Παθητικό κάπνισμα: Τι ασθένειες προκαλεί στα παιδιά

παθητικό κάπνισμα στα παιδιά

Θυμηθείτε: αν καπνίζετε κοντά σε παιδιά, καπνίζουν κι αυτά! Το παθητικό κάπνισμα έχει τις ίδιες ακριβώς βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό με κάποιον που καπνίζει.

 

Εάν καπνίζετε μπροστά στα παιδιά αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος επειδή οι πνεύμονές τους είναι μικρότεροι από των ενηλίκων και το ανοσοποιητικό τους πιο ανώριμο.

Ο καπνός του τσιγάρου είναι τοξικός και περιέχει χιλιάδες επιβλαβείς ουσίες, η εισπνοή των οποίων αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό μας. Έτσι ακόμη και αν κάποιος δεν καπνίζει αλλά βρίσκεται σε περιβάλλον καπνιστών, εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, η εισπνοή και μόνο του καπνού που υπάρχει στο χώρο είναι εξίσου επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα όπως εάν κάπνιζε ο ίδιος. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά.

Ακόμα κι αν καπνίζετε μακριά από τα παιδιά, οι πνεύμονές τους μπορεί να επηρεαστούν. Χρειάζονται κατά μέσο όρο πέντε ώρες για να καθαρίσει ο αέρας ενός δωματίου από καπνό.

Τι παθαίνουν τα παιδιά όταν καπνίζετε μπροστά τους

Μελέτες δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει οποιοδήποτε ακόμα κι αν εκτεθούν για λίγο. Εάν καπνίζετε σε εσωτερικούς χώρους, οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου παραμένουν στον αέρα για ώρες. Δεν μπορείτε να μειώσετε τον καπνό σε αποδεκτά επίπεδα, ακόμα κι αν αερίζετε ή φιλτράρετε τον αέρα. Μόνο περιβάλλοντα 100% χωρίς καπνό μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Δείτε τί συμβαίνει στα παιδιά όταν καπνίζετε:

 

παθητικό κάπνισμα και παιδιά
Photo Pixabay.com

1 Εισπνέουν περισσότερο καπνό

Τα παιδιά επειδή αναπνέουν πιο γρήγορα από τους ενηλίκους εισπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα καπνού σε σχέση με το σωματικό τους βάρος.

2 Επηρεάζονται οι πνεύμονες τους

Ακόμα κι αν καπνίζετε μακριά από τα παιδιά, οι πνεύμονές τους μπορεί να επηρεαστούν, γιατί είναι μικρότεροι σε μέγεθος σε σχέση με των ενηλίκων και το αμυντικό σύστημά τους πιο ανώριμο. Χρειάζονται κατά μέσο όρο πέντε ώρες για να καθαρίσει ο αέρας ενός δωματίου από καπνό. Οι γονείς που καπνίζουν έξω από το σπίτι και μακριά από τα παιδιά τους μπορεί να φέρουν καπνό στο σπίτι με τα ρούχα τους. Η εισπνοή καπνού από τα ρούχα είναι επίσης επικίνδυνη για τους πνεύμονες των παιδιών. Επίσης το παθητικό κάπνισμα αλλοιώνει τους αεραγωγούς και συμβαίνουν τα εξής:

 • Αυξημένη παραγωγή βλέννας (έως και επτά φορές περισσότερο).
 • Μειωμένη κίνηση στους κροσσούς. Οι μικρές σαν τρίχες δομές, αλλιώς κροσσοί, κινούνται εμπρός και πίσω για να απομακρύνουν σωματίδια από τους αεραγωγούς.
 • Αυξημένη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και κίνηση στον αυλό των αεραγωγών.
 • Αυξημένη διαπερατότητα του βλεννογόνου σε αλλεργιογόνα.
 • Αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE).
 • Αυξημένος αριθμός ηωσινοφίλων στο αίμα.

3 Κινδυνεύουν από διάφορες παθήσεις

Η νικοτίνη και οι διάφορες καρκινογόνες ουσίες του καπνού αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστεως, του στόματος, του ήπατος, των νεφρών, του παγκρέατος και του εγκεφάλου. Επίσης το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περισσότερη τερηδόνα και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και διαταραχών της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

4 Παρουσιάζουν ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες και άσθμα

Τα βρέφη κυρίως μπορεί να παρουσιάσουν συχνότερα αυτές τις παθήσεις ενώ αυξάνονται και τα συμπτώματα του βρογχικού άσθματος.

5 Δεν έχουν καλή όσφρηση

Το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την όσφρηση των μικρών παιδιών.

6 Επηρεάζονται οι δεξιότητές τους

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί ακόμη να επηρεάσει αρνητικά την αντίληψη και τις δεξιότητές τους μεγαλώνοντας. Επίσης, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι καπνιστών είναι κατά 11% πιο επιρρεπή σε επιθετικές συμπεριφορές, σύμφωνα με έρευνες. Τέλος, μεταφέρεται λιγότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό τους. Λιγότερο οξυγόνο στο αίμα επίσης οδηγεί τον εγκέφαλο να λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο από ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει ιδανικά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να συγκέντρωθεί, και μπορεί επίσης να επιφέρει ζαλάδες.

Ενδέχεται να γίνουν καπνιστές

Τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με γονείς που καπνίζουν έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια καπνιστές και να έχουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής λιγότερα.

Το παθητικό κάπνισμα είναι παντού

Τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε παθητικό κάπνισμα σε διάφορα μέρη. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν καπνιστές στο σπίτι σας, τα παιδιά σας εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, όπως:

 • Στο λεωφορείο
 • Στο σπίτι μιας μπέιμπι σίτερ
 • Στο σπίτι φίλου ή συγγενή
 • Σε ένα εστιατόριο ή καφέ
 • Σε αθλητικές εκδηλώσεις ή συναυλίες
 • Σε πάρκα ή παιδικές χαρές

Τι μπορείτε να κάνετε αν καπνίζετε

Αν καπνίζετε μανιωδώς και δεν μπορείτε να διακόψετε το κάπνισμα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μην επιβαρύνετε την υγεία του παιδιού σας.

 • Καπνίζετε έξω από το σπίτι και αλλάζετε ρούχα όταν μπαίνετε στο σπίτι σας. Ο καπνός απορροφάται από τα ρούχα σας, το δέρμα σας, τα αντικείμενα πάνω σας και γύρω σας, κι έτσι φτάνει μέχρι τα παιδιά.
 • Μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά στο σπίτι, στο αυτοκίνητο κλπ
 • Μην κοιμάστε μαζί με τα παιδιά. Οι βλαβερές ουσίες του τσιγάρου βγαίνουν για ώρες μετά το κάπνισμα από τα πνευμόνια σε και μεταφέρονται με την αναπνοή στο χώρο.
 • Εάν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο.
Όλο Υγεία

Scroll to Top