Ο ρόλος του Φαρμακοποιού στην παροχή υπηρεσιών στην ΠΦΥ

Φαρμακοποιοί

Συμπεράσματα του 16ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου στο Ρέθυμνο. Οι ραγδαίες εξελίξεις στον φαρμακευτικό χώρο αναδιατάσσουν το έργο του φαρμακοποιού.

Περισσότεροι από 485 σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του 16ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το Συντονιστικό Όργανο Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης, με την οργανωτική ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου στις 25 και 26 Μαΐου 2024 στο Ρέθυμνο.

Το συνέδριο περιλάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα επιστημονικών και επαγγελματικών ομιλιών με την ολοκλήρωση των οποίων παρουσιάστηκαν τα παρακάτω συμπεράσματα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον φαρμακευτικό χώρο αναδιατάσσουν το έργο του φαρμακοποιού της κοινότητας, επεκτείνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην κατεύθυνση της υποστήριξης της ΠΦΥ και στη συμμετοχή σε δράσεις για τη Δημόσια Υγεία.

Η φαρμακευτική επιστήμη, ζωντανή και δυναμικά εξελισσόμενη, προσφέρει νέες ελπίδες στον αγώνα κατά της ασθένειας. Οι ανακαλύψεις νέων βιοχημικών μηχανισμών, η έρευνα και η ανάπτυξη θεραπευτικών εφαρμογών, παρέχουν καινοτόμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικές συσκευές στη φαρέτρα της θεραπευτικής.

Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το φαρμακείο

Ωστόσο, αν και ο νέος δυναμικός ρόλος του φαρμακοποιού συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ζωής του ασθενή, το φαρμακείο καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, τα οποία δυναμιτίζουν τα θεμέλιά του και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων, όπως:

  •  οι ελλείψεις φαρμάκων
  •  η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
  •  τα προβλήματα βιωσιμότητας λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού
  •  η πληθωριστική έκρηξη
  •  το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον με την αύξηση των εξόδων που το φαρμακείο δεν δύναται να απορροφήσει
  •  το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και τον πανεπιστημιακό χώρο. Κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση 100 χρόνια ΒΙΑΝΕΞ. Παράλληλα λειτούργησε πλούσια και ενημερωμένη έκθεση με προϊόντα και υπηρεσίες φαρμακείου.
Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top