Aιφνίδιος βρεφικός θάνατος: Βιολογικά αίτια δείχνει νέα έρευνα

newborn baby

Παρά τις ερευνητικές προσπάθειες, δεν έχει βρεθεί ακόμα η ακριβής αιτία για τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στο ιατρικό αυτό αίνιγμα.

 

Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος συμβαίνει σε βρέφη ηλικίας 1 μηνός μέχρι 1 χρόνου, με την πλειοψηφία των περιστατικών να παρατηρείται σε βρέφη 2-4 μηνών. Συμβαίνει κυρίως την ώρα που το μωρό κοιμάται, χωρίς προηγουμένως να έχει εμφανιστεί κάποιο προειδοποιητικό σημάδι.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι ειδικοί, με επικεφαλής τον Dr. Robert (Robin) Hines, βοηθό καθηγητή Ιατρικής, του Νοσοκομείου Παίδων στη Βοστόνη, εξέτασαν βιολογικό υλικό από βρέφη που πέθαναν κατά την περίοδο 2004-2011. Τα πορίσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Neuropathology & Experimental Neurology, συνδέουν το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου με βιολογικές αιτίες. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι μια βιολογική ανωμαλία σε ορισμένα βρέφη ήταν αυτή που τα έκανε ευάλωτα στο θάνατο. Ειδικά, διαπιστώθηκε ότι ο υποδοχέας σεροτονίνης 2A/C είναι τροποποιημένος στις περιπτώσεις του συνδρόμου αυτού.

3 επικίνδυνοι παράγοντες

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου εμφανίζεται όταν συμβαίνουν μαζί τα τρία εξής:

1. Το βρέφος βρίσκεται κατά τον πρώτο χρόνο σε μια κρίσιμη περίοδο καρδιοαναπνευστικής ανάπτυξης.

2. Αντιμετωπίζει έναν εξωτερικό στρεσογόνο παράγοντα, όπως το να κοιμάται μπρούμυτα ή να μοιράζεται το κρεβάτι του με άλλο άτομο.

3. Έχει μια βιολογική ανωμαλία που το καθιστά ευάλωτο στον θάνατο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εφόσον, λοιπόν, η επιστήμη δεν έχει ακόμα βεβαιωθεί για τα ακριβή αίτια του συνδρόμου, πώς γίνεται η διάγνωση του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου; Όταν ένα βρέφος πεθάνει ξαφνικά στην κούνια του, πρέπει να αποκλειστούν κάποιες παθήσεις και ορισμένες πιθανότητες:

  • Το βρέφος είχε δεχτεί κακοποίηση.
  • Συνέβη κάποιο δυστύχημα.
  • Το βρέφος έπασχε από κάποια ασθένεια, όπως καρδιακά προβλήματα ή κάποιο μεταβολικό νόσημα, που όμως δεν είχε συμπτωματολογία και δεν είχε διαγνωστεί.

Εφόσον ο γιατρός ελέγξει τον χώρο όπου βρέθηκε νεκρό το βρέφος, θα μελετήσει το ιατρικό ιστορικό του. Εάν αποκλειστούν οι παραπάνω πιθανότητες, βγαίνει η διάγνωση για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

8 SOS που αυξάνουν τις πιθανότητες

Μπορεί τα αίτια για τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο ακόμα να διευρευνώνται από τους ειδικούς, υπάρχουν όμως παράγοντες που έχουν κατά καιρούς στοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες του συνδρόμου.

1. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

2. Προωρότητα

3. Χαμηλό βάρος γέννησης

4. Μητέρα μικρότερη των 20 χρόνων

5. Έκθεση του μωρού στον καπνό

6. «Ξένο» γάλα και όχι θηλασμός

7. Τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

8. Να κοιμάται το παιδί μπρούμυτα.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς

Η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ταλανίζει το μυαλό πολλών νέων γονιών και τους δημιουργεί αγωνία και άγχος. Οι ειδικοί συμβουλεύουν:

1. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μην καπνίζετε, μην καταναλώνετε αλκοόλ, και μην παίρνετε φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

2. Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι, ειδικά στο δωμάτιο του μωρού και σε οποιονδήποτε άλλο εσωτερικό χώρο.

3. Προσπαθήστε να θηλάσετε για όσο περισσότερο μπορείτε το μωρό σας.

4. Μην χρησιμοποιείτε στρώμα από νερό για το κρεβατάκι του μωρού.

5. Μη βάζετε στην κούνια μαλακές επιφάνειες, όπως μαξιλαράκια ή γούνινα για να κοιμάται το μωρό πάνω.

6. Μην αφήνετε μέσα στην κούνια του μωρού υφασμάτινα παιχνίδια, μικρά σεντονάκια, ή οτιδήποτε μπορεί να καλύψει το κεφαλάκι του.

7. Μη σκεπάζετε υπερβολικά το μωρό σας καθώς η υπερθέρμανση μπορεί να το οδηγήσει σε βαθύ ύπνο. Ελέγχετε σωστά τη θερμοκρασία του δωματίου.

8. Να επισκέπτεστε τακτικά τον παιδίατρό σας που παρακολουθεί την πορεία ανάπτυξης του μωρού, και είναι ο πλέον αρμόδιος να σας δώσει τις σωστές συμβουλές για τη φροντίδα του.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top