Πόσο διαρκούν τα προϊόντα μακιγιάζ – Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κρατάτε τα κραγιόν πάνω από 1 χρόνο

προϊόντα μακιγιάζ

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να κρατάτε τα παλιά αγαπημένα σας προϊόντα μακιγιάζ, με την πάροδο του χρόνου φιλοξενούν βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά δερματικά προβλήματα.

Η ξεραμένη μάσκαρα μπορεί να είναι φωλιά για δυσάρεστα βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις των βλεφάρων, όπως επιπεφυκίτιδα ή βλεφαρίδες που πονούν.

Την ίδια στιγμή, οι δερματολόγοι πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με εξανθήματα ακμής, εξανθήματα στα βλέφαρα και φολιδωτά, κόκκινα μάγουλα χάρη στο foundation και το ρουζ που έχουν περάσει κατά πολύ την ημερομηνία χρήσης τους.

Κάθε φορά που ανοίγετε ένα προϊόν μακιγιάζ, τα βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν και να ευδοκιμήσουν στο υγρό δοχείο ή στο ντουλάπι του μπάνιου.

@hannahpageb IS THIS MOLD?! I’m upset!!! Otw to Sephora now to restock omg #beautyblender #dirtybeautyblender #makeuptips #makeup #moldybeautyblender ♬ original sound – Hannah Page Bell

Εάν τα χέρια σας είναι βρώμικα όταν βάζετε μακιγιάζ, αυτό μπορεί επίσης να μεταφέρει μικρόβια στο προϊόν. Και από τη στιγμή που τα βακτήρια βρίσκονται στο δέρμα, μπορούν να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν, προκαλώντας μολύνσεις και κηλίδες.

Αλλά τα βέλτιστα χρονοδιαγράμματα για τη μη χρήση των προϊόντων μακιγιάζ εξαρτώνται από δύο παράγοντες. Πρώτον, το κλίμα: τα προϊόντα που αποθηκεύονται σε ζεστές και υγρές τοποθεσίες θα γίνουν επικίνδυνα με πολύ ταχύτερο ρυθμό, καθώς η θερμότητα και η υγρασία προάγουν την ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων. Δεύτερον, ο τύπος του προϊόντος…

Διάρκεια ζωής των προϊόντων μακιγιάζ

  1. Μάσκαρα: 3 μήνες
  2. Μολύβι ματιών: 6 μήνες – Eyeliner: 3 μήνες
  3. Foundation και πούδρες: 2 χρόνια
  4. Κραγιόν: 1 χρόνο
  5. Εργαλεία εφαρμογής μακιγιάζ: 3-6 μήνες

1. Μην κρατάτε τη μάσκαρα περισσότερο από τρεις μήνες

Μην κρατάτε μια μάσκαρα για περισσότερο από τρεις μήνες, προειδοποιεί ο Δρ. Joshua Zeichner, δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη. Οι βλεφαρίδες και τα βλέφαρα έχουν φυσικά βακτήρια πάνω τους, πράγμα που σημαίνει ότι μια μάσκαρα ή ένα eyeliner μπορεί να τα συγκεντρώσει κατά τη χρήση.

Όταν επιστραφεί στο σκοτεινό, υγρό δοχείο του το προϊόν, τα βακτήρια αυτά μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας μόλυνση κατά την εκ νέου εφαρμογή.

Και στους τρεις μήνες, είναι πιθανό να έχουν συσσωρευτεί αρκετά βακτήρια για να κινδυνεύσετε με μόλυνση. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν σημάδια που πρέπει επίσης να προσέξετε.

Εάν αρχίσει να μυρίζει περίεργα, όπως πλαστικό που καίγεται, και είναι πολύ σβολιασμένη, είναι πιθανό να έχει λήξει, είπε η Δρ. Jeannette Graf, δερματολόγος στο Great Neck της Νέας Υόρκης, στο Health.

Η Mayo Clinic συμβουλεύει να την πετάξετε αν το σωληνάριο της μάσκαρας φαίνεται να στεγνώνει – και να αποφύγετε την προσθήκη νερού στο προϊόν, καθώς θα αυξήσει τις ιδιότητες ανάπτυξης βακτηρίων.

2. Το μολύβι ματιών έχει διάρκεια ζωής έξι μηνών – αλλά το eyeliner μόνο τρεις

Καλό είναι να αντικαθιστάτε τα eyeliner κάθε τρεις έως έξι μήνες, αλλά τα μολύβια μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από τα υγρά.

Τα προϊόντα που περιέχουν νερό, όπως το υγρό eyeliner, είναι πιο επιρρεπή στα βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα, λένε οι ειδικοί.

3. Τα foundation και οι πούδρες έχουν διάρκεια ζωής δύο χρόνια

Τα Primer και τα foundation διαρκούν συνήθως περίπου δύο χρόνια, είπε ο Δρ. Zeichner.

Αλλά αν παρατηρήσετε ότι το υγρό σας foundation διαχωρίζεται ή αλλάζει χρώμα πριν από αυτή την ημερομηνία, ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε, καθώς μπορεί να είναι σημάδι συσσωρευμένων βακτηρίων.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις, καθώς τα βακτήρια εισχωρούν στους πόρους στο δέρμα σας. Τα προϊόντα σε σκόνη όπως το ρουζ και η σκιά ματιών συνήθως διαρκούν περίπου δύο χρόνια.

Οι σκιές ματιών χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς έρχονται σε επαφή με μια βλεννογόνο μεμβράνη, όπου υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για τα βακτήρια να εισχωρήσουν στη σκόνη.

Εάν είχατε μια λοίμωξη των ματιών, όπως το ροζ μάτι, μπορεί να έχουν εισχωρήσει μικρόβια στα προϊόντα σας ενώ είχατε ορατά συμπτώματα.

4. Μην κρατάτε ποτέ ένα κραγιόν περισσότερο από ένα χρόνο

Τα κραγιόν πρέπει να ανανεώνονται κάθε χρόνο, είπε ο Δρ. Zeichner. Καθώς το προϊόν χρησιμοποιείται απευθείας στο στόμα, είναι ένας εύκολος τρόπος μεταφοράς των δυσάρεστων βακτηρίων από τα τρόφιμα στο περιβάλλον δέρμα.

Σύμφωνα με τον διάσημο δερματολόγο Δρ. Ajay Rana, έχει βρεθεί ότι τα ληγμένα κραγιόν περιέχουν εντερόκοκκο faecalis, ένα θανατηφόρο βακτήριο που προκαλεί μηνιγγίτιδα. Το 2015, επιστήμονες στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι τα παλιά lipgloss περιείχαν μη ασφαλή επίπεδα δυνητικά θανατηφόρου βακτηρίου enterococcus faecalis.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να μοιράζεστε κραγιόν και οποιαδήποτε προϊόντα μακιγιάζ με άλλους, καθώς αυτός μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για τα βακτήρια να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο, προσθέτουν οι ειδικοί.

5. Τα εργαλεία εφαρμογής μακιγιάζ διαρκούν τρεις έως έξι μήνες

Τα εργαλεία εφαρμογής μακιγιάζ, όπως ένα σφουγγάρι ή ένα πινέλο, θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις έως έξι μήνες.

Τα σφουγγάρια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα επειδή συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια, ιδιαίτερα εκείνα που είναι υγρά. Εάν παραμείνουν βακτήρια στο σφουγγάρι, η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη εξανθήματα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top