Η δωρεά οργάνων σώζει ζωές

δωρεά οργάνων

 

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αξία της δωρεάς οργάνων ήταν ο στόχος της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν, με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, το Παράρτημα Αμαρουσίου – Πεύκης της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ» και το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω».

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2024, στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Αμαρουσίου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.

Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση είχε διττό χαρακτήρα: Αφενός να τιμηθεί το πρόσωπο της μητέρας που μέσω αυτής δίδεται το θείο δώρο της ζωής και αφετέρου, σ΄  έναν αντίστοιχο παραλληλισμό, να τονιστεί η σημασία και η αξία της δωρεάς οργάνων, ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που, μέσω της μεταμόσχευσης, δίνει ελπίδα ζωής και αναγεννά πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα συνανθρώπους μας.

Σε μια άκρως συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τιμήθηκαν δύο , ενδεικτικά , μητέρες και ειδικότερα η ιατρός και συγγραφέας κ Ελευθερία Κρικέλη που δώρισε τα όργανα του πρόωρα χαμένου, στα 19 του μόλις χρόνια, γιού της Γιάννη Κρικέλη και η νεαρή κυρία Μαριαλένα Θεοδωράκη ,μητέρα-δότρια, που δώρισε μέρος του ήπατός της προκειμένου να σωθεί η νεογέννητη τότε κορούλα της

Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Βασίλειος Βούγας, MD,PhD. Συντονιστής διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής-Μονάδας Μεταμοσχεύσεως Οργάνων Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας  και η κ. Ελευθερία Κρικέλη, διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής Ομίλου «Υγεία»-Μητέρα», Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα και μητέρα που δώρισε τα όργανα του πρόωρα εκλιπόντα γιού της Γιάννη Κρικέλη.

«Με τη δωρεά οργάνων η ζωή νικά το θάνατο κι αυτό είναι θέμα επιλογής», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Αμαρουσίου – Πεύκης της «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗΣ» κ. ΄Ελενα Τσουκλείδου, ανοίγοντας την εκδήλωση,  και πρόσθεσε: «Η δωρεά οργάνων παραμένει ζητούμενο στην Ελλάδα. Μέσα από όλους μας πρέπει ν΄ αλλάξει η κουλτούρα μας γύρω από το θέμα αυτό, να ενημερωθούν οι πολίτες καλύτερα και ν΄ αλλάξει η αντίληψή μας στη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων». Η κ. Τσουκλείδου αναφέρθηκε επίσης στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Από Αύγουστο σε Αύγουστο» της ιατρού και συγγραφέως Ελευθερίας Κρικέλη, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την ΄Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών, στο οποίο περιγράφεται η απόφασή της να δωρίσει τα όργανα του γιου της. Ανακοίνωσε επίσης ότι, μετά από τη θετική ανταπόκριση του δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας γλυπτό που θα φιλοτεχνήσει η Ταμίας του Παραρτήματος Αμαρουσίου-Πεύκης της <<ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗΣ>>, μαρμαρογλύπτρια κ. Αιμιλία Γιαννοπούλου προς ευαισθητοποίηση του κοινού στη δωρεά οργάνων, μετά από συναπόφαση με το ΗΠΑΡχω.

 

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ.  Θεόδωρος Αμπατζόγλου αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης τόνισε ότι «μαζί με την τιμή που απευθύνουμε σε μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ζωής μας, τη Μητέρα μας, απευθύνουμε κάλεσμα ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων που μέσω αυτής έχουν σωθεί δεκάδες ζωές. Είναι μεγίστης αξίας κάθε πρωτοβουλία που ισχυροποιεί την αύξηση των δωρητών οργάνων και εμείς στεκόμαστε αρωγοί και στηρίζουμε κάθε σχετική δράση για τη δωρεά οργάνων  ως μία ύψιστη πράξη ανθρωπισμού και αγάπης.»

Συγκινητική ήταν η ομιλία της Προέδρου του Σωματείου Ηπατομοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω» κ. Χριστίνας Θεοδωρίδου η οποία αναφέρθηκε στην επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος που έκανε πριν 20 χρόνια και που την επανέφερε στη ζωή και κατάφερε να είναι κοντά στην ανατροφή των μικρών – τότε – παιδιών της.  Με παράδειγμα το προσωπικό της βίωμα η κ. Θεοδωρίδου τόνισε την αξία της δωρεάς οργάνων και την προσπάθεια που κάνει το σωματείο ηπατομοσχευθέντων προς το σκοπό αυτό.

Συγκινητική ήταν επίσης και η ομιλία του Δημήτριου Μαγγίνα, Πρόεδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα «ΣΥΝΕΧΙΖΩ»,  ο οποίος αναφέρθηκε στην περιπέτειά του και τη μεταμόσχευση καρδιάς που του έσωσε τη ζωή.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ κ. Μαρία Γιαννίρη και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος π. Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος. 

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με τραγούδια του ελληνικού και κλασικού ρεπερτορίου από την καθηγήτρια Μονωδίας Χριστίνα Σπηλιακοπούλου, συνοδευόμενη από την Καλλιόπη Φώτου στο πιάνο, υπό την επιμέλεια της διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου Φωτεινή Κοσκόρου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Νέου Ηρακλείου κ. Δέσποινα Αιβατζίδου, οι Αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου κ.κ.  Σπύρος Σταθούλης, Ρένα Χαλιώτη, Δημήτρης Σμυρνής, Ελένη Λέκκα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς Φανή Λέκκα, η Εντεταλμένη σε θέματα πρόληψης της Υγείας Κατερίνα Ιωάννου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κυριακή Κανάρη-Νταλή και Ευτυχία Παρασύρη, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων  και πλήθος κόσμου.

Όλο Υγεία

Scroll to Top