Site icon Όλο Υγεία

Τρώτε τυρί; Πώς μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνό σας για άνοια – Νέα μελέτη απαντά

Τρώτε τυρί; Πώς μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνό σας για άνοια – Νέα μελέτη απαντά

Φωτογραφία: 123rf

Νέα ιαπωνική μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο για άνοια. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα και απλές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μακροζωία. Τι συμπέρανε;

Το χειρότερο τυρί για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με ειδικούς

Πώς μπορεί να επηρεάζει η κατανάλωση τυριού τον κίνδυνο για άνοια – Νέα ιαπωνική μελέτη απαντά

Αν και δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για την άνοια, οι ειδικοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο — από την άσκηση και τη διατροφή μέχρι το αλκοόλ, τον κοινωνικό κύκλο και ακόμη και τον τρόπο που ακούμε μουσική. Τώρα, μια μεγάλη ιαπωνική μελέτη σε 7.914 άτομα άνω των 65 ετών δείχνει ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Οι μισοί συμμετέχοντες έτρωγαν τυρί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και εμφάνισαν 3,4% κρούσματα άνοιας σε τρία χρόνια παρακολούθησης, σε σύγκριση με 4,5% μεταξύ όσων δεν έτρωγαν καθόλου — περίπου 10–11 επιπλέον περιστατικά ανά 1.000 άτομα. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη και δείχνει συσχέτιση, όχι αιτιότητα, αλλά ενισχύει τη γενική εικόνα ότι οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με τη σωματική και την ψυχική υγεία.

Πώς μπορεί να επηρεάζει το τυρί την υγεία; Τι έχουν συμπεράνει παλαιότερες έρευνες

Σύμφωνα με μελέτη του 2024 με τίτλο «Association between the Intake/Type of Cheese and Cognitive Function in Community-Dwelling Older Women in Japan», οι ηλικιωμένες γυναίκες που κατανάλωναν τυρί είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ γνωστικών λειτουργιών σε σύγκριση με όσες δεν έτρωγαν τυρί. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το τυρί Camembert, συγκεκριμένα, συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες ήπιας γνωστικής έκπτωσης, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής.

Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το τυρί μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο ωφέλιμο παρά επιβλαβές, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Μεγάλες ανασκοπήσεις και γενετικές μελέτες δείχνουν ότι συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, μειωμένη θνησιμότητα και ακόμη και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Ο τύπος του τυριού παίζει επίσης ρόλο – τα φυσικά και ζυμωμένα τυριά μπορεί να υποστηρίζουν τον μεταβολισμό και την υγεία του εντέρου, ενώ τα έντονα επεξεργασμένα ή λιωμένα τυριά μπορεί να έχουν λιγότερο θετικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τυρί μπορεί να προσφέρει μοναδική προστασία, πέρα από μια υγιεινή διατροφή

«Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες παρατηρησιακές ενδείξεις που συνδέουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών με τη γνωστική υγεία», γράφει ο Κορεάτης Seungwon Jeong, ερευνητής γηριατρικής στο Niimi University στην Ιαπωνία, και οι συνεργάτες του στο δημοσιευμένο τους άρθρο, σύμφωνα με το Science Alert. «Αν και η επίδραση για κάθε άτομο είναι μέτρια, σε πληθυσμιακή κλίμακα, ειδικά σε χώρες όπως η Ιαπωνία με χαμηλή κατανάλωση τυριού, τέτοιες διαφορές μπορεί να συμβάλουν ουσιαστικά στις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας».

Ποιο είναι το χειρότερο τυρί για την καρδιά, σύμφωνα με ειδικό

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα. Σε δευτερεύουσα ανάλυση, συνυπολόγισαν και τη γενική ποιότητα διατροφής. Τα άτομα που δεν κατανάλωναν τυρί, είχαν γενικά λιγότερο υγιεινή διατροφή – γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στη συσχέτιση. Η σχέση αποδυναμώθηκε με αυτήν την προσαρμογή, αλλά παρέμεινε σημαντική.

Με άλλα λόγια, φαίνεται πως υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο τυρί που μπορεί να αποτρέπει την εμφάνιση άνοιας, πέρα από τα ήδη γνωστά οφέλη μιας υγιεινής διατροφής. Αν και αυτό δεν εξετάστηκε συγκεκριμένα στη μελέτη, προηγούμενες έρευνες δίνουν κάποιες ενδείξεις για το τι μπορεί να συμβαίνει. Το τυρί περιέχει θρεπτικά συστατικά γνωστά για την ενίσχυση της εγκεφαλικής υγείας, όπως η βιταμίνη Κ. Είναι επίσης πλούσιο σε ωφέλιμα βακτήρια για το έντερο – και πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει σύνδεση μεταξύ υγείας του εντέρου και άνοιας.

Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά όπως το τυρί είναι ωφέλιμα για την καρδιά, και η καρδιαγγειακή υγεία θεωρείται εδώ και καιρό σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια. Όπως συνήθως με την άνοια, είναι πιθανό να εμπλέκονται πολλαπλοί παράγοντες ταυτόχρονα. «Αν και η παρούσα μελέτη δεν περιλάμβανε αξιολόγηση βιοδεικτών ή μηχανισμών, διάφορα διατροφικά χαρακτηριστικά του τυριού μπορεί να προσφέρουν μια εύλογη εξήγηση για τη συσχέτιση που παρατηρήθηκε», γράφουν οι ερευνητές.

Η άνοια έχει ανακηρυχθεί βασική προτεραιότητα δημόσιας υγείας από τα Ηνωμένα Έθνη, και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με αυτή την πάθηση παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί με τη γήρανση του πληθυσμού — κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ιαπωνία, όπου διεξήχθη η μελέτη.

Χοληστερίνη: Αυτό το τυρί είναι μακράν το χειρότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα στατιστικά δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να υποστηρίξουν πως ένα τακτικό σνακ με τυρί εγγυάται την αποφυγή της άνοιας — όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει. Οι ερευνητές επιθυμούν να επεκτείνουν τη μελέτη τους για να μάθουν περισσότερα. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστεί η δοσοεξαρτώμενη σχέση, οι υποκατηγορίες τυριού και οι υποκείμενοι μηχανισμοί», γράφουν οι ερευνητές.

Πηγές: ScienceAlert, MDPI, PMC, Archives of Medical Science, Springer Nature Link, MDPI, Royal Society of Chemistry, MDPI

Όλο Υγεία

Exit mobile version