Η ουρική αρθρίτιδα συνδέεται στενά με νευροεκφυλιστική νόσο

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αρθροπάθεια, η οποία οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού μας να ρυθμίσει τα επίπεδα της παραγωγής ή της αποβολής του ουρικού οξέος.

 

Πρόκειται για τη συχνότερη φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων. Παλιά ήταν γνωστή και ως «ποδάγρα» λόγω της συχνής εντόπισής της στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Ο όρος, όμως δεν χρησιμοποιείται πλέον καθώς η άρθρωση αυτή, δεν είναι η μόνη που προσβάλλεται από τη νόσο.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηγήθηκε μιας μελέτης σχετικά με τη σχέση μεταξύ ουρικής αρθρίτιδας και νευροεκφυλιστικής νόσου. Στην εργασία με τίτλο ” Σύνδεση της ουρικής αρθρίτιδας με την εγκεφαλική εφεδρεία και την ευπάθεια σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες”, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, η ομάδα διαπιστώνει αξιοσημείωτες συνδέσεις μεταξύ της κοινής αρθριτικής πάθησης των αρθρώσεων και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα έχουν μικρότερους συνολικούς και περιφερειακούς όγκους εγκεφάλου και δείκτες υψηλότερου εγκεφαλικού σιδήρου.

Οι συμμετέχοντες με ουρική αρθρίτιδα είχαν επίσης υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας  όλων των αιτιών, νόσου του Πάρκινσον,  τρόμου, ιδίως, τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη διάγνωση.

Οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι οι χαμηλότεροι νευροανατομικοί πόροι μεταξύ των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα μπορεί να εξηγούν την υψηλότερη ευπάθειά τους σε πολλαπλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Τόσο η γενετικά προβλεπόμενη ουρική αρθρίτιδα όσο και το ουρικό οξύ ορού συσχετίστηκαν σημαντικά με τους περιφερειακούς όγκους της φαιάς ουσίας.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι η πιο συχνή φλεγμονώδης αρθρίτιδα που επηρεάζει ~1% έως 4% του πληθυσμού.

Η ανεπαρκής διήθηση των νεφρών ή η υπερπαραγωγή ουρικού οξέος μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση και σχηματισμό μικροσκοπικών αιχμηρών κρυστάλλων μέσα και γύρω από τους ιστούς των αρθρώσεων. Το κλινικό σύνδρομο της ουρικής αρθρίτιδας χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στις αρθρώσεις και οίδημα που οφείλεται σε κρυστάλλους ουρικού οξέος. Ο εγκέφαλος δεν είχε θεωρηθεί προηγουμένως ότι επηρεάζεται.

Τι έδειξε η μελέτη

Για τη μελέτη, αναλύθηκαν δεδομένα από 11.735 συμμετέχοντες (1.165 με απεικόνιση του εγκεφάλου) με διάγνωση ουρικής αρθρίτιδας, όπως συλλέχθηκαν από την προηγούμενη μελέτη της βρετανικής βιοτράπεζας UK Biobank.

Η ουρική αρθρίτιδα συσχετίστηκε με 43% υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον και σχεδόν επταπλάσιο ποσοστό πιθανού ουσιώδους τρόμου σε σύγκριση με τους μάρτυρες.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της μελέτης της βρετανικής βιοτράπεζας, οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα ήταν υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τους ασθενείς ελέγχου (11% έναντι 5%). Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ουρικής αρθρίτιδας και νευροεκφυλιστικής νόσου.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να παρακολουθούνται για γνωστικά και κινητικά συμπτώματα νευροεκφυλιστικής νόσου, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου τους, ιδίως κατά την πρώιμη περίοδο μετά τη διάγνωση.

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top