Πότε είναι απαραίτητη η απολέπιση; Τι πρέπει να προσέχετε, σύμφωνα με ειδικό του Χάρβαρντ

απολέπιση
  • Υπάρχουν δύο τύποι απολέπισης: μηχανικός και χημικός.
  • Η μηχανική απολέπιση χρησιμοποιεί ένα εργαλείο, όπως μια βούρτσα ή ένα scrub, για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.
  • Η χημική απολέπιση χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να υγροποιήσει τα νεκρά κύτταρα.
  • Η απολέπιση δεν είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί να είναι ωφέλιμη για τα χέρια, τα πόδια και το ξηρό δέρμα.

Η απολέπιση αναζωογονεί το δέρμα και προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Εσείς έχετε κάνει απολέπιση τώρα τελευταία; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να προσέχετε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα βιντεάκια για την απολέπιση είναι άπειρα. Βιντεάκια με οδηγίες για τη διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων από την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, βιντεάκια με συμβουλές για τα τέλεια προϊόντα, βιντεάκια με οδηγίες για να αποκτήσετε ένα ολοκαίνουριο δέρμα. Τι είναι τελικά αλήθεια απ’ όλα αυτά;

Μία δερματολόγος του Χάρβαρντ αναφέρει ότι πολλά από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υπερβολικά.

«Δεν νομίζω ότι η απολέπιση πρόκειται να διορθώσει τις ρυτίδες οποιουδήποτε» λέει χαρακτηριστικά η Rachel Reynolds, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας και διευθύντρια στο Beth Israel Deaconess Medical Center. Αν και προσφέρει οφέλη, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα αν δεν την κάνετε προσεκτικά ή αν χρησιμοποιήσετε εργαλεία ή χημικά που δεν ανέχεται το δέρμα σας. Γι’ αυτό, σας συμβουλεύει, να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Πώς γίνεται η απολέπιση;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι: ο μηχανικός και ο χημικός. Καθένας από αυτούς έχει τα πλεονεκτήματά του.

Η μηχανική (ή φυσική) απολέπιση χρησιμοποιεί ένα εργαλείο, όπως μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι λούφα ή ένα scrub που περιέχει λειαντικά σωματίδια, για τη φυσική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

«Η μηχανική απολέπιση μπορεί να βελτιώσει τη λάμψη του δέρματος αφαιρώντας ένα νεκρό στρώμα δέρματος που μπορεί να το κάνει να φαίνεται θαμπό» αναφέρει η Δρ Reynolds. «Και μπορεί να βοηθήσει να ξεβουλώσουν λίγο οι πόροι, γεγονός που μπορεί να μειώσει ορισμένους τύπους ακμής».

Η χημική απολέπιση χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να υγροποιήσει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. «Τα χημικά απολεπιστικά λειτουργούν σε ένα μικροεπίπεδο για να βοηθήσουν στη διάλυση των περιττών κυττάρων του δέρματος και στη μείωση της ανομοιόμορφης μελάγχρωσης που κάθεται στην επιφάνεια του δέρματος» εξηγεί η ίδια. «Αποκαθιστούν επίσης τη λάμψη του δέρματος και  βελτιώνουν την ακμή» αναφέρει η Δρ Reynolds.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που χαρακτηρίζονται ως απολεπιστικά. Αλλά η Δρ Reynolds εφιστά την προσοχή σας, γιατί, όπως λέει, «πρόκειται για μία εντελώς ανεξέλεγκτη αγορά και οι εταιρείες καλλυντικών μπορούν να προβάλλουν ισχυρισμούς που δεν τεκμηριώνονται σε πραγματικές κλινικές δοκιμές».

Χρειάζεται να κάνετε απολέπιση στο δέρμα σας;

Το σίγουρο είναι ότι αν δεν κάνετε απολέπιση, δεν θα πάθετε κάτι, αναφέρει η Δρ Reynolds. «Απλώς κυκλοφορείτε με ελαφρώς ξηρό δέρμα, το οποίο είναι ασήμαντο εκτός από αισθητικούς λόγους» τονίζει η ίδια.

Σύμφωνα με την ίδια, αν και δεν είναι απαραίτητο, μπορείτε να κάνετε απολέπιση στα χέρια και τα πόδια. Καθώς γερνάτε, οι περιοχές αυτές γίνονται πιο ξηρές από ό,τι άλλα μέρη του σώματος και οι άνθρωποι παρατηρούν ότι το δέρμα εκεί ξεφλουδίζει.

Μπορεί να βλάψει το δέρμα σας;

Τόσο οι φυσικές όσο και οι χημικές τεχνικές μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας, τονίζει η ιατρός. Το ευαίσθητο δέρμα είναι πιο πιθανό να ερεθιστεί από οποιοδήποτε απολεπιστικό. Και η υπερβολή -είτε τρίβοντας πολύ δυνατά είτε χρησιμοποιώντας ένα προϊόν με υψηλότερες συγκεντρώσεις οξέων- μπορεί να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής και το δέρμα σας να φαίνεται κόκκινο και σκασμένο.

«Η φυσική απολέπιση που γίνεται πολύ σκληρά μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη φλεγμονώδη ακμή, κάνοντάς την χειρότερη», λέει η Δρ Reynolds. «Επίσης, η απολέπιση μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα».

Ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι;

Η Δρ Reynolds συνιστά τα χημικά απολεπιστικά έναντι των φυσικών εκδοχών, λέγοντας πως «μερικές φορές τα λειαντικά σε αυτά τα απολεπιστικά βερίκοκου, για παράδειγμα, μπορεί να το παρακάνουν, επιδεινώνοντας το δέρμα και δημιουργώντας φλεγμονή».

Και σας συμβουλεύει:

  • Αν δεν έχετε κάνει τη διαδικασία στο παρελθόν, ξεκινήστε με ένα απλό πανί για να διαπιστώσετε πόσο καλά ανταποκρίνεται το δέρμα σας σε ήπιες προσπάθειες φυσικής απολέπισης. Στη συνέχεια, δοκιμάστε ήπια χημικά απολεπιστικά. Προχωρήστε σε ισχυρότερες συγκεντρώσεις μόνο αν χρειάζεται.
  • Αν ελπίζετε να εξαλείψετε επίμονα δερματικά προβλήματα όπως καφέ κηλίδες στο πρόσωπο ή μικρά, χρωματισμένα εξογκώματα συχνά στο μέτωπο ή το πηγούνι, σκεφτείτε να υποβληθείτε σε χημική απολέπιση σε ιατρείο δερματολόγου.
  • Μην κάνετε απολέπιση κάθε μέρα. Το πολύ-πολύ να κάνετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top