Τι εξετάσεις να κάνετε μετά από μία αποβολή

τεστ αίματος για αλτσχάιμερ

Ο Ιωάννης Στ. Γρυπάρης, Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος, Ειδικός γονιμότητας μας εξηγεί ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουμε μετά από μία αποβολή ή μετά από πολλές αποβολές.

 

Εάν είχατε μια αποβολή, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για να την επιβεβαιώσει. Μπορεί να κάνετε εξέταση αίματος και ούρων καθώς και υπερηχογράφημα. Οι εξετάσεις θα δείξουν εάν είχατε αποβολή και εάν ήταν ατελής ή τελεία αποβολή. Μια ατελής αποβολή συμβαίνει όταν μέρος του εμβρυϊκού ιστού παραμένει στο σώμα της μητέρας. Εάν είχατε πολλές αποβολές (καθ’ έξιν), ο γιατρός θα διενεργήσει εξετάσεις για να αναζητήσει την αιτία. Δείτε ποιες είναι αυτές:

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε μετά από μία αποβολή

Υπερηχογραφήματα: Μια εικόνα της μήτρας σχηματίζεται μέσω ηχητικών κυμάτων για να εντοπίσει τυχόν σημάδια αποβολής, για τυχόν ανατομικές ανωμαλίες, την ύπαρξη πολυπόδων ή ινομυωμάτων. Επιπλέον, θα εξεταστεί ο τράχηλός σας. Ίσως χρειαστεί να πραγματοποιηθεί και 3D γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Χρήσιμη πολλές φορές είναι και η υδρο-υπερηχογραφία για τη εξέταση της ενδομήτριας κοιλότητας.

Εξετάσεις αίματος: Αυτό γίνεται για να ανακαλύψετε εάν ανήκετε σε ομάδα αίματος αρνητική (rhesus). Εάν ναι, τότε μια ένεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατευτείτε από αυτό που είναι γνωστό ως νόσος ρέζους στην επόμενη εγκυμοσύνη σας. Επίσης, για θυρεοειδικές ορμόνες και προλακτίνη (tsh, ft4, t3, prl).

Κολπικές καλλιέργειες: Με αυτές μπορεί ο γιατρός να επιβεβαιώσει ότι προκλήθηκε ή δεν προκλήθηκε η αποβολή από κάποιο μικρόβιο.

Πλήρη γονιδιακό έλεγχο θρομβοφιλίας: Για 12 γονίδια και 3 μεταλλάξεις.

Εξέταση ομοκυστεϊνης

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε στις καθ’έξιν αποβολές

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες αποβολές, τότε υπάρχουν εξετάσεις για να ανακαλύψετε εάν υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση υγείας. Ωστόσο, ορισμένες από τις εξετάσεις μπορούν να γίνουν μόνο εάν μείνετε ξανά έγκυος.

Εξετάσεις αίματος: Το αίμα σας μπορεί να ελεγχθεί για να διαπιστωθεί εάν έχετε υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης (μπορεί να γίνει μόνο εάν μείνετε ξανά έγκυος) καθώς και αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα, τα οποία μπορεί να παίζουν ρόλο στην αιτία επαναλαμβανόμενων αποβολών. Επίσης, εξετάσεις για τον θυρεοειδή.

Καμπύλη σακχάρου και HbA1C (γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη): Μία κύηση που επιπλέκεται με διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή σε ενδομήτριο θάνατο.

Κολπικό υπερηχογράφημα: Αυτή η εξέταση μπορεί να διαπιστώσει εάν ο τράχηλός σας είναι σε εξασθενημένη κατάσταση, αλλά όπως και με την εξέταση αίματος για την ορμόνη προλακτίνης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν μείνετε ξανά έγκυος. Ένας ηχοβολέας, που είναι ένα μικροσκοπικό εργαλείο, τοποθετείται στον κόλπο –θα νιώσετε ελαφριά ενόχληση– για να κάνετε μια λεπτομερή σάρωση του τραχήλου της μήτρας για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα. Η εξέταση αυτή είναι απαραίτητη μετά από κάθε αποβολή, γιατί μπορεί να κατευθύνει τον ειδικό στις σωστές εξετάσεις που πρέπει να υποβληθεί το ζεύγος και να μην υποβληθεί σε περιττές και υψηλού κόστους εξετάσεις.

Καρυότυπος: Πρόκειται για εξέταση DNA. Μπορεί να δωθεί απάντηση στην εξέταση του DNA του κυήματος που αποβλήθηκε (καρυότυπος). Εντοπίζει παραμορφώσεις στα χρωμοσώματα κάθε συντρόφου. Αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα τότε θα παραπεμφθείτε σε ειδικό, ο οποίος θα σας προσφέρει επιλογές γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σαλπιγγογραφία: Με την εξέταση αυτή μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανατομικές ανωμαλίες στη μήτρα ή παθολογικές σάλπιγγες.

Υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση: Η υστεροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση χρειάζονται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποια αμφιβολία στη διάγνωση ή απαιτείται η πραγματοποίηση κάποιας χειρουργικής πράξης για να διορθωθούν ανατομικές ανωμαλίες στη μήτρα.

Ορμονικές εξετάσεις: Μέτρηση προγεστερόνης σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου.

Έλεγχος για θρομβοφιλία: Γίνεται με μια απλή αιμοληψία και ποσκοπεί στην αποκάλυψη μια κληρονομικής ή επίκτητης προδιάθεσης για θρόμβωση. Οι εξετάσεις χωρίζονται σε πηξιολογικές, ανοσολογικές και μοριακές. Άλλες εξετάσεις θρομβοφιλίας, οι οποίες εκτελούνται πιο σπάνια είναιγ ια τις μεταλλάξεις PAI-1, apoE, GPla, παράγοντας XII, πλασμινογόνο.

Ανοσολογικός έλεγχος: Περιλαμβάνει την Ανοσοφαινότυπο Αναπαραγωγής – Reproductive Immunophenotype (RIP), όπου μετρά το ποσοστό των λευκοκυττάρων στο αίμα (λεμφοκυττάρων). Έλεγχος πρωτεϊνών που μπορεί να ανιχνευθούν στο αίμα, οι οποίες αυξάνουν το ενδεχόμενο θρόμβωσης ή της πιθανότητας αποβολής, όπως Αντιφωσφολιπιδικά Αντισώματα – Antiphospholipid Antibodies (APA) και Αντιπυρηνικά Αντισώματα – Antinuclear Antibodies (ANA). Anti-DNA για αυτοάνοσες ρευματικές και φλεγμονώδεις νόσους. Ανάλυση Φυσικών Φονικών Κυττάρων – Natural Killer Cells Assay. Αυξημένα επίπεδα κυττάρων CD57 μέσα στο ενδομήτριο, Αντι-θυρεοσφαιρινικά Αντισώματα.

Να θυμάστε: Στην πλειονότητα των αποβολών η αιτία είναι τυχαίες χρωμοσωματικές βλάβες του εμβρύου. Αν η αιτία είναι μόνο αυτή τότε η πιθανότητα επίτευξης υγιούς εγκυμοσύνης είναι πάνω από 70%.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Scroll to Top