Site icon Όλο Υγεία

Το ζυμωμένο ρόφημα που μειώνει βάρος, σάκχαρο, φλεγμονή και άγχος και ενισχύει την καρδιά και το έντερο

Το ζυμωμένο ρόφημα που μειώνει βάρος, σάκχαρο, φλεγμονή και άγχος και ενισχύει την καρδιά και το έντερο

Φωτογραφία: 123rf

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα διάσημο ζυμωμένο ρόφημα ωφελεί την υγεία του εντέρου, αλλά υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς, στην απώλεια βάρους και πολλά άλλα. Γνωρίζετε ποιο είναι;

Αρτηριακή πίεση: Το καλύτερο βραδινό σνακ εάν έχετε υπέρταση – Συνιστάται από διαιτολόγο

Ποιο είναι το ζυμωμένο ρόφημα και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Μελέτες που αποδεικνύουν όλα τα οφέλη του κεφίρ βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το προσθέσουν στη διατροφή τους χωρίς κανέναν κίνδυνο. Μπορείτε να βρείτε κεφίρ που πωλείται σε πολλά καταστήματα και μπορεί να παρασκευαστεί στο σπίτι. Παραδοσιακά, βρίσκεται ως ένα ζυμωμένο ρόφημα από αγελαδινό γάλα που μοιάζει με ένα λεπτό γιαούρτι. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί από μη γαλακτοκομικές πηγές.

  1. Βελτιώνει την πέψη και την υγεία του εντέρου
  2. Καταπολεμά τις λοιμώξεις
  3. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία
  4. Ενδυναμώνει τα οστά
  5. Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος
  6. Μειώνει τη φλεγμονή
  7. Ενισχύει τη μνήμη
  8. Ανακουφίζει από το άγχος
  9. Υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους

1. Βελτιώνει την πέψη και την υγεία του εντέρου

Τα προβιοτικά στο κεφίρ τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου, την κοινότητα των μικροοργανισμών που ζουν σε όλο το πεπτικό σας σύστημα. Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει και άλλους τομείς της συνολικής υγείας.

Για παράδειγμα, τα στοιχεία υποδηλώνουν συνεχή επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ή την προστασία από διάφορες ασθένειες. Η εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει γαστρεντερικά προβλήματα όπως:

Επειδή το κεφίρ μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε το κεφίρ για να μειώσετε τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

2. Καταπολεμά τις λοιμώξεις

Το κεφίρ περιέχει μοναδικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να κατανοηθεί πώς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση διαφόρων τύπων βακτηρίων, όπως:

Εκτός από την προστασία από βακτηριακές λοιμώξεις, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ανταποκριθεί σε ιογενείς λοιμώξεις όπως η COVID-19 λόγω της συμμετοχής του στην ανοσολογική απόκριση.

Λίπος στο συκώτι: Ειδικός προτείνει smoothie που θα σας βοηθήσει να το αντιστρέψετε

3. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κεφίρ έχει φυσικές ιδιότητες αναστολέα του ACE (μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης), οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία ή τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ασθενειών, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια μελέτη που εξέτασε γυναίκες με παχυσαρκία διαπίστωσε ότι όσες κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην ολική χοληστερόλη, τη μη HDL χοληστερόλη και την LDL-«κακή» χοληστερόλη μετά την κατανάλωση τεσσάρων μερίδων κεφίρ την ημέρα για οκτώ εβδομάδες. Η ομάδα του κεφίρ παρουσίασε πιο σημαντικά οφέλη από εκείνους που κατανάλωναν μόνο δύο μερίδες γάλακτος χαμηλών λιπαρών ημερησίως.

4. Ενδυναμώνει τα οστά

Το κεφίρ είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, όπως το ασβέστιο. Περιέχει επίσης βιταμίνη Κ2, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου και βοηθά στην προστασία από τα κατάγματα. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, η οποία μειώνεται φυσικά με την ηλικία.

Σε μελέτες σε ζώα, το κεφίρ ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη της οστικής απώλειας και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να το κάνει ωφέλιμο για άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση.

5. Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το κεφίρ και το σάκχαρο του αίματος, ορισμένοι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες που σχετίζονται με τον διαβήτη. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι βοήθησε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα νηστείας και ινσουλίνης.

Ωστόσο, σε αυτήν τη μελέτη, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι επηρέασε την αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c), ένα χαρακτηριστικό του μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Μια ανασκόπηση έξι μελετών του 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κεφίρ έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη -κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το ήπαρ δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και δεν μπορούν εύκολα να απορροφήσουν ζάχαρη από το αίμα.

6. Μειώνει τη φλεγμονή

Η τακτική κατανάλωση κεφίρ έχει συσχετιστεί με οφέλη για ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Για να δείτε οφέλη, θα ήταν σημαντικό να ακολουθείτε μια συνεπή αντιφλεγμονώδη δίαιτα αντί να προσθέτετε ένα προϊόν όπως το κεφίρ στη ρουτίνα σας. Άλλα αντιφλεγμονώδη οφέλη που έχουν συνδεθεί με το κεφίρ περιλαμβάνουν:

Τα ευρήματα σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κεφίρ βασίζονται κυρίως σε μελέτες σε ζώα, επομένως απαιτείται πιο εις βάθος έρευνα.

7. Ενισχύει τη μνήμη

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 225 γραμμαρίων κεφίρ με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες βελτίωσε τη μνήμη σε ενήλικες συμμετέχοντες. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποια συστατικά του κεφίρ είναι υπεύθυνα για τη βελτίωση της μνήμης. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι τα οφέλη που παρατηρήθηκαν για τη μνήμη δεν σχετίζονταν με αλλαγές στο Lactobacillus. Επομένως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

8. Ανακουφίζει από το άγχος

Προκαταρκτική έρευνα, συμπεριλαμβανομένων μελετών σε ποντίκια, έχει δείξει ότι το κεφίρ μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο άγχος και το στρες. Οι ιδιότητες του κεφίρ ρυθμίζουν τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), ο οποίος είναι σημαντικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στα ποντίκια, μειώνει επίσης τα επίπεδα κορτικοστερόνης, η οποία είναι παρόμοια με την ανθρώπινη κορτιζόλη που αυξάνεται με το στρες.

Η υπερτροφή που μειώνει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

9. Υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους

Έχουν γίνει σημαντικές μελέτες σχετικά με το πώς τα προβιοτικά και τα ζυμωμένα τρόφιμα επηρεάζουν την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος. Η σχέση δεν είναι ακόμη σαφώς κατανοητή, αλλά φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ζυμωμένων τροφίμων και της διαχείρισης του βάρους και του σωματικού λίπους.

Πηγές: Very Well HealthFoods, International Journal of Environmental Research and Public Health, Nutrition Reviews, Journal of Clinical Lipidology, Osteoporosis International, Complementary Therapies in Clinical Practice, Current Drug Targets, Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Nutritional Neuroscience, Probiotics Antimicrob Proteins

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version