Τι είναι η αναιμία και ποια τα συμπτώματά της

Η αναιμία κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι σοβαρής ασθένειας.

 

Η αναιμία είναι μια κατάσταση όπου ο οργανισμός δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμοσφαιρίνη για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρησιμοποιούν αιμοσφαιρίνη για να μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς.
Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι ή αδύναμοι. Μπορεί επίσης να έχετε δύσπνοια, ζάλη, πονοκεφάλους ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Η αναιμία είναι το πρόβλημα της έλλειψης αρκετά υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.
Η αναιμία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη. Μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή ή μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι σοβαρής ασθένειας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσει κάποιος αναιμία. Μπορεί να είναι απλό όσο η διατροφή ή μερικές φορές μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενου νοσήματος. Η ήπια αναιμία είναι μια κοινή και θεραπεύσιμη κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε.

Ο πιο κοινός τύπος αναιμίας είναι η σιδηροπενία και απαντάται περίπου στο 1/3 του πληθυσμού παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναιμία.

Οι κύριες αιτίες της αναιμίας

Οι κύριες αιτίες αναιμίας περιλαμβάνουν έλλειψη σιδήρου, έλλειψη βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος, απώλεια αίματος, φλεγμονή που σχετίζεται με ορισμένες μακροχρόνιες παθήσεις, ορισμένες θεραπείες, γενετικές ανωμαλίες και αυξημένη καταστροφή των ερευθρών αιμοσφαιρίων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας

Τα συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά κοινά συμπτώματα είναι:

  • Κούραση και αδυναμία
  • Ζάλη
  • Κεφαλαλγία
  • Αίσθημα λιποθυμίας
  • Δύσπνοια
  • Ασυνήθιστα έντονο χτύπημα της καρδιάς (αίσθημα παλμών)
  • Κρυάδες
  • Κίτρινος τόνος στο δέρμα και στα μάτια (σε περιπτώσεις σοβαρής αναιμίας)

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

  • Οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση και την εγκυμοσύνη: Στην Ευρώπη, η σιδηροπενία επηρεάζει έως και 33% των γυναικών πριν την εμμηνόπαυση, έως και 77% των εγκύων γυναικών.
  • Παιδιά κάτω των 5 ετών: Επηρεάζει έως το 48% των παιδιών.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες: Υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 37-61% των ασθενών αυτών.
  • Άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής: Ο σίδηρος μπορεί να βρεθεί σε τροφές όπως το κρέας, τα αυγά και μερικά πράσινα λαχανικά.
  • Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις: Ακόμα κι αν κάποιος λαμβάνει αρκετό σίδηρο από τη διατροφή του, η κοιλιοκάκη ή κάποια εντερική χειρουργική επέμβαση, όπως η γαστρική παράκαμψη, μπορεί να περιορίσουν την ποσότητα του σιδήρου που ο οργανισμός είναι σε θέση να απορροφήσει.
  • Άτομα που πάσχουν από παθήσεις που προκαλούν εσωτερική αιμορραγία: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι ένα έλκος στο στομάχι, πολύποδες (νεοπλασίες των ιστών) στο έντερο, ή καρκίνος του παχέος εντέρου.
  •  Άτομα άνω των 65 ετών.

Πώς θα καταλάβετε ότι κινδυνεύετε από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου

Τα συμπτώματα της αναιμίας από ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να είναι πολύ ήπια στην αρχή και μπορεί να περάσουν εντελώς απαρατήρητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν ήπια αναιμία μέχρι αυτή να εντοπιστεί σε κάποια συνηθισμένη εξέταση αίματος.

Διάγνωση και θεραπεία

Η αναιμία δεν αποτελεί ασθένεια. Είναι εργαστηριακό εύρημα και ο γιατρός θα αποφασίσει τη θεραπεία, η οποία κρίνεται ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Για ορισμένους τύπους ήπιας έως μέτριας αναιμίας, η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής είναι αρκετά για να ισορροπήσει το ζήτημα.

Πρόληψη

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και τις αναιμίες λόγω έλλειψης βιταμινών. Η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει:
Σίδηρο. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν το βόειο κρέας και άλλα κρέατα, τα φασόλια, τις φακές, τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αποξηραμένα φρούτα.
Φυλλικό οξύ. Μπορεί να βρεθεί σε φρούτα και χυμούς φρούτων, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αρακά, φασόλια, φιστίκια και εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών, όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι.
Βιταμίνη Β12. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β-12 περιλαμβάνουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα σόγιας.
Βιταμίνη C. Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή και χυμούς, πιπεριές, μπρόκολο, ντομάτες, πεπόνια και φράουλες.

Επίσης δείτε τι να φάτε όταν έχετε αναιμία

Με πληροφορίες από mayoclinic 

 

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top