανεπηρέαστα τα υγιή. Αυτή η μετατροπή φαίνεται να συμβαίνει μέσω ενζύμων που παράγονται από το στέλεχος SN13T. «Αυτή η μικροβιακή μετατροπή οφείλεται πιθανότατα σε συγκεκριμένα ένζυμα του βακτηριακού στελέχους που χρησιμοποιήθηκε», δήλωσε ο Danshiitsoodol.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι παρουσιάζει ισχυρότερη κυτταροτοξικότητα και αποπτωτικά αποτελέσματα – που ενθαρρύνουν τον κυτταρικό θάνατο – στα κύτταρα PANC-1 σε σύγκριση με το χλωρογενικό οξύ μόνο του».

Προοπτική στην έρευνα για τον καρκίνο με τη χρήση ζυμωμένης στέβιας

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να προχωρήσει πέρα από τα εργαστηριακά πιάτα. Τα πειράματα σε ποντίκια είναι τα επόμενα. Αυτά θα δείξουν αν η ζυμωμένη στέβια λειτουργεί και σε ζωντανούς οργανισμούς με πραγματικές ανοσολογικές αντιδράσεις και πολύπλοκο μεταβολισμό.

Τα 2 σημάδια που μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του παγκρέατος

«Η παρούσα μελέτη ενίσχυσε σημαντικά την κατανόησή μας για τον μηχανισμό δράσης του στελέχους Lactobacillus plantarum SN13T στη ζύμωση φυτικών εκχυλισμάτων, ενώ παράλληλα προσφέρει μια πολύτιμη ερευνητική οπτική για την ενδεχόμενη εφαρμογή των προβιοτικών ως φυσικών αντικαρκινικών παραγόντων», δήλωσε ο Danshiitsoodol.

Πηγές: Earth, MDPI, ScienceDirect, PMC, PubMed, WILEY Online Library, PMC, Cleveland Clinic

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version