10 λάθη μας στο ντους το χειμώνα που κάνουν κακό στο δέρμα μας

ντους

Κάποιες συνήθειες στο ντους μπορεί να επιβαρύνουν το δέρμα μας ενώ κάποιες άλλες το βοηθούν να ενυδατωθεί και να καθαριστεί σωστά. Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να κάνετε ντους;

Σύμφωνα με Βρετανική μελέτη, οι ενήλικες περνούν διπλάσιο χρόνο κάτω από το νερό από όσο θα έπρεπε όταν κάνουν ντους ,με αποτέλεσμα να ερεθίζουν το δέρμα τους (κατά μέσο όρο 10 λεπτά – με τους μισούς να λένε ότι θα έμεναν για περισσότερο αν είχαν  χρόνο).

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες στο ντους που κάνουν  κακό στο δέρμα μας και για αυτό πρέπει να τις αποφεύγουμε. Για παράδειγμα, το πιο σύντομο ντους είναι καλύτερο, καθώς το δέρμα καταπονείτε για την απόλαυση ενός μεγαλύτερου ντους, ειδικά σε περιοχές με σκληρό νερό. Πέντε λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος.

«Η επανειλημμένη έκθεση σε σκληρό νερό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση στο δέρμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και ερεθισμό μέσω της δυσλειτουργίας του δερματικού φραγμού», εξηγεί η δερματολόγος  Dr. ‘Αλια Αχμέντ, η οποία αναφέρει 10 κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε όταν κάνουμε ντους όπως για παράδειγμα να πλένετε καλά ό,τι χρησιμοποιείτε στο μπάνιο (σφουγγάρι, ξυραφάκια κλπ), να χρησιμοποιείτε ζεστό και όχι καυτό νερό  καθώς και να αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα.

10 λάθη που κάνουμε στο ντους και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε:

  1. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για πλύσιμο, αντί για σφουγγάρι
  2. Πάντα να πλένετε περιοχές όπως αυτιά, δάχτυλα και πόδια
  3. Προσπαθείτε να κάνετε ντους μία φορά την ημέρα και όχι πάνω από 5 λεπτά
  4. Φροντίστε να ξεπλένετε σωστά τα προϊόντα
  5. Μην δυναμώνετε πολύ την ένταση του ζεστού νερού
  6.  Μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει ένα παγωμένο ντους
  7. Δεν χρειάζεται να σαπουνιστείτε δύο φορές εάν χρησιμοποιείτε ένα κατάλληλο ενυδατικό πλύσιμο σώματος
  8. Πλύνετε το πρόσωπό σας στο νεροχύτη μετά το ντους σας με χλιαρό νερό
  9. Επιλέξτε προϊόντα που θρέφουν το δέρμα, αντί να το ξηράνουν
  10. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια μέτρια θερμοκρασία στο νερό

Μπάνιο με ζεστό νερό

Αν και το μπάνιο με ζεστό νερό μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό, κυρίως τώρα τον χειμώνα, ωστόσο μπορεί να ταλαιπωρήσει το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, δημιουργώντας παραπάνω ξηρότητα και κνησμό.  “Το ζεστό νερό διαστέλλει τα αγγεία , ενώ το δέρμα θέλει να χαλαρώσει, και έτσι προκαλούνται φλεγμονές και κνησμοί.“, επισημαίνει η δερματολόγος Dr. ‘Αλια Αχμέντ.

Από την άλλη, ένα κρύο ντους έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό σας, αφού εκτός από το να είναι αναζωογονητικό και να σας ξυπνάει ευχάριστα το πρωί, μπορεί και να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα σας.

Ακόμα, βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, αλλά και στην χαλάρωση των μυών μετά από μία δύσκολή προπόνηση στο γυμναστήριο, ενώ μπορεί να κάνει το δέρμα και τα μαλλιά σας να λάμπουν.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε σφουγγάρι;

Πολλοί για να νιώθουν καθαροί μετά το μπάνιο, σαπουνίζονται για ακόμα μία φορά, ενώ χρησιμοποιούν σφουγγάρι για να καθαρίσουν καλύτερα κάποια σημεία του σώματός τους. Στην πραγματικότητα δεν είναι αναγκαίο να σαπουνιστείτε για δεύτερη φορά, μία φορά φτάνει για να απομακρύνετε τα βακτήρια, τη λιπαρότητα και ό,τι άλλο συγκεντρώνει το σώμα μετά από μία δύσκολη μέρα.

Αυτό το συναίσθημα ότι το δέρμα είναι πεντακάθαρο, αν και το επιθυμούν πολλοί, μπορεί να είναι και σημάδι ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε σας ξεραίνουν το δέρμα.

Πολλοί ακόμα προτιμούν να κάνουν απολέπιση κατά τη διάρκεια του ντους, για να νιώθουν ακόμα πιο καθαροί . Αν και η απολέπιση έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς βοηθά τα ενυδατικά προϊόντα να εισχωρήσουν καλύτερα στο δέρμα, βοηθά τους πόρους να μην φράζουν, καθώς και τις τρίχες να μην γυρίζουν ωστόσο δεν είναι  απαραίτητη για όλα τα δέρματα.

Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, ξηρό ή φλεγμαίνει, καλό θα είναι να αποφύγετε την σκληρή απολέπιση , καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας ακόμα περισσότερο ή και να χειροτερέψει την ήδη υπάρχουσα φλεγμονή.

Τέλος, η δερματολόγος αναφέρει πως τα χέρια σας είναι πιο αποτελεσματικά από τα σφουγγάρια, αφού συχνά τα σφουγγάρια μαζεύουν μικρόβια και βακτήρια, αν δεν πλένονται τακτικά.

Μάλιστα προτείνει, να επιλέξετε ένα αφρόλουτρο και ένα σαμπουάν που να σας προσφέρει ενυδάτωση και να είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του δέρματος και των μαλλιών σας.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top