Site icon Όλο Υγεία

Ποιος ξηρός καρπός μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη αν τον τρώμε καθημερινά

Ποιος ξηρός καρπός μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη αν τον τρώμε καθημερινά

Φωτογραφία: 123rf

Η κατανάλωση ενός ξηρού καρπού κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε την καρδιά σας. Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή η απλή αλλαγή σε σνακ μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερίνη και να ενισχύσει τη συνολική υγεία. Ποιος είναι αυτός ο ξηρός καρπός και πόσο να τρώμε για να αποκομίσουμε τα οφέλη του;

Ο καλύτερος ξηρός καρπός για τη μείωση της φλεγμονής – Είναι νόστιμος και θρεπτικός

Ο ξηρός καρπός που μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερίνη και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη

Μια απλή αλλαγή στο σνακ σας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως δείχνει νέα έρευνα. Κλινική δοκιμή που διενεργήθηκε από το Oregon State University διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 57 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα – δηλαδή περίπου 45 ξηροί καρποίμείωσε την LDL χοληστερόλη, τον τύπο της «κακής» χοληστερίνης που φράζει τις αρτηρίες, ενώ προσέφερε και άλλα εκπληκτικά οφέλη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό Nutrition Research, παρακολούθησε 77 ενήλικες ηλικίας 35 έως 60 ετών με μεταβολικό σύνδρομο — ένα σύνολο καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικού επεισοδίου και επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε 320 θερμίδες σε αμύγδαλα είτε τις ίδιες θερμίδες σε κράκερ για 12 εβδομάδες.

«Τα κράκερ επιλέχθηκαν ως ομάδα ελέγχου επειδή είναι κοινά τρόφιμα που καταναλώνονται στις ΗΠΑ, έχουν παρόμοιες θερμίδες αλλά στερούνται πολλών από τις ευεργετικές ενώσεις που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς», δήλωσε η Αμερικανή Laura M. Beaver, Ph.D, κύρια συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με το Fox News.

Οφέλη των αμυγδάλων για την υγεία

Σύμφωνα με επιστημονική εργασία του 2020 με τίτλο «Almonds (Prunus dulcis Miller D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds», τα αμύγδαλα παρέχουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μπορούν να βελτιώσουν το σάκχαρο και τη χοληστερίνη του αίματος, να υποστηρίξουν τον έλεγχο του βάρους και να συμβάλουν στην προστασία από τον διαβήτη, την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Άλλες πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν πολλά οφέλη των αμυγδάλων για την υγεία, ειδικά για την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων έχει δείξει ότι βελτιώνει τη χοληστερίνη, υποστηρίζει την υγεία του εντέρου, μειώνει το οξειδωτικό στρες και προσφέρει μέτρια οφέλη για την αρτηριακή πίεση και τον έλεγχο του σακχάρου.

Ο καρπός που γεννήθηκε από τα δάκρυα γυναίκας και βοηθάει στην απώλεια βάρους, είναι θρεπτικός και ρυθμίζει τον διαβήτη

Τα αμύγδαλα βελτιώνουν τη χοληστερίνη, την υγεία του εντέρου και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Η ομάδα που κατανάλωσε αμύγδαλα παρουσίασε σημαντικές μειώσεις στην ολική και την LDL χοληστερόλη, μαζί με βελτιωμένα επίπεδα βιταμίνης Ε, υγεία του εντέρου και πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η περίμετρος μέσης μειώθηκε ελαφρώς, αν και το συνολικό βάρος και το σάκχαρο στο αίμα δεν άλλαξαν. Αυτή η ομάδα παρουσίασε επίσης βελτιώσεις στη φλεγμονή του εντέρου, στη λειτουργία του εντερικού φραγμού και στην πρόσληψη φυτικών ινών, μαγνησίου, υγιεινών λιπαρών και άλλων θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με την ερευνητική εργασία.

Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συχνά παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Ε, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία διαφόρων οργάνων, νεύρων και μυών και μπορεί να μειώσει την πηκτικότητα του αίματος. Παρόλο που η μελέτη εξέτασε μόνο άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, η Beaver ενθαρρύνει και τους υγιείς ενήλικες να εντάξουν τα αμύγδαλα στις διατροφικές τους συνήθειες. Πολλοί μπορεί να έχουν μεταβολικό σύνδρομο και προδιαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν, σημείωσε.

«Είδαμε βελτιώσεις σε δείκτες που θα ήταν ωφέλιμοι και για υγιείς ενήλικες χωρίς μεταβολικό σύνδρομο, όπως μειώσεις στην περίμετρο μέσης και βελτιώσεις στην LDL και την ολική χοληστερόλη», δήλωσε η Beaver. Άλλοι ξηροί καρποί, όπως τα φουντούκια, μπορεί να προσφέρουν παρόμοια οφέλη, αν και η ερευνητική ομάδα δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα άμεσες συγκρίσεις, ανέφερε.

Περιορισμοί

Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, όπως η μικρή της διάρκεια, η συμμετοχή σχετικά υγιών και κυρίως λευκών συμμετεχόντων, και η πιθανή υποεκτίμηση των αποτελεσμάτων σε άτομα με υψηλότερη αρχική φλεγμονή.

Ξεχωριστή μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο περιοδικό Nutrients από την Intertek Health Sciences στον Καναδά εξέτασε δεκάδες κλινικές μελέτες. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ακόμη και 28 γραμμάρια αμύγδαλα ημερησίως μείωσε την LDL χοληστερόλη, την ολική χοληστερόλη και άλλους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, χωρίς να επηρεάσει την «καλή» HDL χοληστερόλη.

Πόσα αμύγδαλα πρέπει να τρώτε καθημερινά για μείωση της φλεγμονής και καλύτερη υγεία του εντέρου;

Η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι τα αμύγδαλα βελτιώνουν τον λόγο ApoB προς ApoA, έναν άλλο δείκτη κινδύνου καρδιακής προσβολής, με τα μεγαλύτερα οφέλη να παρατηρούνται σε άτομα με ήδη αυξημένη χοληστερίνη. Και οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν ολόκληρα αμύγδαλα, αν και η προετοιμασία τους διέφερε. Και οι δύο χρηματοδοτήθηκαν από το Almond Board of California, αν και ειδικοί σημειώνουν ότι τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με δεκαετίες στοιχείων που δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι για την υγεία της καρδιάς.

Πηγές: Fox News, PubMed, PubMed, Oxford Academic, Nature Scientific Reports, PMC

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version