Site icon Όλο Υγεία

Ακτινοβολία από Wi-Fi και κινητά: Τι δείχνει νέα μελέτη για τη σύνδεση τους με καρκίνο – Πώς να προστατευτείτε;

κινητά - wifi - καρκίνος

Φωτογραφία: 123rf

Χρησιμοποιείτε Wi-Fi και κινητό καθημερινά; Μια νέα μελέτη φέρνει στο φως δεδομένα που ίσως αλλάξουν όσα πιστεύατε. Τι έδειξε για τη σύνδεση με τον καρκίνο;

Αυχενικό σύνδρομο από την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Ακτινοβολία από Wi-Fi και κινητά – Πρέπει να ανησυχούμε;

Σύμφωνα με το Institute for Functional Medicine, η καθημερινή μας έκθεση σε ακτινοβολία από κινητά, Wi‑Fi και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν και πολλοί φορείς θεωρούν ότι αυτή η ακτινοβολία είναι ακίνδυνη, νέες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας, όπως να προκαλεί διαταραχές στις ορμόνες, στην καρδιά, στη διάθεση ή να αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και κάποιους τύπους καρκίνου. 

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMFs) βρίσκονται παντού γύρω μας, οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος και οι οικιακές συσκευές παράγουν EMFs πολύ χαμηλής συχνότητας, ενώ τα κινητά τηλέφωνα και οι συσκευές Wi-Fi εκπέμπουν ηλεκτρονικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων.

Η γενική συναίνεση στις ιατρικές και επιστημονικές κοινότητες είναι ότι τα EMFs χαμηλής συχνότητας δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τις επιπτώσεις της έκθεσης σε EMFs ραδιοσυχνοτήτων.

Ωστόσο, η αυξανόμενη ανησυχία για τους κινδύνους των EMFs έχει τροφοδοτήσει μια πληθώρα προϊόντων που υπόσχονται να μπλοκάρουν την ακτινοβολία, από ειδικά pads για λάπτοπ, αυτοκόλλητα κινητών και χρώματα θωράκισης, μέχρι κουκούλες-ποντσο και εσώρουχα από ίνες αργύρου.

Ο ειδικός στη ιατρική, Will Cole, ο οποίος συμβουλεύει τη Gwyneth Paltrow και άλλους διάσημους, τόνισε στη The Post ότι ακολουθεί μια «μέση οδό» όσον αφορά την αντιμετώπιση των EMFs.

Αφήνει το κινητό του εκτός υπνοδωματίου όταν κοιμάται, απενεργοποιεί το WiFi τη νύχτα και συνδέει το λάπτοπ του στο διαδίκτυο μέσω Ethernet, όχι Wi-Fi.

Χρησιμοποιεί επίσης Faraday bag, δηλαδή ειδικές θήκες που εμποδίζουν τη διέλευση σημάτων όπως Wi-Fi, Bluetooth και GPS. Τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να λάβουν κλήσεις ή μηνύματα μέσα σε αυτές τις θήκες, καθώς το αγώγιμο υλικό τους ανακατανέμει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια.

«Υπάρχει αρκετή έρευνα ώστε να υιοθετώ μια πιο προσεκτική και συντηρητική στάση στο θέμα», δήλωσε ο Cole. «Ξέρω ότι η αυξημένη έκθεση δεν είναι κάτι καλό. Δεν μου προσφέρει τίποτα θετικό, οπότε θέλω να την περιορίσω όσο γίνεται».

Το έξυπνο κόλπο για να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε στο κινητό

Συνδέεται η ακτινοβολία των κινητών και του WiFi με καρκίνο;

Μόλις τον περασμένο μήνα, μια ανασκόπηση 52 μελετών σε ζώα υποστήριξε πως υπάρχει πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην έκθεση σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου σε πειραματόζωα.

Οι διαπιστώσεις αυτές ώθησαν επιστήμονες από τη Διεθνή Επιτροπή για τις Βιολογικές Επιπτώσεις των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ICBE-EMF) να ανανεώσουν την έκκλησή τους προς τις κυβερνήσεις για αυστηρότερα ρυθμιστικά όρια στην ασύρματη ακτινοβολία.

«Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα από δοκιμές σε ζώα χρησιμοποιούνται από τους οργανισμούς δημόσιας υγείας για να προβλέψουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, αυτά τα ευρήματα αποτελούν σημαντική προειδοποίηση και πρέπει να αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις για την ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων ορίων έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων που να προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε στη The Post ο πρόεδρος της ICBE-EMF Ron Melnick.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των Η.Π.Α. (FCC) έχει ήδη καθορίσει όρια έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες για κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi και κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά οργανισμοί όπως η ICBE-EMF υποστηρίζουν ότι αυτά τα όρια είναι παρωχημένα και ανεπαρκή για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο μεταξύ, η ICBE-EMF συνιστά:

Γενικά δεν συνιστάται να κοιμάστε με το κινητό δίπλα στο κεφάλι σας.

Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από διαδικτυακές απάτες

Ποια συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει η καθημερινή έκθεση σε ακτινοβολία;

Ο Cole εξηγεί ότι ο καθένας πρέπει να δημιουργεί τα δικά του υγιή όρια με την τεχνολογία. Παρομοίασε την ατομική αντοχή σε στρεσογόνους παράγοντες με «κουβάδες» που μπορεί να είναι είτε μεγάλοι είτε μικροί.

«Πολλών ανθρώπων οι “κουβάδες” είναι έτοιμοι να ξεχειλίσουν, και τότε εμφανίζονται προβλήματα υγείας», εξηγεί ο Cole.

Κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν πονοκεφάλους, κόπωση, ζαλάδες, διαταραχές ύπνου και δυσκολίες συγκέντρωσης λόγω της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας (EHS), η οποία δεν αναγνωρίζεται ακόμη ευρέως ως ιατρική διάγνωση, αλλά κερδίζει σταδιακά αναγνώριση.

«Αν κάποιος έχει μικρότερο “κουβά”, ίσως χρειάζεται περισσότερη μείωση έκθεσης σε EMFs. Ίσως πρέπει να εξετάσει και άλλα ζητήματα όπως η μούχλα, ή να δώσει περισσότερη προσοχή στο φαγητό του», ανέφερε ο Cole.

«Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που μπορούν να καπνίζουν και να πίνουν και να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή — αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους μεγάλους κουβάδες».

Ένα άτομο με πολλές ανησυχίες μπορεί να καταφύγει σε ακραία μέτρα για να μειώσει την έκθεσή του σε EMFs. Ο χαρακτήρας του Michael McKean στη σειρά «Better Call Saul», ένας ευφυής αλλά διαταραγμένος δικηγόρος, τυλίγεται με μια ισοθερμική κουβέρτα και αποφεύγει τον έξω κόσμο.

Ένας χειροπράκτης που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «DoctorEMF», εκπαίδευσε τον σκύλο του (ράτσας Aussie blue heeler) να τον ειδοποιεί όταν αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες του, ενώ μια ολιστική ειδικός σε πρόσφατο συνέδριο βιοχάκινγκ παραδέχθηκε ότι κοιμάται σε στρώμα αντιγήρανσης μέσα σε κτίριο με EMF απομόνωση.

Ο Cole είπε ότι δεν συνιστά συνήθως την αγορά συσκευών για τη μείωση της έκθεσης σε EMFs. Αντίθετα, δουλεύει με τους ασθενείς του ώστε να κάνουν πρακτικές, μετρήσιμες και ρεαλιστικές αλλαγές.

Τόνισε ότι «δεν υπάρχει πειστική έρευνα» που να υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα των συσκευών αποκλεισμού EMFs, αν και έχει βρει την τεχνολογία Faraday αποτελεσματική.

Αυτό που έχει σημασία, είπε, είναι να μην το παρακάνουμε.

Κινητό: Πρέπει να το φορτίζετε κατά τη διάρκεια της νύχτας; Τι συνιστούν οι ειδικοί για να «ζήσει» η μπαταρία περισσότερο

«Το άγχος και η ανησυχία για τα EMFs δεν κάνουν καλό στην υγεία σας», υπογράμμισε. «Θέλουμε να είμαστε προληπτικοί, αλλά όχι υπερβολικά αντιδραστικοί».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version