Ποια είναι η πιο συχνή λοίμωξη στα νεφρά;

νεφροπάθεια

Η λοίμωξη στα νεφρά -γνωστή και ως πυελονεφρίτιδα- είναι μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που οφείλεται συνήθως σε ουρολοίμωξη που επεκτάθηκε στους νεφρούς μέσα από τους ουρητήρες.

 

Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στο κατώτερο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Αλλά μερικές φορές, οι λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τους ουρητήρες και τα νεφρά, προκαλώντας πυελονεφρίτιδα. Περίπου 1 στις 30 περιπτώσεις ουρολοίμωξης οδηγεί σε λοίμωξη των νεφρών.

Εάν έχετε ουρολοίμωξη, το πρώτο σύμπτωμα είναι η επείγουσα ανάγκη για τουαλέτα ενώ έχετε και αίσθημα “καψίματος” κατά την ούρηση. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine),  εάν η ουρολοίμωξη επιδεινωθεί και οδηγήσει σε λοίμωξη των νεφρών, τότε θα εμφανίσετε συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στην πλάτη.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που πρέπει να σας υποψιάσει

Ο πόνος στα πλευρά είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της λοίμωξης στα νεφρά. Συνήθως υπάρχει ευαισθησία και δυσφορία στα πλευρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να φτάσει μέχρι τη βουβωνική χώρα. Ο πόνος στα πλευρά θα σας υποψιάσει ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας ή ότι έχετε ουρολοίμωξη. Εάν έχετε μια λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που δεν έχει εξαπλωθεί στα νεφρά, είναι απίθανο να αισθανθείτε πόνο στο πλευρό. Εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί στα νεφρά, μπορεί να νιώσετε οξύ πόνο στη μία πλευρά του σώματος και να έχετε ευαίσθητο στομάχι..

Πώς εμφανίζεται η πυελονεφρίτιδα;

Για την εμφάνισή της ενοχοποιούνται οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και τα συμπτώματα είναι:

 • Υψηλός πυρετός
 • Ρίγη
 • Κόπωση
 • Ναυτία ή έμετος
 • Πόνος στα νεφρά
 • Πόνο κατά την ούρηση
 • Αιματουρία, δύσοσμα ούρα,
 • Αδιαθεσία ή κακουχία

Έχετε υπόψη σας ότι τα συμπτώματα ρίγους και πυρετού είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν από μια ουρολοίμωξη στην ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα.

Αν και λιγότερο συχνή, μια λοίμωξη στα νεφρά μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζάλη, χαμηλή αρτηριακή πίεση και ταχυκαρδία. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα συμπτώματα και να αναζητήσετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Εάν μια λοίμωξη στα νεφρά αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα εξαπλωθεί πέρα από το ουροποιητικό σύστημα και στο αίμα. Εάν συμβεί αυτό, τότε υπάρχει ο κίνδυνος σήψης, η οποία προκαλεί συμπτώματα όπως υπόταση, βλάβη στα όργανα και μερικές φορές θάνατο.

Για τη διάγνωση της πυελονεφρίτιδας απαιτείται γενική αίματος και καλλιέργεια ούρων που θα εντοπίσουν το μικρόβιο που προκάλεσε τη λοίμωξη, καλλιέργεια αίματος για τον αποκλεισμό επέκτασης της λοίμωξης στο αίμα και υπερηχοτομογράφημα νεφρών, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στη ροή των ούρων, όπως λιθίαση του ουροποιητικού ή αποστήματα. Μπορεί να απαιτηθεί και αξονική τομογραφία.

Αλλαγές στα ούρα

Πολλοί άνθρωποι με λοίμωξη στα νεφρά παρατηρούν αλλαγές στην ούρηση. Μπορεί να έχετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Δυσουρία, ή αίσθημα καύσου ή πόνου κατά την ούρηση
 • Συχνή ούρηση
 • Επείγουσα ανάγκη για τουαλέτα ακόμη και αν δεν χρειάζεται να πάτε
 • Σκούρα, δύσοσμα, αιματηρά ή θολά ούρα

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται ακόμη και αν έχετε ουρολοίμωξη που δεν έχει εξαπλωθεί ακόμη στα νεφρά. Η πυελονεφρίτιδα είναι ιάσιμη, εφόσον αντιμετωπιστεί εγκαίρως με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Γι αυτό μη χάνετε χρόνο, εάν δείτε κάποια από τα παραπάνω σημάδια, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top