Καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, το ανοσοποιητικό μας χρειάζεται ενίσχυση για να αντιμετωπίσει ιώσεις και κρυολογήματα. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο και υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας προστατεύσουν.
Η διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό
Η ισορροπημένη διατροφή είναι κρίσιμη για την ενίσχυση και τη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς παρέχει στα ανοσοκύτταρα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες ώστε να επιτύχουν αποτελεσματική άμυνα έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών, σύμφωνα με το Frontiers In Nutrition.
Ειδικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και συγκεκριμένα αμινοξέα (π.χ. L-αργινίνη, L-τρυπτοφάνη), διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσορύθμιση και την ορθή δραστηριότητα των μακροφάγων. Όταν η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής είναι ανεπαρκής, η ανοσία αποδυναμώνεται και αυξάνεται η ευαλωτότητα σε λοιμώξεις ή χρόνιες φλεγμονές.
Καθώς πλησιάζει η εποχή της γρίπης, ένας γενικός γιατρός (GP) μοιράστηκε αρκετά πράγματα που μπορούν να αρχίσουν να κάνουν όλοι από σήμερα για να φροντίσουν την υγεία τους. Από ποιοτικό ύπνο μέχρι καλή διατροφή, η υιοθέτηση υγιεινών καθημερινών συνηθειών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των πιθανοτήτων να αρρωστήσει κανείς αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Ο γενικός ιατρός και ιδρυτής της κλινικής Hannah London (MBBS, BSc, DFSRH, MRCGP), αναφέρει πως ένας από τους καλύτερους τρόπους να προστατέψουμε τον εαυτό μας καθώς αλλάζει η εποχή, είναι να καταναλώνουμε δύο συγκεκριμένα είδη τροφών.
«Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ικανότητας του σώματος να αποτρέπει εποχικές ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα βασίζεται σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία υποστηρίζουν τα αντισώματα που εντοπίζουν και εξουδετερώνουν μολυσμένα κύτταρα».
Ο Dr Khan συνέχισε: «Στην πράξη, το να γεμίζετε το πιάτο σας με ένα πολύχρωμο μείγμα από φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες, όχι μόνο παρέχει αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, αλλά επίσης στοχεύει στις ανάγκες του σώματός σας για ισχυρότερη αντίσταση. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση των βλεννογόνων φραγμών (η προστατευτική επένδυση της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων), οι οποίοι λειτουργούν ως η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας».
Αναφερόμενος στις κορυφαίες διατροφικές του συστάσεις, δήλωσε: «Θα συνιστούσα την ενσωμάτωση αντιοξειδωτικών όπως η Βιταμίνη C για την ενίσχυση της απόκρισης των αντισωμάτων, καθώς και Βιταμίνης D για τη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος».
1. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για καλύτερο ανοσοποιητικό
- Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, λάιμ και κλημεντίνες.
- Μούρα: Φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα και φραγκοστάφυλα.
- Τροπικά φρούτα: Ακτινίδιο, μάνγκο, παπάγια, ανανάς, γκουάβα και πεπόνι.
- Πιπεριές: Κόκκινες, πράσινες και κίτρινες πιπεριές είναι εξαιρετικές πηγές.
- Σταυρανθή λαχανικά: Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι και λάχανο.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Σπανάκι, kale και κάρδαμο.
- Άλλα λαχανικά: Πατάτες, ντομάτες και αρακάς.
- Εμπλουτισμένα δημητριακά: Ορισμένα δημητριακά πρωινού περιέχουν προστιθέμενη βιταμίνη C.
2. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D για καλύτερη υγεία
- Λιπαρά ψάρια: Σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα και τόνος είναι μερικές από τις καλύτερες φυσικές πηγές.
- Μουρουνέλαιο: Μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη πηγή Βιταμίνης D.
- Κρόκοι αυγών: Μια καλή πηγή της βιταμίνης.
- Συκώτι βοδινό: Μια άλλη ζωικής προέλευσης πηγή Βιταμίνης D.
- Μανιτάρια: Ορισμένα μανιτάρια, ειδικά εκείνα που έχουν εκτεθεί σε υπεριώδες φως, περιέχουν Βιταμίνη D2.
- Εμπλουτισμένο γάλα και φυτικά γάλατα: Το αγελαδινό γάλα, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα σόγιας εμπλουτίζονται συχνά.
- Εμπλουτισμένα δημητριακά: Πολλά δημητριακά πρωινού περιέχουν προστιθέμενη Βιταμίνη D.
- Εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού: Ένα ακόμη κοινό προϊόν που μπορεί να περιέχει Βιταμίνη D.
- Εμπλουτισμένα γιαούρτια και μαργαρίνη: Ορισμένες μάρκες αυτών των προϊόντων περιέχουν επίσης προστιθέμενη Βιταμίνη D.
Πώς επιλέγουν τρόφιμα οι διαιτολόγοι – Ο κανόνας που δεν παραβιάζουν