Μάριος Θεμιστοκλέους: Όποιος έχει κάνει αυτή τη στιγμή αίτηση για το ΕΚΑΒ θα τον προσλάβουμε

γιατροί

Ενίσχυση με προσωπικό των δομών Υγείας των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών. 200 επιπλέον γιατροί και νοσηλευτές και 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Στην κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω της τουριστικής περιόδου, στις παρεμβάσεις που προωθούνται για τη βελτίωση της επείγουσας φροντίδας, καθώς και στα νέα εργαλεία που εφαρμόζονται για την αξιολόγηση της νοσοκομειακής φροντίδας και την νέα δυνατότητα των ασθενών για παραλαβή φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι, αναφέρθηκε εκτενώς, μιλώντας στο MEGA ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

«Ξεκίνησε ο τουρισμός κι είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με τις άλλες χρονιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, με 3.200 επιπλέον επαγγελματίες υγείας. «Από πέρυσι, φέτος έχουμε 200 άτομα περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές», τόνισε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της σταθερής στελέχωσης των δομών που σηκώνουν μεγάλο βάρος την καλοκαιρινή περίοδο.

Στελέχωση του ΕΚΑΒ

Αναφορικά με το ΕΚΑΒ, εξήγησε ότι η ενίσχυση του στόλου και του ανθρώπινου δυναμικού συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς. Όπως είπε, «στο ΕΚΑΒ από πέρυσι έχουμε περισσότερη ενίσχυση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» και επισήμανε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το προσωπικό και όχι τα οχήματα. Οχήματα έχουμε αρκετά».

Ειδικά τον τελευταίο μήνα, έχουν προσληφθεί 300 άτομα επιπλέον προσωπικό, ενώ για πρώτη φορά, περιοχές της χώρας θα φτάσουν σε ρεκόρ αριθμού ασθενοφόρων που επιχειρούν καθημερινά. Όπως διευκρίνισε «Έχουμε προκηρύξει τις μόνιμες θέσεις, έχουν σταλεί στο ΑΣΕΠ και η διαδικασία προχωράει».
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «Όποιος έχει κάνει αυτή τη στιγμή αίτηση για το ΕΚΑΒ θα τον προσλάβουμε», ενώ ανάλογες προσλήψεις προβλέπονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Βραχιολάκι» στα ΤΕΠ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο ψηφιακό εργαλείο που εφαρμόζεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών το λεγόμενο «βραχιολάκι». Πρόκειται, όπως τόνισε, για τμήμα ενός συνολικού σχεδίου ενίσχυσης των ΤΕΠ. Το «βραχιολάκι» εφαρμόζεται «σταδιακά και πιλοτικά» και «αναμένεται να μπει σε όλα τα νοσοκομεία αρχές του 2026». Όπως εξήγησε, «έχουμε μια σημαντική μείωση των ωρών και είμαστε κοντά εκεί που θέλουμε να φτάσουμε στους χρόνους αναμονής».

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συστήματος είναι η δυνατότητα παρακολούθησης της διαδρομής του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως «μπορούμε για παράδειγμα να δούμε πόσο χρόνο καθυστέρηση έχουμε στο παθολογικό ιατρείο. Αν στον αξονικό έχουμε μεγάλη καθυστέρηση παρόλο που έχουμε κανονική ροή, σημαίνει ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Ο διοικητής του νοσοκομείου θα πρέπει να δει πού οφείλεται το πρόβλημα και να το λύσει».

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενιαίος χρόνος αναμονής στα Επείγοντα, καθώς οι περιπτώσεις διαβαθμίζονται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες. «Το τροχαίο θα αντιμετωπιστεί στο δευτερόλεπτο. Το περιστατικό που είναι στην κατηγορία που θα μπορούσε να μην έχει πάει και στο νοσοκομείο, αυτό σίγουρα η αναμονή του θα είναι μεγαλύτερη, γιατί μπαίνουν σε προτεραιότητα άλλα περιστατικά».

Αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας

Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της σχέσης του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας, ο Υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς.
«Είναι ένα μέτρο που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες», είπε, εξηγώντας πως οι ασθενείς, λίγες ημέρες μετά το εξιτήριό τους, θα λαμβάνουν SMS με έναν σύνδεσμο, μέσω του οποίου θα μπορούν να καταθέσουν την αξιολόγησή τους για τη συνολική εμπειρία στο νοσοκομείο.

Τέλος, αναφέρθηκε στο μέτρο της κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, το οποίο, όπως σημείωσε, «πάει πολύ καλά, υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες μεταρρυθμίσεις. Οι παραδόσεις φαρμάκων υψηλού κόστους αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που σε ορισμένες φάσεις δημιούργησε πίεση στο σύστημα, χωρίς όμως να ανακοπεί η συνολική θετική πορεία του μέτρου».

Όλο Υγεία

Scroll to Top