Πόνος στις αρθρώσεις: 5 τρόφιμα και ποτά που μπορεί να τον προκαλούν ή να τον επιδεινώνουν

Πόνος στις αρθρώσεις

Υπάρχουν περίπου 350 αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα και αν, έστω και λίγες, έχουν φλεγμονή, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη ζωή σας. Ο πόνος στις αρθρώσεις των χεριών μπορεί να κάνουν δύσκολη την πληκτρολόγηση ή τη γραφή. Ο πόνος στις αρθρώσεις στην πλάτη, στα γόνατα ή στα πόδια μπορεί να κάνει κάθε είδους σωματική άσκηση επώδυνη -ακόμα και μια σύντομη βόλτα γύρω από το τετράγωνο.

Για πολλούς ανθρώπους, ο λόγος που έχουν πόνο στις αρθρώσεις οφείλεται στην αρθρίτιδα, η οποία ορίζεται ως φλεγμονή των αρθρώσεων. Η Δρ. Grace Wright, ρευματολόγος στη Νέα Υόρκη και πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών στη Ρευματολογία, είπε στη HuffPost ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, ο καθένας με τη δική του μοναδική αιτία.

Πόνος στις αρθρώσεις που προκαλείται από ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ένας κοινός τύπος είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία επηρεάζει περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις. Το πιο πρώιμο σύμπτωμα είναι ο πόνος στις μικρότερες αρθρώσεις, όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Με την πάροδο του χρόνου, εξελίσσεται και επηρεάζει μεγαλύτερες αρθρώσεις, όπως τους αστραγάλους, τα γόνατα, τους γοφούς και τους ώμους.

«Η αναγνώριση των πρώιμων σημείων αρθρίτιδας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση και αντιμετώπιση. Αυτά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονο πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, ευαισθησία, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης», δήλωσε ο Δρ. Francisco Contreras, διευθυντής του Ιατρικού Ινστιτούτου Oasis of Hope στην Τιχουάνα του Μεξικού.

Ο Δρ. Contreras σημείωσε ότι μερικά από τα πρώτα συμπτώματα της αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, πρωινή δυσκαμψία και θορύβους των αρθρώσεων (όπως τρίξιμο ή σκάσιμο).

Πολλοί γιατροί είπαν στη HuffPost ότι η αλλαγή της διατροφής δεν βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε όλες τις μορφές αρθρίτιδας, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας, η οποία προκαλείται επίσης από φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν συγκεκριμένα πέντε είδη τροφών που οι γιατροί συνιστούν την ελαχιστοποίηση ως τρόπο μείωσης του πόνου.

Ποια τρόφιμα και ποτά να αποφεύγετε για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις

  1. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά
  2. Αλλαντικά ή επεξεργασμένο κρέας
  3. Τηγανητό φαγητό
  4. Γλουτένη
  5. Αλκοόλ

1. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά

ζάχαρη
Φωτoγραφία: Karsten Winegeart/Unsplash

«Η έρευνα δείχνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις και τη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Αυτές οι τροφές είναι συνήθως πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ανθυγιεινά λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά πρόσθετα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα», δήλωσε ο Δρ. Contreras στη HuffPost.

Σε αυτό το σημείο, η έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, επειδή προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα. Για αυτόν τον λόγο, βγάζοντας τα αναψυκτικά, τα γλυκά, οι καραμέλες και άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσετε στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.

2. Αλλαντικά ή επεξεργασμένο κρέας

κρέας

Σύμφωνα με την Δρ. Wright, τα αλλαντικά ή το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, το λουκάνικο, τα χοτ ντογκ ή το ζαμπόν, μπορεί να επιδεινώσουν τόσο τη ρευματοειδή αρθρίτιδα όσο και την ουρική αρθρίτιδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, μια ένωση που βρίσκεται στα συντηρητικά του κρέατος που συνδέεται με τον αυξανόμενο πόνο της αρθρίτιδας.

Η ειδικός εξήγησε ότι τα νιτρικά, όπως και η ζάχαρη, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε πόνο στις αρθρώσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο πόνος στις αρθρώσεις συνήθως δεν συμβαίνει αμέσως μετά την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Μάλλον, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις χρόνια αργότερα. Εξαιτίας αυτού, η αποκοπή του επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να μην ανακουφίσει αμέσως τα συμπτώματα, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να κάνει τη διαφορά.

3. Τηγανητό φαγητό

τηγάνισμα

Αν τρώτε τακτικά τηγανιτές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο ή onion rings, το να τις φτιάχνετε στη φριτέζα αέρα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις σας. Η Δρ. Wright εξήγησε ότι τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας λόγω των ελαίων που εμπλέκονται στη διαδικασία μαγειρέματος, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά (που βρίσκονται στα τηγανητά τρόφιμα και θεωρείται ευρέως ως ο χειρότερος τύπος λίπους) μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας λόγω αυτής της προφλεγμονώδους δράσης.

4. Γλουτένη (ίσως)

ψωμί

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η αποχή από την γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό; Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι η διακοπή της γλουτένης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις για άτομα με κοιλιοκάκη ή άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλουτένη. Αλλά για άτομα που δεν είναι ευαίσθητα στη γλουτένη, η αποκοπή της πιθανότατα δεν θα κάνει τη διαφορά.

«Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη, παρόλο που δεν έχουν απαραίτητα κοιλιοκάκη», είπε ο Δρ. Wright. Έχοντας αυτό υπόψη, η συμβουλή της είναι να προσπαθήσετε να κόψετε τη γλουτένη για τρεις μήνες. Εάν δεν παρατηρήσετε καμία διαφορά, προσθέστε τη ξανά στη διατροφή σας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις έχει βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ανθρώπους με αρθρίτιδα.

5. Αλκοόλ

αρτηριακή πίεση, αλκοόλ

Η Δρ. Sonya Mehta, ρευματολόγος στο Intermountain Health στο Λας Βέγκας, είπε στη HuffPost ότι το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την αρθρίτιδα που προκαλείται από φλεγμονή για διάφορους λόγους. Πρώτον, η διάσπαση του αλκοόλ δημιουργεί φλεγμονώδεις ενώσεις. Με άλλα λόγια, προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει συμπτώματα.

Η ειδικός εξήγησε ότι το αλκοόλ μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή αντιφλεγμονωδών βακτηρίων στο έντερο ενώ αυξάνει την παραγωγή προφλεγμονωδών βακτηρίων. Μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να προκαλέσει ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σημείωσε ότι το αλκοόλ μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το σώμα πιο ευαίσθητο στις τοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση (όπως πόνο στις αρθρώσεις).

Σύμφωνα με τον Δρ. Contreras, ένας ακόμη λόγος που το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι επειδή μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, μειώνοντας την παραγωγή του αρθρικού υγρού, το οποίο μειώνει τις αρθρώσεις.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top