Εάν θέλετε να έχετε ένα υγιές έντερο αυτοί είναι οι 4 βασικοί υδατάνθρακες που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.
Οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει κακή φήμη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαχωρίζετε τους καλούς από τους κακούς υδατάνθρακες και είναι πολύ σημαντικό να τους καταναλώνετε. Και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, είναι σημαντικά για τον οργανισμό και αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία της τροφής και της ενέργειας που τροφοδοτούν το σώμα μας. Το πιο υγιεινό διατροφικό μοτίβο περιλαμβάνει ισορροπία και των τριών.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο καταναλώνουν καθημερινά 50 έως 55% υδατάνθρακες.
Οι υδατάνθρακες εκτός από πηγή ενέργειας του σώματος και του εγκεφάλου μας, παίζουν ρόλο στην υγεία του εντέρου μας. Το ICYMI, μια ποικιλόμορφη σειρά υγιών βακτηρίων του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του στρες και στην κατάθλιψη ενώ υποστηρίζει την πέψη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τον ύπνο. Το μικροβίωμα του εντέρου έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για τα πάντα, από την κατάθλιψη και το άγχος έως ορισμένους τύπους καρκίνου και καρδιακές παθήσεις. Στο σώμα μας υπάρχει ένα δίκτυο επικοινωνίας που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο, ο λεγόμενος άξονας εντέρου- εγκεφάλου (gut-brain axis), και ό.τι ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και άλλες ουσίες που απελευθερώνονται στο έντερο φτάνουν στον εγκέφαλο. Χαρακτηριστικά, το 95% της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, παράγεται στο έντερο.
Υγιές έντερο: Οι 4 υδατάνθρακες που κάνουν καλό!
Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας και η επιλογή σωστών υδατανθράκων μπορεί να συμβάλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Οι γαστρεντερολόγοι συνιστούν την κατανάλωση ορισμένων υδατανθράκων που παρέχουν θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του εντέρου. Ο στόχος σας πρέπει να είναι η κατανάλωση καλών υδατανθράκων που θα τροφοδοτήσουν το μικροβίωμα, τους μυς, τον εγκέφαλο και τους γευστικούς κάλυκες ταυτόχρονα. Ας δούμε λοιπόν τους τέσσερις καλύτερους υδατάνθρακες για την υγεία του εντέρου.
1 Σιτηρά
Όπως το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι, το κριθάρι, η βρόμη, η σίκαλη και άλλα, περιέχουν υψηλές ποσότητες διαιτητικών ινών. Οι ίνες αυτές συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου μας, βοηθώντας στην πρόληψη των παθήσεων του εντέρου, όπως η αποφρακτική αρρενοειδίτιδα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Επιπλέον, τα σιτηρά παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την ανοσοποιητική μας λειτουργία.
2 Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών βελτιώνει την πέψη και προσφέρει πολύτιμα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και πειραματιστείτε με διάφορες ποικιλίες για να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ποικιλία θρεπτικών ουσιών.
3 Αμυλούχα λαχανικά
Λαχανικά όπως το καρότο, καλαμπόκι, αρακάς και οι γλυκοπατάτες, παρέχουν σημαντικές ποσότητες ινών, βιταμίνης Α και άλλων θρεπτικών συστατικών. Οι ίνες που περιέχουν ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας στην πρόληψη των παθήσεων του παχέος εντέρου. Επιπλέον, προσφέρουν φυτοχημικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προσοχή! Το παντζάρι, ενώ κάποιοι Διεθνείς Οργανισμοί όπως η American Diabetes Association, το κατατάσσουν στα μη αμυλούχα λαχανικά περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων από τα υπόλοιπα λαχανικά.
4 Ακατέργαστα δημητριακά
Η επιλογή ακατέργαστων δημητριακών, όπως ολικής αλέσεως ψωμί, κους κους, προσφέρει πολύτιμες ίνες και θρεπτικά συστατικά. Οι ακατέργαστοι υδατάνθρακες συμβάλουν στην κινητικότητα του εντέρου και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Για να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε αυτούς τους τέσσερις υδατάνθρακες στη διατροφή σας. Θυμηθείτε να προτιμάτε τους φυσικούς, ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες και να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει επίσης πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Η Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων – όπως αυτοί που βρίσκονται σε ζαχαρούχα ροφήματα και επεξεργασμένα τρόφιμα – μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων πεπτικών διαταραχών. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλει στην υγεία του εντέρου θρέφοντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντερικού μικροβιώματος, ρυθμίζοντας τις κινήσεις του εντέρου και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Μην ξεχνάτε να προσαρμόζετε τη διατροφή σας στις ατομικές σας ανάγκες και να συμβουλεύεστε έναν διαιτολόγο ή γαστρεντερολόγο για περαιτέρω συμβουλές. Με τη σωστή διατροφή, μπορείτε να βελτιώσετε τη λειτουργία του εντέρου και να προστατεύσετε την υγεία σας μακροπρόθεσμα.