Θέλετε να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας με φυσικό τρόπο; Υπάρχει ένα φρούτο που, σύμφωνα με διατροφολόγους, ξεχωρίζει για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολύτιμες φυτικές ενώσεις, μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού σας και να βελτιώσει την καθημερινή σας ευεξία.
Το φρούτο που είναι πρωταθλητής στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 83 μελέτες και διαπίστωσαν ότι τα φρούτα βοηθούν στη μείωση σημαντικών δεικτών φλεγμονής. Παράλληλα, φάνηκε πως ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αυξάνοντας τα «καλά» κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, καθυστερημένη ανάρρωση και χρόνιες παθήσεις. Ευτυχώς, τα κεράσια είναι το κορυφαίο φρούτο κατά της φλεγμονής, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες.
Τα κεράσια μπορούν να βελτιώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις, την ανάρρωση από την άσκηση και να καταπολεμήσουν χρόνιες παθήσεις.
Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του οργανισμού να αμύνεται απέναντι σε έναν τραυματισμό ή επιβλαβή ουσία. Όταν όμως παρατείνεται υπερβολικά (δηλαδή γίνεται χρόνια), μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή δυσφορία, καθυστερημένη ανάρρωση και χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους. Αν και η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, ο τρόπος ζωής και συγκεκριμένα η διατροφή, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο.
Τα φρούτα, ειδικότερα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποτροπή της φλεγμονής. Ωστόσο, ένα φρούτο ξεχωρίζει πάνω από όλα λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αντιφλεγμονωδών ενώσεων. Με τα χαρακτηριστικά μακριά κοτσάνια και το έντονο κόκκινο χρώμα τους, τα κεράσια έχουν κερδίσει επάξια τον τίτλο ως το Νο. 1 φρούτο για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.
Ζήστε περισσότερο και καλύτερα: 4 τρόφιμα από τις «μπλε ζώνες» που προτείνει ειδικός
Γιατί τα κεράσια είναι το Νο. 1 αντιφλεγμονώδες φρούτο
Παρακάτω αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους τα κεράσια, είτε φρέσκα, είτε κατεψυγμένα, είτε σε μορφή χυμού ή αποξηραμένα, είναι το καλύτερο αντιφλεγμονώδες φρούτο.
Τα κεράσια:
- Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις παθήσεις
- Μπορούν να μειώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις
- Μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωση από την άσκηση
1. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις παθήσεις
Υπάρχουν πάνω από εκατό ποικιλίες κερασιών, αλλά τα Montmorency tart cherries και τα Bing sweet cherries είναι από τις πιο διαδεδομένες. Και οι δύο ποικιλίες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, μια ομάδα φυτικών ενώσεων με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ιδιαίτερα πλούσια είναι σε μία κατηγορία πολυφαινολών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Μεταξύ των δύο, «τα γλυκά κεράσια τείνουν να έχουν περισσότερες ανθοκυανίνες, τις βαθιές κόκκινες και μωβ χρωστικές που τους δίνουν το χρώμα τους», αναφέρει η Lizzie Streit, M.S., RDN, LD, συγγραφέας του The Complete Guide to Anti-Inflammatory Foods.
«Αυτές οι ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν τη φλεγμονή», εξηγεί η Streit.
Η ίδια επισημαίνει ότι τα κεράσια μπορεί να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στη χρόνια φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση χρόνιων καταστάσεων όπως η καρδιοπάθεια και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση κερασιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων και στην ενίσχυση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.
Το «κραταιό» φρούτο που προστατεύει την καρδιά και ρυθμίζει πίεση, χοληστερίνη και σάκχαρο
2. Μπορούν να μειώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις
Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των κερασιών επεκτείνονται και στις αρθρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Streit αναφέρει ότι η κατανάλωση κερασιών και χυμού κερασιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που προκαλείται από συσσώρευση ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού ή στα κάτω άκρα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού από ξινά κεράσια συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και των επιπέδων ουρικού οξέος στον οργανισμό.
Ο χυμός από ξινά κεράσια έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και τη φλεγμονή σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Σε αντίθεση με την ουρική αρθρίτιδα, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τι προκαλεί τη φθορά του αρθρικού ιστού στην οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι ο χυμός από ξινά κεράσια βοηθά στη μείωση δεικτών φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, που σχετίζονται με τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.
Άνοια: Αν τρώτε αυτό το φρούτο καθημερινά μειώνετε τον κίνδυνο κατά 28%, σύμφωνα με νέα έρευνα
3. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωση από την άσκηση
Έντονες προπονήσεις συχνά προκαλούν φλεγμονή ως μέρος της φυσικής διαδικασίας αποκατάστασης του οργανισμού. Αν και αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική, η σωστή διαχείριση της φλεγμονής που συνοδεύει την άσκηση είναι καθοριστική για την αποτελεσματική ανάρρωση και απόδοση. Ευτυχώς, «οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση κερασιών μειώνει δείκτες οξειδωτικού στρες, φλεγμονής και μυϊκού πόνου από την άσκηση», αναφέρει η Angie Asche, M.S., RD, CSSD, διαιτολόγος αθλητικής διατροφής και ιδρύτρια της Eleat Sports Nutrition.
Ωστόσο, για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη, η χρονική στιγμή έχει σημασία. Οι μελέτες τονίζουν ότι η μυϊκή λειτουργία ανακάμπτει ταχύτερα όταν πίνετε χυμό κερασιού αρκετές ημέρες πριν την άσκηση.