Οσφυαλγία: Αποσυμπίεση σπονδυλικής στήλης χωρίς χειρουργείο γίνεται;

πόνο στη μέση

Οσφυαλγία σημαίνει πόνος στη μέση. Δεν αποτελεί πάθηση, αλλά σύμπτωμα που υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας πάθησης. Ο Φυσικοθεραπευτής – Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς μας εξηγεί πώς μπορεί να γίνει αποσυμπίεση σπονδυλικής στήλης χωρίς νυστέρι.

 

Γιώργος Κακαβάς, Φυσικοθεραπευτής – Χειροθεραπευτής

Οι αναπηρίες που σχετίζονται με τα προβλήματα και τους πόνους στην πλάτη και κατά συνέπεια η επιβάρυνση του γενικού πληθυσμού έχουν αυξηθεί, παρά τις πολυάριθμες θεραπείες και τους πόρους που δαπανώνται για την υγειονομική περίθαλψη. Η αυξητική αυτή τάση αναπόφευκτα θα συνεχιστεί, ειδικά όσον αφορά τον αριθμό πασχόντων που δεν μπορούν να εργαστούν, με σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και στο εργατικό δυναμικό ενός έθνους.

Η οσφυαλγία ταλαιπωρεί το 80% των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι ένας πόνος που εμφανίζεται χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα (μέση) και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς.

«Η οσφυαλγία είναι επίσης ένα σημαντικό οικονομικό ζήτημα και μια πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος που αποδίδεται στην οσφυαλγία εκτιμάται ότι είναι πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο χρόνιος σπονδυλικός πόνος (συνεχής πόνος που διαρκεί μέχρι ή και περισσότερο από 3 μήνες) εμφανίζεται σε 2% έως 8% των ατόμων με οσφυαλγία.

Τι θεραπείες υπάρχουν για την οσφυαλγία;

Η πληθώρα των θεραπειών για την οσφυαλγία (LBP) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένουν οι συνηθισμένες μορφές θεραπείας:

 • Τα οπιοειδή
 • η ένεση στη σπονδυλική στήλη,
 • η ανάπαυση στο κρεβάτι,
 • η έλξη του δέρματος
 • η χειρουργική αποκατάσταση

Τι κάνει η θεραπεία αποσυμπίεσης σπονδυλικής στήλης;

«Η θεραπεία αποσυμπίεσης σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει τέντωμα της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιώντας τραπέζι έλξης ή παρόμοια μηχανοκίνητη συσκευή, με στόχο την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη ή/και τον πόνο στα πόδια», όπως αναφέρει ο Φυσικοθεραπευτής – Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab και προσθέτει: Η αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης είναι ένας τύπος θεραπείας έλξης που εφαρμόζεται στη σπονδυλική στήλη σε μια προσπάθεια να επιφέρει πολλά θεωρητικά οφέλη:

 • Δημιουργεί μια αρνητική ενδοδισκική πίεση για να προωθήσει την ανάσυρση ή την επανατοποθέτηση του υλικού του δίσκου με κήλη ή δισκική προβολή.
 • Δημιουργεί μια χαμηλότερη πίεση στο δίσκο που θα προκαλέσει εισροή θεραπευτικών θρεπτικών ουσιών και άλλων ουσιών σε αυτόν.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η θεραπεία αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη θεραπεία πολλών συμπτωμάτων και καταστάσεων, όπως

 • Διαρκή πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα
 • Ισχιαλγία που αναφέρεται σε πόνο, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα που εκτείνεται κάτω από το πόδι
 • Διόγκωση ή κήλη σπονδυλικών δίσκων
 • Εκφυλιστική νόσο του δίσκου
 • Σύνδρομο οπίσθιας όψης (φθαρμένες σπονδυλικές αρθρώσεις)
 • Ασθενείς ή τραυματισμένες ρίζες νωτιαίου νεύρου

Πώς εφαρμόζεται στη σπονδυλική στήλη η θεραπεία αποσυμπίεσης;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς ξαπλώνουν εντελώς ντυμένοι με το πρόσωπο προς τα επάνω ή προς τα κάτω σε ένα μηχανοκίνητο τραπέζι με ένα κινούμενο κάτω μέρος.

Ο ειδικός τοποθετεί ένα λουρί γύρω από τους γοφούς του ατόμου με ένα άλλο τοποθετημένο γύρω από τον κορμό. Το πάνω μέρος του τραπεζιού παραμένει σε σταθερή θέση, ενώ το κάτω μέρος, στο οποίο είναι συνδεδεμένος ο ασθενής, γλιστρά εμπρός και πίσω για να παρέχει τη συγκεκριμένη έλξη και χαλάρωση που χρειάζεται ο ασθενής και δημιουργεί αρνητική πίεση στο μεσοσπονδύλιο δίσκο δίνοντας λύση στα προβλήματα δισκοπάθειας και ριζίτιδας.

Κατά τη διάρκεια ή μετά από αυτή τη διαδικασία, ο ασθενής θα πρέπει να αισθάνεται τέντωμα στη σπονδυλική στήλη χωρίς πόνο στη μέση.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία: Περίπου 30-45 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί συνεχή θεραπεία για πέντε έως επτά εβδομάδες.

Ποιοι δεν πρέπει να τη δοκιμάσουν;

Μπορεί να μην αποδειχθεί χρήσιμη για άτομα με κατάγματα, όγκους, προχωρημένη οστεοπόρωση, μεταλλικά εμφυτεύματα στη σπονδυλική στήλη και έγκυες γυναίκες.

Scroll to Top