Αλτσχάιμερ: 12 βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ νέο εμβόλιο

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί όταν φροντίζουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί το συχνότερο αίτιο της άνοιας. Η κύρια κλινική εκδήλωση της είναι η διαταραχή στη μνήμη, αλλά προσβάλλονται και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες και έτσι επηρεάζεται σοβαρά η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Παγκοσμίως, υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, τόσο στις αναπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας.

Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Η εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ δεν έχει μια αιτία αλλά ένα πλέγμα από αίτια: γενετικά, περιβαλλοντικά και τρόπος ζωής.

  • Η ηλικία. Όσο αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου. Περίπου 5% των ασθενών στην ομάδα 65 – 74 ετών πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά στις ηλικίες άνω των 85, το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%. Πολύ σπάνια υπάρχει ασθενής με Αλτσχάιμερ σε ηλικία κάτω των 40 ετών
  • Η κληρονομικότητα.
  • Το φύλο. Η νόσος εμφανίζεται σχετικά συχνότερα στις γυναίκες.
  • Η αρτηριακή υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης, εκτός από τα καρδιολογικά νοσήματα, αυξάνουν και τις πιθανότητες για νόσο Αλτσχάιμερ.

Δώστε προσοχή στα εξής συμπτώματα

Το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική ασθένεια και ξεκινά σταδιακά. Έτσι, στην αρχή, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου τα οποία είναι:

  • Δυσκολία στην αναγνώριση ανθρώπων και στην ονομασία αντικειμένων
  • Μη καλός προσανατολισμός σε οικείο περιβάλλον
  • Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
  • Δυσκολία στη διαχείριση χρημάτων
  • Επανάληψη των ίδιων ερωτήσεων
  • Τοποθέτηση πραγμάτων σε λάθος θέση ή τοποθέτησή τους σε περίεργα σημεία
  • Εμφάνιση αλλαγών στη διάθεση και την προσωπικότητα, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης αυξημένου άγχους ή/και επιθετικότητας

Η επίσκεψη σε ειδικό και η λήψη θεραπείας όσο το δυνατόν νωρίτερα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Αλτσχάιμερ και καρύδια
Είναι γνωστό ότι τα καρύδια διαθέτουν μια δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα λιπαρών οξέων, ειδικά τα ωμέγα-3 EPA / DHA και το άλφα λινολενικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Τυχαίο ότι μοιάζουν;

12 βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο

Ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ μειώνεται όταν φροντίζουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η καθιέρωση υγιεινών συνηθειών θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

1 Ρυθμίστε την αρτηριακή πίεση

Η  υψηλή αρτηριακή πίεση έχει επιβλαβείς επιπτώσεις σε πολλά μέρη του σώματός μας συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

2 Ρυθμίστε το σάκχαρο

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με τη μνήμη, τη μάθηση και τη συγκέντρωση.

3 Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα

Η παχυσαρκία συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και άλλες παθήσεις.

4 Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή

Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν λίπη και σάκχαρα. Ακολουθείστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα κρέατα και θαλασσινά, ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά.

5 Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Συνιστάται να κάνετε 150 λεπτά, σε μέτρια ένταση, σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα.

6 Κρατήστε το μυαλό σας ενεργό

Μπορείτε να το κάνετε αυτό λύνοντας σταυρόλεξα, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ζωγραφίζοντας, γράφοντας, διαβάζοντας ένα βιβλίο, μαθαίνοντας μια νέα δεξιότητα, δουλεύοντας ή κάνοντας εθελοντισμό.

7 Μη μένετε μόνοι

Συμμετάσχετε στην καθημερινότητα της οικογένειας, μένετε σε επαφή με αγαπημένα πρόσωπα και έχετε συμμετοχή στα κοινά. Η απομόνωση και η μοναξιά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

8 Λάβετε θεραπεία για προβλήματα ακοής

Το να μην ακούτε σωστά μπορεί να κάνει την επικοινωνία με άλλους πιο δύσκολη.

9 Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για το σώμα και το μυαλό μας.

10 Αποτρέψτε τις πτώσεις και τον τραυματισμό στο κεφάλι

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

11 Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και να επιδεινώσει άλλες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης.

12 Μην καπνίζετε

Εάν υπάρχει ήπια γνωστική διαταραχή και κόψετε το κάπνισμα, αυτό θα βοηθήσει ώστε να σταματήσει η επιδείνωση της γνωστικής δυσλειτουργίας, η οποία σε διαφορετική περίπτωση μελλοντικά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top