Τι είναι η LDL χοληστερόλη και πως θα τη ρίξετε

LDL χοληστερόλη

Η LDL χοληστερόλη παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σώματός σας. Αλλά η LDL ονομάζεται «κακή» χοληστερόλη επειδή η υπερβολική της ποσότητα μπορεί να εγείρει ορισμένους κινδύνους για την υγεία.

 

Τα αυξημένα επίπεδα της LDL  χοληστερόλης κρύβουν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς μας.Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL είναι ένας συνδυασμός λίπους και πρωτεΐνης που μεταφέρει τη χοληστερόλη μέσω του σώματος. Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού μας.

Τί είναι η LDL χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη LDL είναι η κυριότερη μορφή χοληστερόλης στο σώμα. Αν και απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού, υψηλά επίπεδα αυτής της χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη», μπορεί να επικολληθεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο στένωσης ή ακόμα και απόφραξής τους. Για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης LDL, υπάρχουν διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Είναι η LDL χοληστερόλη κακή;

Χρειαζόμαστε LDL χοληστερόλη για να λειτουργήσουμε. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την κατασκευή των κυττάρων και την παραγωγή βιταμινών και άλλων ορμονών. Η LDL βοηθά να συμβεί αυτό. Έτσι, σε κανονικές ποσότητες, η LDL χοληστερόλη δεν είναι κακή. Η LDL χοληστερόλη θεωρείται κακή μόνον εάν υπάρχει υπερβολική ποσότητα στο αίμα. Όταν τα επίπεδα LDL είναι πολύ υψηλά, προσκολλάται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας πλάκα, συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών. Η υπερβολική πλάκα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και νόσο της περιφερικής αρτηρίας.

Σε τι χρησιμεύει η χοληστερόλη

  • Είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης.
  • Είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, κορτιζόλη, κορτικοστερόνη, αλδοστερόνη κλπ).
  • Στην παραγωγή της βιταμίνης D.
  • Στην παραγωγή χολικών οξέων, που βοηθούν στην πέψη των λιπών.
  • Στον μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Πώς μετριέται η LDL χοληστερόλη;

Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να υποδείξει ποια είναι τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, καθώς και τα επιμέρους επίπεδα των τριών βασικών τύπων χοληστερόλης που επηρεάζουν την υγεία μας, οι οποίοι είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και η λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL). Πριν από την εξέταση για το λιπιδικό σας προφίλ, θα πρέπει να μείνετε νηστικοί από 9 έως 12 ώρες.

Τι σημαίνει όταν έχετε χαμηλή LDL χοληστερόλη

Εάν η χοληστερόλη LDL σας είναι κάτω από 50 mg/dL, θεωρείται ότι έχετε χαμηλή χοληστερόλη LDL. Η χαμηλή χοληστερόλη LDL μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως εάν:

  • Έχετε ορισμένες γενετικές παθήσεις.
  • Παίρνετε φάρμακα για να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη.
  • Έχετε καρκίνωμα του παχέος εντέρου ή του προστάτη.
  • Έχετε μια διαταραχή του αίματος όπως η αναιμία.
  • Έχετε κάποια λοίμωξη, όπως φυματίωση, ηπατίτιδα C ή HIV.

Τι σημαίνει όταν έχετε υψηλή LDL χοληστερόλη

Όταν η χοληστερόλη σας LDL είναι υψηλή, σημαίνει ότι έχετε πάρα πολύ LDL στο αίμα σας. Αυτή η επιπλέον LDL μπορεί να οδηγήσει σε:

  • αθηροσκλήρωση,
  • συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες της καρδιάς  μπορεί να αναπτυχθεί στεφανιαία νόσο. Με τη στεφανιαίο νόσο, οι αρτηρίες θα σκληρύνουν και θα στενέψουν, οδηγώντας σε υποτονική ή μπλοκαρισμένη ροή αίματος προς την καρδιά. Επειδή η ροή του αίματος μεταφέρει οξυγόνο στην καρδιά, ένα άτομο με στεφανιαία νόσο, δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Ο ασθενής ενδέχεται να υποστεί καρδιακή προσβολή εάν υπάρχει πλήρης απόφραξη.

Πώς να μειώσετε την LDL χοληστερόλη

Με βάση τα αποτελέσματα του προφίλ των λιπιδίων σας, το προσωπικό ιστορικό υγείας και το οικογενειακό ιστορικό σας, ο ειδικός μπορεί να συστήσει κάποιο είδος παρέμβασης, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή, για να μειώσει τα επίπεδα LDL χοληστερίνης σας.

Τροποποιήστε τη διατροφή σας

Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα LDL. Μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να τρώτε περισσότερα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως βρόμη και κριθάρι
  • Λιναρόσποροι
  • Αμύγδαλα
  • Αβοκάντο
  • Ντομάτες
  • Κουρκούμη
  • Πράσινο τσάι

Μπορεί επίσης να θέλετε να αποφύγετε τροφές που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα LDL, όπως ο καφές και τα τρόφιμα με τρανς λιπαρά.

Η διατροφή με αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της LDL. Καταναλώνετε υγιεινά λίπη, φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ περιορίστε το αλάτι και το αλκοόλ.

Αποκτήστε περισσότερη σωματική δραστηριότητα

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αερόβιες ασκήσεις —ειδικά, τρέξιμο, τζόκινγκ, κολύμπι και ποδηλασία— μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα LDL και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ακόμη και η δραστηριότητα χαμηλής επίπτωσης μπορεί να προσφέρει μέτριες μειώσεις της LDL. Δοκιμάστε το περπάτημα, την κηπουρική και το ανέβασμα σκαλοπατιών για να μειώσετε τα επίπεδα LDL. Η American Heart Association συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα για να μειώσετε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα τσιγάρων έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα της LDL μπορεί να μειωθούν γρήγορα μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Τα επίπεδα της LDL συνεχίζουν να μειώνονται για κάθε μήνα που δεν καπνίζετε. Μετά από 90 ημέρες, τα αποτελέσματα μείωσης της LDL μπορεί να είναι αρκετά σημαντικά.

Ξεκινήστε φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν διάφορα συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων της LDL.  Τα πρώτα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούν οι γιατροί, για τη μείωση της LDL είναι οι στατίνες. Επιβραδύνουν την παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ. Μπορεί επίσης να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και να αυξήσουν ήπια την HDL. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Αιμιλία Σταθάκου
Αιμιλία Σταθάκου

Η Αιμιλία Σταθάκου έχει συνεργαστεί με έντυπα ,ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα (real.gr, Real FM, isathens.gr, antenna.gr, Realnews, Απογευματινή ), σε επιτελικές θέσεις και ως διαπιστευμένη συντάκτρια του Υπουργείου Υγείας. Πιστεύει ότι η δημοσιογραφία και η επιστήμη, πρέπει να υπηρετούν με ενσυναίσθηση, τον ασθενή και τον πολίτη.

Scroll to Top